Foruminlägg av Per Bondeson

#1
27 april 2011 kl 19:55
Gilla
Jag har sedan ett år tillbaka fått ont på insidan av knät efter löpning. Gör inte ont när jag springer uran smärtan kommer först efteråt och sitter i någon vecka. Jag brukar springa 10 km och det funkar hyggligt men det är ju inte roligt att det gör ont.
Var hos en ortoped och gjorde en magnetröntgen och man konstaterade en meniskskada och föreslog operation.

Jag kan nu få göra operationen inom ett par veckor men är osäker. Hur bra blir en titthålsoperation? Riskerar man att få ökad förslitning efter en operation? Eftersom jag har relativt lite problem är jag lite orolig att det faktiskt blir sämre, kanske inte just nu men om 5-10 år. Är operation det bästa? Någon som har en uppfattning i ämnet?

Tack,
Per
#2
28 april 2011 kl 19:34
Gilla
Tack för era kommentarer. Jag ska ta ett snack med läkaren igen, kanske köpa nya skor och vänta tills efter sommaren.
Tar tacksamt emot fler av era erfarenheter.
#3
6 maj 2011 kl 06:14 Redigerad 6 maj 2011 kl 06:15
Gilla
Jag hade problem och fick även en förtjockning över hälsenan som man kunde känna med fingrarna. Gick till idrottsortoped som sa att jag kunde fortsätta springa men kanske inte på ojämna stigar med rötter etc eftersom hälsenan var försvagad och ett feltramp inte var det bästa. Bästa boten var tåhävningar med så tunga vikter som möjligt. Tryck upp med båda fötterna och långsamt tillbaka på en fot. Jag fick alltså rådet att maxa vikterna så man kunde köra ca3x20 repetitioner (kommer inte ihåg exakt antal) på varje ben.
#4
12 juni 2011 kl 21:07
Gilla
Även om jag inte kollade mycket på kläder/skor i riktiga butiker så är min uppfattning att original i Kina är minst lika dyrt som hemma. Dessutom skulle inte jag lita på att äkta varor är äkta ens i märkesbutikerna. Enligt uppgift från bekant så förekommer kopior även i de mest exklusiva märkesbutikerna. Förtjänsten är helt enkelt för stor för att inte blanda ut det riktiga sortimentet med kopior.
#5
6 oktober 2012 kl 19:56
Gilla
Opererades för drygt ett år sedan. Började cykla efter en vecka och springa efter tre. Hade aldrig nedsatt rörlighet, gick från operationen och jobbade dagen därpå. Har efter operationen tränat hårdare än jag någonsin gjort.
#6
18 november 2012 kl 13:07
Gilla
Jag har i vanliga skor storlek 41 och i mina Saucony EUR 42,5 / US 9 / UK 8
#7
30 december 2012 kl 13:52
Gilla
Har själv funderat på min höga snittpuls. Har inte sprungit med pulsband på länge men blev nyfiken. För två år sedan var jag relativt otränad och hade snittpuls på 175 trodde kanske den skulle vara lägre nu men inte..176 på en, för mig, ganska normal 10km runda. Har ingen aning hur jag skulle kunna komma ner i kompisens 155. Jag har inte testat maxpuls men skulle gissa på att jag skulle kunna komma upp i 190 eller nåt.
#8
19 februari 2013 kl 19:40
Gilla
Henrik #35 vilket fantastiskt bra inlägg, satt och retade upp mig allt eftersom jag läste tråden och funderade på vad jag skulle skriva men jag tycker du täcker in det alldeles ypperligt.
#9
2 juli 2013 kl 08:56
Gilla
Blev ingen löpning igår. Skönt, då slipper man tänka mer på denna utmaningen ;-)

Tränade annat i och för sig, min utmaning kanske får bli att träna varje dag istället.
#10
24 augusti 2013 kl 09:52
Gilla
#11
7 maj 2014 kl 21:04
Gilla
Anders, från centralen tar du enklast 2:an till korsvägen. Från korsvägen går det täta direkturer till starten, hur smidigt som helst.
#12
7 augusti 2015 kl 08:06
Gilla
Bild uppladdad av Per Bondeson
Hej,
I slutet av augusti befinner jag mig nära Chamonx och är sugen på att ta en helg där för lite trail running.
Nu är jag totalt oerfaren av löpning i alpmiljö och skulle vara oerhört tacksam för all tips jag kan få, jag har trots allt rätt mycket respekt för längre distanser i högalpin miljö.

Jag har tittat in mig på en runda Boucles les Gaillands - Aig. des Houches - Brévent ( http://tracedetrail.com/en/trace/trace/781 ), en runda på 22km som i princip går uppför i 13km från 1000 m.ö.h. till 2300 m.ö.h.

Jag springer en hel del men är ingen ultra löpare och 22km är i överkanten av vad jag brukar springa och aldrig mer kuperat än man finner i Göteborg. Göteborgsvarvet, 21km betar jag av på strax under 1:40.
Jag antar att det egenligen inte är så mycket löpning utan jag ser det som ett äventyr samtidgt som jag är mer lockad av att "springa" än vandra.

Hur lång tid kan det tänkas ta? vad behöver man för utrustning? Hur mycket mat/vätska behöver man ha med sig (finns åtminstone en restaurang, på toppen). Är det dumt att ge sig ut på detta på egen hand? Går det ens att springa eller "fastnar" man bakom vandrare på smala stigar? Kanske har ni tips på andra ställen i närheten av Geneve som lämpar sig bättre?
Ska man helt enkelt satsa på en enklare runda, kanske rent utav nyttja kabinbanor för att ta sig upp på toppen?

Spännande och jag hoppas på många tips och synpunkter.

Hälsar,
Per
#13
7 augusti 2015 kl 11:00
Gilla
Tack Espen,
Låter ju jättebra, inte minst Mont Blanc Maraton som verkar gå att göra varianter på för att få ihop en "lagom" lång tur.
Är turerna markerade så att det går lätt att hitta eller är man beroende av detaljerade kartor eller GPS?
Hoppas att allt faller på plats så jag får möjlighet att komma dit :-)
#14
7 augusti 2015 kl 11:02
Gilla
Jesper, det hade jag inte alls koll på. Tack för upplysningen, nej jag har inget boende fixat så det får jag tänka till på.
#15
12 augusti 2015 kl 23:12 Redigerad 12 augusti 2015 kl 23:13
Gilla
Nu har jag bokat in mig i Chamonix 28-30/8. Ska bli så kul. Espen jag försökte kolla dina rundor men de verkar inte vara öppna. Hoppas speciellt på att se dina turer efter ditt besök i Chamonix.
Att nyttja kabinerna verkar smart så det är jag inställd på verkar bli nog så mycket uppför ändå.
#16
31 augusti 2015 kl 17:57
Gilla
Bild uppladdad av Per Bondeson
Tillbaka efter en härlig helg i Chamonix. Anlände fredag eftermiddag och lämnade söndag morgon och är supernöjd med vad jag hann med på denna korta tid. Jag fick en fantastisk tur på berget. Eftersom jag ställde frågan tidigare tänkte jag dela mina erfarenheter.
Rundan jag tog blev 2,5h lång och var drygt 10 km (ca 500m upp och 1000m ned) (se bild), om det kvalificerar sig som trail runner vet jag inte, snarare kanske speed hiking. Att springa uppför är ju inte att tänka på och min tur var rejält stenig tidvis men vilken upplevelse. Jag bodde hos en mountain rescuer som talade dålig engelska som trodde turen skulle ta ca 5h. Jag tog liftarna upp för att istället få så mycket tid som möjligt uppe på berget något som jag verkligen inte ångrar.
Tiderna som stod på skyltarna visade sig kunna lätt halveras.
Jag löste ett Multipass, ett liftkort för en dag som täckte alla liftar för €58. En enkel biljett, oavsett riktning, kostade ca €17-18 och jag hade tänkt mig tre turer men eftersom jag också tänkte mig en tur upp på Aiguille de Midi på eftermiddagen var det ett bra val.
Hade jag vetat vad jag vet nu hade jag på fredagseftermiddagen även tagit en tur från Aiguille de Plan (mellanstationen på väg till Aiguille de Midi) till Mer-de-Glace (Grand Balcon Nord) och där tagit tåget ner till Chamonix en tur jag blev tipsad om och borde ta ca 1 timme.
Nu blev det bara en löptur som blev lite kortare än planerat, men vilken helg det blev. Helgen råkade sammanfalla med Ultra Trail du Mont Blanc vilket var riktigt häftigt att se, riktig löparstämning i staden.