Foruminlägg av Rossi

< < < 1 2 > > >
#1
21 september 2010 kl 16:13
Gilla
Hej!

Jag är en kvinna på 45 år som inte har sprungit på många år. Håller igång med cykling och golf och så men det verkar inte vara så konditionshöjande för mig känns det som. Min kondis är nämligen inte bra. Tänkte åtgärda det så i somras köpte jag joggingskor. Orkade bara springa några hundra meter i början men nu kan jag springa i alla fall 3,5 km i sträck. Mitt första mål är 5 km.

Jag håller ett snitt på runt 9 km i timmen när jag springer. Inte så fort alltså men jag flåsar rätt rejält. Har nyligen skaffat en Garmin Forerunner 305 med pulsklocka. Pulsklockan använde jag för första gången idag. Jag sprang 2,7 km på 18,20 min. Inte så snabbt alltså. Min maxpuls var 186 och min medelpuls hela 174!!!!!

Vad betyder det att jag hade så hög medelpuls trots att jag inte sprang så snabbt? Visst måste det vara så att min kondis är urusel?

Hur ska jag då förbättra den? Ska jag fortsätta att springa som jag gör med den högre pulsen eller ska jag springa ännu långsammare men längre sträckor?

Hoppas någon kan hjälpa en rådvill som i och för sig känner sig duktig att ha kommit igång men blev ändå chockad över den höga medelpulsen.
#2
22 september 2010 kl 10:07
1 Gilla
Tack för alla svar!

Det känns som om Garmin mäter min puls rätt. Har tyckt att det har varit lite jobbigt med det tempot jag har haft så nu har jag sprungit 2,5 km i ett lägre tempo och det var faktiskt mycket mer behagligt!! Jag sprang på 8,6 km i timmen. Det tog mig 17,28 minuter.

Trodde att pulsen nu skulle vara lägre än när jag sprang lite fortare men nu hade jag en maxpuls på 191 (det finns en uppförsbacke på slutet av den här rundan) och en medelpuls på 175, d.v.s. snäppet högre än när jag sprang snabbare!

Har kollat pulskurvan i Garmin Training Center och den ligger i princip konstant högt hela tiden.

Jag har ju inte sprungit så länge så jag ska inte dra för stora växlar av detta. Nu ska jag fortsätta att springa i lite lägre fart och så småningom hoppas jag att det resulterar i bättre kondition och därmed lägre medelpuls.

Nu när det snart blir kallare - hur gör man för att inte få ont i halsen av den kallare luften?
#3
24 september 2010 kl 09:49 Redigerad 24 september 2010 kl 16:08
Gilla
Marcus! Tack för ditt påpekande! Just vi kvinnor har ju definitivt några dagar i månaden då pulsen är högre (vid ägglossning, p.g.a. högre kroppstemperatur) så du har ju helt rätt!

Kerstin! Det är min Garmin Forerunner och all statistik och mätningar som triggar mig. Utan den hade jag förmodligen inte sprungit alls. Sån är jag! Är en tävlingsmänniska som tycker om att mäta och kämpa och förbättra.

Jan! Jag har ett BMI som ligger under 23 så vikten är inget problem.

Har aldrig gjort ett maxpulstest men har kommit upp i 198 i maxpuls vid träning. Vet att att alla formler är just schabloner men läste om en personlig tränare som ofta utförde maxpulstest på olika personer och enligt honom så var en mer rätt formel för KVINNOR 220 minus halva åldern så det stämmer rätt bra in på mig, faktiskt.

Ska ut och springa ikväll och ska hålla det lägre tempot, som kändes väldigt behagligt sist, så får vi se hur både tider, puls etc. förbättras framöver! Här nere i Skåne har vi fortfarande underbart härligt väder med 18 plusgrader så jag ser fram emot löpningen!
#4
24 september 2010 kl 10:42
Gilla
Hej!

Jag undrar om det är någon som vet huruvida förbättrad kondition ger utslag i en PEF-mätare? (PEF - Peak Expiratory Flow. Mätning av det högsta flödet man kan blåsa ut med.)

Vet inte om man kan påverka sitt PEF-värde via konditionsträning? Vore kul om någon känner till detta.

Har en egen PEF-mätare hemma.
#5
30 september 2010 kl 09:57
Gilla
Jag har också en Garmin 305 och den ställde in maxpulsen efter min ålder. Men den ställde in alldeles för lågt så jag har ändrat det.

Läste någonstans att för kvinnor så är det bättre att använda formeln 220 minus halva åldern och det stämmer faktiskt bra på mig!
#6
4 oktober 2010 kl 09:49 Redigerad 4 oktober 2010 kl 09:49
Gilla
I vintras/våras när vi var ute och gick en kväll så bara på skoj så tänkte jag att jag skulle springa fram till en lyktstolpe - kanske 400 meter bort. Jag orkade knappt. Kondisen var under all kritik!!!!

I somras köpte jag ett par joggingskor och nu har jag införskaffat en Garmin Foreunner 305 och nu ÄNTLIGEN så har jag uppnått den magiska gränsen att jag orkade springa 5 km i sträck!!! Tiden blev 34,44 minuter. Inte så snabbt men ändå! Det kändes som en seger för mig!

Var bara tvungen att dela med mig och kanske kunna inge hopp till fler nybörjare som liksom jag aldrig trodde att de skulle orka springa så långt. Men det går!
#7
5 oktober 2010 kl 09:52 Redigerad 5 oktober 2010 kl 09:52
Gilla
Tack för alla snälla inlägg!

Bo! Tack för tabellen! Ska försöka avancera! Finns det någon nyckel/facit där det står var man bör ligga om man har dålig kondition, bra kondition, utmärkt kondition etc.?

Agneta! Kämpa på och spring inte för fort. Jag sprang för fort i början och fick hiskeliga kramper i magen och kände att jag aldrig mer ville springa. Så började jag springa lite långsammare och det blev mer behagligt!
#8
5 oktober 2010 kl 10:52 Redigerad 5 oktober 2010 kl 10:52
Gilla
Tack igen Bo eller Tedde! :-)

Visst är det så att man bör jämföra sig med sina egna siffror och utgå ifrån sina egna förutsättningar. Sen är man ju tävlingsmänniska och hade tyckt att det vore kul att veta vad man "normalt sett" ska ligga på i min ålder med min vikt etc.

Men jag tampas med mig själv, mina siffror och jag har min älskade Garmin Forerunner till hjälp!

Ikväll ska jag ut och springa i ett blåsigt Skåne!
#9
5 oktober 2010 kl 10:55
Gilla
Grattis till både viktnedgång och löpresultat! Bra jobbat!
#10
7 oktober 2010 kl 15:04
Gilla
Jag köpte Nike Plus-skor + sensorn som man har i skon. Det funkade bra för mina första behov tyckte jag. Men sen bytte jag ut den ordinarie skosulan och la i mina personliga gjutna inlägg och då funkar inte sensorn lika bra längre utan mäter helt konstigt.

Så min man har fått ta över Nike Plus och så köpte jag en Garmin Forerunner 305. Kostade några hundralappar mer än Nike Plus men har så många fler funktioner.
#11
12 oktober 2010 kl 18:57
Gilla
Jag lånar tråden och undrar om någon har klurat ut huruvida man i Garmin Training Center kan ändra så att veckan börjar på en måndag istället för på en söndag?
#12
13 oktober 2010 kl 12:38 Redigerad 13 oktober 2010 kl 12:38
Gilla
När jag sätter på mitt pulsband så tar jag alltid lite vatten och fuktar kontaktytorna. Det funkar bra även om det finns speciell gel man kan köpa på Apoteket.

Kanske svettas du mindre nu när det är kallt ute så att svetten inte fuktar kontaktytorna som den gjorde förut när det var varmt.

Jag har alltid MP3-spelare på och har inte märkt att den stör pulsmätningen.
#13
14 oktober 2010 kl 17:18 Redigerad 14 oktober 2010 kl 17:25
Gilla
Peter!

Jag har samma version som du men hos mig börjar veckan på en söndag. Det måste vara en inställningsfråga men jag hittar inte var jag ska justera! Grr!

Kalendern börjar visserligen på en måndag men i historiken visas mina rundor veckovis och den senaste veckan löper från den 10 oktober (söndags) till den 16 oktober. Hade velat att mina historikpass visas från måndag.
#14
21 oktober 2010 kl 16:20
Gilla
För mig är det likadant. För låg beräknad maxpuls på Garmin FR 305. För kvinnor stämmer den här formeln mycket bättre:

220 minus åldern/2

Så om du är 30 år så skulle din maxpuls bli 205, vilket jag tror är högre än den Garmin har beräknat men som stämmer bättre in på dig.

På mig - och många andra kvinnor - kommer man i alla fall närmare sanningen på det här sättet.
#15
30 oktober 2010 kl 07:58 Redigerad 30 oktober 2010 kl 07:59
Gilla
Det jag tänker skriva nu har inte med själva forumet att göra utan med nybörjare och jogg.se. Varför syns inte personbästa mer än på sträckor över 5 km? Som nybörjare springer man inte 5 km i sträck. Inte jag i alla fall. Och det får mig att känna att om man är så dålig på löpning som jag är och inte ens orkar springa 5 km i sträck så vill man nog inte ha mig här på jogg.se. Det gör givetvis att jag kanske också drar mig för att använda forumet bland alla baddare som springer milen som uppvärmning ....

Nu ska jag äta frukost och sen om ett par timmar så ska jag ut och springa 3 km och känna mig stolt över att klara det!
#16
30 oktober 2010 kl 09:36
Gilla
Lars Svärd: Jag har full förståelse för 60 meter och att man måste sätta gränsen någonstans men varför inte sätta gränsen på åtminstone 2 km. Det är väl en bra gräns även för en nybörjare? Eller ännu bättre: Man kunde själv få välja gräns och selektera ut vad en personbästa ska baseras på.
#17
30 oktober 2010 kl 09:39
Gilla
Jag har opererat båda mina fötter för Hallux Valgus (med ett års mellanrum). Är medveten om att det inte är samma operation men kan tänka mig att återhämtningstiden är densamma. För mig var det så att efter 2 månader haltade jag inte längre utan gick normalt. Nu sprang jag inte på den tiden men däremot så bowlar jag på tävlingsnivå och efter 2 månader så funkade det att bowla men det kändes fortfarande i avstampsfoten.

Det är säkert individuellt hur man återhämtar sig men för jogging hade jag nog räknat med att vänta i alla fall 3 månader efter operationen.

#18
30 oktober 2010 kl 15:18
Gilla
Här är banan enligt hemsidan:
http://www.yddingeloppet.nu/assets/menu_banan.htm

Inte världens bästa karta, dock ....
#19
30 oktober 2010 kl 21:46
Gilla
Fredrik: Då är det nog så att operation av Hallux Rigidus inte är lika omfattande som Hallux Valgus för jag hade definitvit inte kunnat utföra spinning efter 3 veckor. Då hade jag fortfarande gipsskena och haltade omkring sjukskriven så gott det gick.

Vid mina operationer sågade de ju helt sonika av en bit av benet/skelettet vid stortåleden och det tar väl lite tid när de är inne och kapar i skelettet. Fy fabian vad det luktade när de sågade i skelettet!

Lycka till framöver, både Fredrik och Darren!
#20
4 november 2010 kl 07:09
Gilla
Då får jag bli den första att erkänna att jag p.g.a. vädret faktiskt hoppade över löprundan igår.

Istället satte jag fyr i öppna spisen och satt och läste med en mugg rykande gott te.

Faktiskt fick jag inget dåligt samvete heller utan jag bara njöt!

Men jag hoppas komma ut på en löprunda imorgon istället när jag slutar tidigare och jag kan springa när det är ljust. Man vet ju inte vem som lurar i busken.
< < < 1 2 > > >