RunTobyRun!

ÖSTERLEN TRAILRUN: stiglöst land


Knepigt läge

Skogen utanför Brösarp var full av orienterare, obefintliga stigar och ett minst sagt lurigt underlag. Österlen TrailRun gjorde verkligen skäl för sitt namn och bjöd på en tuff runda i stiglöst land.


# 39 – 170710
Österlen TrailRun, Brösarp
57:44 (5:47/km)

Loppet, som inte ska förväxlas med ekotrailen på närliggande Christinehof, ingick egentligen inte i min planering men eftersom mammas ”snubbe” (alias Mats) skulle komma ner till Skåne och springa tredagarsorienteringen passade jag på att anmäla mig med kort varsel till 10-kilometerstrailen och följde således orienteringsskyltarna mot Bertilstorp, väster om Brösarp, där det växt upp ett rejält tältläger ute på en stor äng.

Som arrangör är det förstås smart att samordna logistiken och ha tävlingscentrum för löpare och orientering på samma ställe. Det borgar dessutom för bra service: orienteringsfolket har ju en förmåga att bre ut sig, inte bara med tält och husvagnar utan även ordentliga toaletter, marketenteri med grill, sjukvårdstält och barnpassning. Inte precis vad vi löpare brukar hitta vid målfållan!

Upploppet

När det gäller loppet kändes det stundtals som rena orienteringen, i alla fall om man bortser från det faktum att vi inte behövde springa med karta och kompass. Halva sträckan var skogsväg, halva stiglöst land där underlaget pendlade mellan högt gräs, lingonris, trädgrenar och annan bråte samt en och annan rolig grop gömd i grönskan så det gällde verkligen att se upp och kolla var man satte fötterna. Lägg därtill att jag höll på att ta slut redan i andra uppförsbacken och att det dröjde över 2.5 km innan jag kunde få till någon form av ”flow” i min löpning så inser du hur utmanande terrängen var. Efter några kilometer med okej flow var det dags att än en gång ta sig uppför samma pinnbeströdda röjningsväg och det gick väl sådär, trots att jag försökte ta det lugnt och röra mig med små, lätta och snabba steg för att inte riskera att vricka foten. Men jag hade i alla fall nytta av att hålla till långt bak i kön för jag kunde lätt se var alla andra sprungit. Alltid något.

Sista tre kunde jag hålla ett okej tempo men på spurtsträckan, ner på ängen, blev jag omsprungen av en orienterare i 70-årsåldern men so what?

RunTobyRun!
Läs bloggen i sin helhet med bilder och statistik på www.runtobyrun.se eller följ mig via facebook på www.facebook.com/runtobyrun !

Mellantider:
0-5 km: cirka 30:11
5-10 km: cirka 27:16

 

9 kommentarer till inlägget

Rasmus Wadsten
1985 • Kortedala, Göteborg
#1
12 juli 2017 - 18:54
Himla fint arrangemang. Jag sprang ÖM8-banan på tisdagen. Det är nog klokt av orienteringsklubbarna att lägga in trailbanor i sina tävlingar. Stiglöst är ju inte speciellt nytt för OL-folket och det kryllar av orienteringstävlingar i landet. Ofta med över tusentalet löpare.
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#2
13 juli 2017 - 08:17
Håller med! Orientering känns dessutom mycket som en familjesport där hela familjen är med - fanns väl över 20 olika klasser att ställa upp i efter ålder och snabbhet, från snå barn till 90 år, genuin svensk idrottsrörelse.

Jag som gillar små charmiga lopp på landet ser gärna fler sådana här "dubbelarrangemang" :-)

1975 • Sibbhult
#3
13 juli 2017 - 11:30
Jag håller med, jag är i processen att omskola mig från asfalt till trail och orientering och uppskattar verkligen denna typen av arrangemang, har varit med på fk göingarnas, Göingefejden Trailrun ett par år och tycker det är spännande med ny bana varje gång. Man får uppleva mycket olika terrängtyper.
1970 • Stockholm
#4
13 juli 2017 - 11:55
Många trailentusiaster skulle nog ha stor glädje av orientering. När man ändå är igång, varje inte löpan hela linan ut? Man söker de mest snåriga utmanand stigar som går att finna, varför inte helt enkelt söka sig utanför stigarna istället? ;-)
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#5
13 juli 2017 - 15:27
Har som sagt en orienterare i familjen och tycker det är en sympatisk sport där det gäller att hålla både ben och huvud pigga - annars riskerar man att fastna i ett träsk eller få springa en rejäl omväg...

Orienterade en del i lumpen och tyckte det var kul - så kul att jag några år senare (i övermod) anmälde mig till O-ringen 5-dagars uppe i Örnsköldsvik. Till råga på allt valde jag förstås långdistansen - för varför åka ända dit upp för att bara springa 3-kilometersetapper?

Första etappen gick väl bra, tror jag bara missade ordentligt på en kontroll. Men andra gick inget vidare. Och sedan tyckte jag att brosket i ena knät började knastra och protestera, så jag gav upp och åkte hem och sedan dess har jag väl inte haft något direkt sug efter att ge mig ut med karta och kompass. Men det verkar vara mysigt i "tältlägret" med orienterare i alla åldrar och är det någonstans det brukar finnas bra och billigt fika så är det vid orienteringstävlingar...

Ska kolla in Mikaels tips om Göingefejden, om de fortfarande arrangerar kombon orientering+trail. Såg något flygblad om ett lopp utanför Kristianstad i november - kan möjligen vara samma??? - fast då kan ju vädret vara precis hur som helst....
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#6
13 juli 2017 - 15:32
Aha, Göingefejden är tydligen på våren. Men jag ska lägga det på minnet till nästa år!
http://www.fkg.nu/Arrangemang/goingefejdentrailrun1april2017
Helena
1968 • Hässleholm
#7
17 juli 2017 - 14:18
Visst är trail och orienteringen kul!
Jag kan tipsa om att vi i Hässleholms OK arrangerar Göinge Trail Run, 5 och 10 km i samband med en orientering den 30 september. Info samt en film och bilder från banan finns på hassleholmsok.nu
Helena
1968 • Hässleholm
#8
17 juli 2017 - 14:18
Visst är trail och orienteringen kul!
Jag kan tipsa om att vi i Hässleholms OK arrangerar Göinge Trail Run, 5 och 10 km i samband med en orientering den 30 september. Info samt en film och bilder från banan finns på hassleholmsok.nu
Välkommen!
Thobias Ligneman
1967 • Västra Ingelstad
#9
18 juli 2017 - 07:10
Tack Helena, ska kollla in ert lopp!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.