Intervju med Frida Södermark inför SM 100km

KUL kontaktade några av de ultralöparna som är anmälda till kommande SM 100 km den 26 april i Uddevalla. Först ut är Frida Södermark, Norrköping – en tjej som gärna springer ofta, långt och snabbt. 

KUL: Hur är formen? Beskriv träningen och förberedelserna inför SM i Uddevalla.

Frida: Min form är mycket bra. Sedan i december coachas jag av Rune Larsson och det har inneburit lite mindre intervallträning och smartare tänk kring träning överhuvudtaget. Igår körde jag ett terränglopp på fem kilometer som en bra check. Det var himla kul.

KUL: Vad har du för målsättning med loppet?  

Frida: Eftersom jag kör Comrades är inte SM ett fokus för mig. Jag kommer att köra det som ett bra ultrapass inför den 1 juni då det verkligen gäller. Jag kommer att åka till Uddevalla för att ha roligt och få ett riktigt bra träningspass. 

KUL: Vem eller vilka tror du kommer har chans på pallen?

Frida: Om jag skulle springa ett lopp som matchar den form jag  är i nu hade jag haft stora chanser till en topplacering. De som jag enligt den startlista jag sett kommer springa mot är Annika Nilrud och Torill Fonn. Det är de namnen jag känner igen och vilka jag tror kommer att hamna bland de tre bästa tillsammans med mig. De två sannolikt över mig. Men som sagt, jag känner inte igen alla namn och 2012 kom jag själv från ingenstans, så allt kan hända.

KUL: Vilka är dina långsiktiga mål med löpningen? Hur tänker du kring deltagande i internationella mästerskap?

Frida: Jag springer för att jag tycker det är roligt, och extra roligt tycker jag det är att springa ute i världen. Målen i år är först Comrades och sedan komma med till Durban när det är VM 100 km i november. Sedan tar jag ett år i taget, men jag kommer satsa så länge jag tycker det är kul och än ser jag inget slut. 2015 tänkte jag springa Spartathlon vilket jag hoppas att jag kommer göra tillsammans med många svenska ultrakompisar. 

KUL: Har du några tips till nybörjare på ultra? Om man är en duktig maratonlöpare, hur tar man steget till 100 km?

Frida: Om man känner att det finns mer att ge efter ett Marathon, att man inte är riktigt trött efter målgång, men har svårt att pressa sig till max under loppets gång - börja med ultra. Så gjorde jag när jag ramlade in i denna värld. Jag tränade två ultrapass på 50-60 km och sen åkte jag till SM och vann. Det kanske inte händer alla, men gå ut och spring ett ultrapass en helg då du är på väg någonstans. Det blir roligare träning när man har ett mål i sikte. Målet kan exempelvis att springa hem till en långväga kompis för att äta och umgås. Annars kan man ta bussen långt bort och sen springa hem. Ett roligt pass man kan kalla för hemlängtan.

KUL: Vilka är de största svårigheterna med att prestera bra på 100km?

Frida: Att få till det rätt med maten. Det gäller att äta hela tiden även om man inte är hungrig. Det kan vara svårt att komma ur en riktig svacka. Men detta är också tjusningen med ultra - att allt kan hända. Det är en fantastsikt känsla att lyckas jobba sig uppåt, ur en svacka och plötsligt känna sig stark Det som gör mig till en bra ultralöpare är mitt hårda pannben, en tålig kropp och återhämtningen. Den sista är min superkraft och gör att jag kan träna väldigt många mil till vardags.

Vi önskar dig Lycka till Frida på både SM och Comrades!

KUL – Svenska Friidrottsförbundets Kommitté för UltradistansLöpning

2 kommentarer till inlägget

Thomas Johansson
1963 • Hagfors
#1
17 april 2014 - 11:39
Intressant med ultralopp att kroppen kan bli van att springa så länge.Kanske ska prova att springa lite längre själv, dock inte mer än ett 2 till 3 mil.
Lycka!! till på SM Frida.
1968 • Lidköping
#2
17 april 2014 - 11:45
Hej Tomas,
man brukar säga att det är farten som dödar inte distansen så ett litet tips är att sänka farten och springa längre och sedan tänja på detta allt eftersom kroppen vänjer sig. Kom gärna och heja på löparna på SM :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.