Triathlon – har du vad som krävs?

Enligt Dagens Nyheter har triathlon blivit den nya folksporten. För bara några år sedan visste folk knappt vad triathlon var, men numera är det så många som 14 000 starter i motionstävlingar. Detta kan jämföras med 3 500 starter för bara sex år sedan. 

Vad är triathlon?

Triathlon är, enligt Wikipedia, en uthållighetsidrott som består av tre grenar, nämligen simning, cykling och löpning. Alla dessa grenar genomförs efter varandra och det är den som först kommer i mål efter den sista grenen som har vunnit hela tävlingen. Växlingen mellan momenten sker i speciella områden, där kläder och tillbehör för de olika momenten förvaras.

När man tränar inför en triathlontävling kan man både träna kondition, styrka och uthållighet samt snabbhet. Ibland tränar man de olika momenten separat och ibland alla tillsammans, främst för att öva på klädbyten och att kroppen ska vänja sig vid att växla mellan en sport till en annan.

Simningen sker oftast i öppet vatten, det vill säga i havet, en sjö eller liknande. Man får lov att använda vilket simsätt som helst, det vill säga frisim, men de som kan crawl bra väljer att använda detta sätt. Detta går snabbast och sparar benen bättre än bröstsim, vilket är speciellt viktigt i triathlon, eftersom benen behövs mycket vid både cykling och löpning. Cyklingen sker oftast på asfaltsvägar med snabba racercyklar. Ibland tillåts drafting, det vill säga att ligga nära bakom en annan cyklist, och ibland inte. Även löpningen sker oftast på asfalt eller ibland på grus. Växlingen är när man byter utrustning till den nya grenen. Varje växling har sina specifika regler, vilka också beror på om det är ett kort eller långt lopp.

 

Vad är det som lockar så mycket med triathlon?

Många utövare hävdar att stämningen är väldigt speciell på triathlon. Alla står inför samma utmaning och peppar varandra att klara av det. Det är kanske just utmaningen och variationen som får så många att vilja testa triathlon. Här handlar det ju inte om att bara kunna en sport, utan man måste klara av alla tre och dessutom i väderlekar som inte alltid är de ultimata. Många som testat på ”en svensk klassiker” eller andra långlopp letar efter något annat och får då ibland upp ögonen för triathlon. Det är också mer än bara själva löpandet, simmandet eller cyklandet som behöver klaffa för att man ska lyckas i triathlon. En viktig del av tävlingen är också att klädombytena går snabbt och sker i farten, då man annars kan förlora mycket tid på denna del.

 

Var kan man utöva triathlon?

Själv kan man naturligtvis öva på triathlon var man vill, men om man vill utöva det tillsammans med andra människor finns några olika alternativ.

Tävlingen World Triathlon Stockholm, som innehåller både en VM-deltävling och ett motionslopp, kommer att avgöras vid slotten den 23:e – 24:e augusti och fram till dess genomförs gemensamma triathlonträningar. En genomfördes som sagt på Gärdet i Stockholm i början av juni. Varje vecka fram till World Triathlon Stockholm kan alla triathlon-utövare träna gratis och samtidigt få tips och råd på Gärdet. Den som vill hitta fler ställen att utöva triathlon tillsammans med likasinnade kan bland annat gå in på Facebook-gruppen Triathlontjejer.

 

Har du vad som krävs för att ställa upp i ett triathlon-lopp? Eller föredrar du att slappa i soffan med en bra bok, en bra film eller en omgång poker på datorn? Triathlon är ett av de bästa sätten att komma i form och innan du vet ordet av kommer du att springa, cykla och simma som ett proffs, känna att din kropp blivit stark och må riktigt bra.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.