Foruminlägg av Johan Kampf

< < < 1 2 3 > > >
#1
27 januari 2011 kl 13:44
Gilla
Hej alla glada!

Jag har anonymt surfar runt på detta forumet en tid, men nu var det dags att presentera sig känner jag!

Namn och ålder syns ju till vänster, så jag börjar med att säga att jag inte tidigare varit intresserad av träning/motion särskilt mycket...dock har jag dom senaste 2 åren cyklat en del, främst till och från mitt förra jobb, vilket var 7 km totalt, det kombinerat med att jag cyklade så mycket det bara gick/var möjligt gjorde att jag 2009 cyklade ca 130 mil.

Var arb. lös i några månader i början av 2010, tog dock dagliga promenader på ca en timme, sen fick jag ett sommarjobb samtidigt som jag fick ett "riktigt" jobb så jag kombinerade dom båda, tyvärr innebar detta mindre cykling men ca en 40 mil kan det ha blivit under förra året...

Så kom vändningen när jag hittade denna sidan i början av hösten, och jag blev intresserad av att börja motionera. Sagt och gjort, köpte på mig ett par Asics Gel 1150 som är helt underbara!

Tänkte att jag börjar lite lätt på 3 km 3 gånger i veckan med målet att ta sig runt. Vad jag hatade det i början, man kom kanske några hundra meter sen var det kört :) men envishet lönar sig och snart kom jag nästan 2 km i lugnt tempo innan orken tog slut.

3 km blev snabbt för kort så jag ökade till 5 km, fortfarande 3 gånger i veckan och alltid med en vilodag emellan varje tillfälle. 5 km gick också bra så nu har jag ökat till 7 km och det känns kanonbra!

Framförallt så kör jag på metoden att hålla sån fart så att man kan hålla ett samtal, 7 km tar mig ca 45-50 minuter, men det intressanta för mig är uthålligheten, jag tar mig utan större problem 4,5-5 km innan jag behöver återhämta mig, men framförallt så är det SÅ roligt!

Kör lastbil på natten söndag-torsdag för tillfället och det märks att träningen ger resultat! man orkar mycket mer och är gladare!

Det blev en väldigt lång presentation ser jag, läs om ni orkar :)
Nu till mina frågor!

1. Jag har funderat på att motionssimma 1-2 gånger / vecka, främst då på dom dagar man inte springer naturligtvis. Simning verkar ju vara väldigt bra för hela kroppen, samtidigt som man inte anstränger benen på samma sätt och riskerar att skada sig?

2. Nu när det är lite kallare utomhus så får man ju givetvis klä på sig, jag har inga egentliga plagg för ändamålet utan använder vad som finns och det känns onödigt klumpigt, vad använder ni för ändamålsändliga kläder?

3. Har kanske inte letat tillräckligt noga på denna sidan, men finns det någon förteckning eller liknande över motionslopp som går i närheten av Kristianstad (om det finns några)? Hade varit kul att delta känner jag.

Tack för mig!
#2
4 februari 2011 kl 17:58
Gilla
Här var det febril aktivitet! jag har haft fullt upp, givetvis utan att åsidosätta löpningen!

förra veckan så sprang jag hela min 7 km runda utan att stanna upp för återhämtning! inget racertempo, tog 45 minuter men det kvittar. Idag ökade jag med 1 km och det märktes knappt någon skillnad, man börjar kanske komma in i det här ?

tänkte öka i 1 km intervaller med några pass på varje ny sträcka så att säga, sen får man se var gränsen ligger för tillfället, jag skulle vilja hitta gränsen för att ligga där och sen efterhand förbättra mina tider.

Största skillnaden tycker jag är att även om man springer långt jämfört med när jag började så när jag kommer hem igen så är andningen fortfarande jämn och inte alls i närheten av så ansträngd som den var i början, då var det på väg mot hyperventilering :)

Förvisso har det blivit lite varmare nu, men ska kolla på Craft, bra kläder är aldrig fel!

#3
6 februari 2011 kl 11:17
Gilla
Idag provade jag att öka med en km till, till 9 km...det tog precis en timme, 8 km tog mig 50 minuter så min gräns ligger nog för tillfället häromkring.

Jag sprang även idag utan några uppehåll, och naturligtvis kändes armar och ben tyngre när jag väl kom hem igen och stannade, men 10 km är ingen omöjlighet...ska satsa på det framöver och sen inrikta mig på att förbättra min km-tid lite, den börjar skena iväg lite :)

Hade tänkt vara med på Startskottet senare i år, tack Mikael Karlsson för länken, mest för att det verkar vara roligt, men hade ju varit roligt att sätta en hyfsad tid också, så det blir till att ligga i tills dess :)
#4
7 februari 2011 kl 14:43
Gilla
Hej Mikael!

Jadå för tusan, jag ska definitivt skynda långsamt, det har jag gjort hittills och det har ju gett väldigt bra resultat på hyfsat kort tid...jag hade ju inte tänkt lägga löparskorna på hyllan sen heller, utan naturligtvis fortsätta! :)
#5
19 mars 2011 kl 15:19
Gilla
Jag håller med Mona Macknow! har förbättrat mina tider / kondition rätt mycket på senaste tiden och har då ibland märkt av håll när jag springer, kommer oftast efter 6-7 km...då hjälper det alltid (för mig) att få bättre koll på andningen, lugnare andning gör alltid att hållet släpper!

Samtidigt så blir jag alltid extra trött under dom första 3 km innan jag "kommer igång så att säga", men håller jag bara koll på andningen såfort jag övervunnit tröttheten så får jag inte håll på hela rundan, har tänkt på detta dom senaste 2 veckorna (6 pass) och det funkar varje gång!

så mitt tips är också att kontrollera din andning!

MVH
Johan
#6
2 april 2011 kl 19:09
Gilla
Jag har verkligen förbättrat mig! började löpa i september förra året och det har verkligen släppt nu, km-tiderna rasar neråt och jag springer distanser som jag tvekade till för några månader sen...

bästa på milen är 57:35, vilket ger 5:38 / km, att jämföra med 6:47 som jag hade första gången jag sprang milen...ligger nu på 11,5 km och bästa tiden är 1:03:53, vilket ger 5:33, den tiden sattes i torsdags!

Det är nu det börjar bli riktigt roligt att springa! jag är mest intresserad av km-tiden och att hålla ett jämnt tempo, hoppas att kunna komma ner till 4:50-5:00 innan hösten infinner sig...
#7
29 april 2011 kl 14:40 Redigerad 29 april 2011 kl 14:41
Gilla
Instämmer med Malin!

jag började också springa i höstas (september) och var då helt otränad...började 3 km, då kom jag 5-600 meter i lugnt joggtempo sen var jag helt slut och fick gå ett par minuter.

Det spelar ingen roll, för börjar man bara lätt så man inte skadar sig så märker man att konditionen ökar väldigt fort, bara man har regelbundenhet på träningen! då vill jag påstå att längden på passen är viktigare, och inte farten...

Idag, lite mer än ett halvår senare, springer jag 11,5 km på 1:02:15...helt otroligt tycker jag och inget jag kunde tro när jag började...som Hampus och Malin säger, nu längtar man till nästan pass och det är så kul att vara ute och springa, för att inte nämna hur mycket bättre man mår!

Hur du än gör så lycka till och välkommen!
#8
3 maj 2011 kl 13:01
Gilla
Hmm, dåliga exemplar av era klockor? min 305:a är väldigt snabb på att hitta satelliterna...

bor i lägenhet och har höga hus runtomkring mig, i centrum av staden...lägger ut klockan på balkongen medans jag byter om och tar på mig skorna, inom 30 sekunder har den hittat.

Sen vet jag inte om det spelar roll med historiken, jag tömmer min såfort jag laddat upp passet här på jogg.se, gillar inte att ha massa gammal data som ligger och skräpar.

Sen kanske det beror på hur ofta man använder den? jag springer minst varannan dag och lägger den alltid på samma ställe, det kanske är en fördel?

däremot när jag tagit den på mig och går ut så tittar jag alltid på precisionen i klockan så att den inte är helt åt skogen...någon gång startade jag tidtagningen precis när jag kom ut genom porten, sen visade den 50-60 meter fel på startpunkten! När precisionen hamnar på en 8-10 meter så börjar jag springa.

#9
3 maj 2011 kl 13:35
Gilla
Min definition ligger också i just tempot...snabbare än 6:00 / km är i mina ögon löpning, långsammare är jogg...
#10
3 maj 2011 kl 16:57
Gilla
då fortsätter vi diskussionen med en snarlik fråga! har för närvarande ett par asics gel-1150 som jag är mycket nöjd med. Har hunnit springa ca 70 mil i dom och funderar nu när man ska köpa nya...

eftersom dessa skorna har funkat bra så gör det väl inget om man köper likadana igen? tänkte isåfall handla från startfitness och då köpa 2 par, så man kan växla mellan...frågan då är ifall det är dåligt att ha 2 likadana par, ska man ha olika uppbyggdas skor? iochförsig så har det inte varit några problem hittills...
#11
3 maj 2011 kl 17:37
Gilla
Tackar för det svaret Anders! jo jag löper enbart på asfalt...låter ju inte fel med med variationer för knän och leder, samtidigt så håller jag med Tage, funkar det bra så är det väl bara att köra på?
#12
4 maj 2011 kl 13:08
Gilla
Från klarhet till klarhet :) en lättare sko hade jag inte ens i tankarna, men det hade ju inte varit så dumt nu när du säger det...

om man ska titta på lättare skor, går man bara efter vikten isåfall eller finns det fler faktorer som spelar in? förutom då att den passar mitt steg såklart.
#13
5 maj 2011 kl 15:01
Gilla
Olof Reimer:

Det låter inte som en dum ide, att ha ett par lättare, "smidigare" skor som då kan användas vid t.ex. snabbdistanser. Jag antar att man kan hålla sig inom Asics sortiment men välja en annan modell/serie för detta ändamål?

3200 km är ju oerhört långt, det måste ju vara ett väldigt prisvärt köp! Jag har inte lagt mer än ca 700 km i mina, dock aldrig haft problem med dom.

Jag sliter mer på insidan av mina, samt mer i framkant än i hälen...längst fram vid tårna så har jag på en yta av 1x1 cm slitit igenom det svarta till något lager som är vitt, men dom är fortfarande jättesköna att springa i. Jag kan ju erkänna att jag tänker inte så mycket på mitt steg, jag springer på och sålänge jag förbättrar mig och är skadefri så är jag nöjd, även om det säkerligen finns förbättringar att göra där också!
#14
21 maj 2011 kl 11:53
Gilla
Hans Palm:
Tack för den informationen och länken! Mycket intressant, speciellt tempo-kalkylatorn.

Mitt personbästa på milen är 53:04 men snittet ligger runt 53:30 så jag matade in det.

Stamina tilltalar mig lite mer än Endurance, tittar man på det så ligger jag runt 5:20-5:25 i tempo på mina senaste långa pass (12,5 km) vilket ligger som Tempo Intervals, borde jag sänka tempo lite på dessa passen?

Visst att jag blir rätt så trött av det tempot, men det känns inte på något sätt orimligt då jag klarar att hålla det pass efter pass.
#15
24 maj 2011 kl 13:55
Gilla
Ingen jätteförbättring men idag putsade min 10 km tid med 20 sekunder, från 53:04 till 52:44...

Fick för en vecka sen reda på att jag har lågt blodvärde när jag lämnade blod, sen dess tar jag järntabletter och idag kändes formen riktigt bra! tänkte ta 12,5 km men hade under 7 km hård motvind i 3,5 km så jag valde att inte ta ut mig helt och satsa på en säkert distans med tanke på blåsten.

På senare tid snittet åkt uppåt hela tiden, har känt mig orkeslös och nu börjar orken återvända, vilket känns jättebra!
#16
24 maj 2011 kl 14:12
Gilla
Har känt av precis samma sak, i mitt fall kommer det snabbt ungefär som frossa, som sköljer genom kroppen på några sekunder.

Jag kopplade det direkt till energibrist, nu har jag förvisso inte känt av det på ett tag men innan kunde det komma vid lite olika tillfällen. På mitt 11,5 km pass kunde det komma ibland vid 6 km, ibland vid 8-9 och ibland 2 gånger på samma pass! har aldrig känt av det på mina snabbdistanser eller på 12,5 km så jag förutsätter att jag blivit bättre på att bunkra upp med energi.
#17
2 juni 2011 kl 13:51
Gilla
Jag har också funderat mycket på detta, jag är relativt ny på löpning och mina Asics har jag lagt totalt 850 km i, när man tittar på sulan så är dom ju rätt slitna, men dom känns hur sköna som helst att springa i fortfarande!

Läste någonstans här på forumet att så länge skorna känns bra när man springer så är det bara att köra på, gissningsvis hänger det ihop med hur "hårt" steg man har också och hur man landar, jag har kanske inte det mest skonsamma löpsteget...

Magnus: Så mycket som 200 mil låter ju väldigt ekonomiskt :) jag tänkte mig en 130 mil på mina, får se hur länge dom orkar :)
#18
4 juni 2011 kl 12:35
Gilla
Jag är bara en glad amatör, men tidigare sprang jag bara längre distanser varannan dag, vilket blev 3 resp. 4 gånger varannan vecka...visst förbättrade man sig, men nyligen så lade jag till 2 tempopass i veckan...

springer 12,5 km minst 2 gånger i veckan, vanligen 3, däremellan tar jag 2 st 5 km snabbdistanser, och efter att jag började med dom så har tiderna på dom längre distanserna verkligen förbättrats! Framförallt så får man mer ork och jag har lättare för att hitta ett bra utgångstempo som gör att man har ork kvar i slutet av passet.

Såhär ser min vecka ut:
Måndag 5 km snabbdistans
Tisdag 12,5 km
Onsdag vilodag
Torsdag 12,5 km
Fredag 5 km snabbdistans
Lördag 12,5 km
Söndag vilodag

Vill hålla nere skaderisken, därav vilodagarna...tycker ändå att man får ihop en hyfsad hög med kilometrar, mitt mål är att ligga på minst 40 km / vecka.

Kan möjligen ta en snabbdistans till på söndagen, har funderat på det...
#19
7 juni 2011 kl 17:49
Gilla
Jag började springa i september så detta blir första sommaren som löpare.

Givetvis tar det på orken och man presterar sämre, men jag måste ändå säga att mina tider är bättre än vad jag vågar hoppas på...senast idag så kändes det rätt så tungt men blev inte så långt efter mitt personbästa på distansen.

Jag springer som längst 12,5 km för tillfället och har aldrig känt behov av att ha vatten med mig under passet, däremot lär det behövas om man öakr distansen till säg 14-15 km eller mer.
#20
12 juni 2011 kl 11:50
Gilla
Under torsdagens pass så började det regna kraftigt och min 305:a funkar precis lika bra för det, om än att man fick torka av displayen då den blev mer svårläst...

efter varje pass sköljer jag av min klocka under rinnande vatten, om inte jag har fel står det i manualen att den är vattentät till 1 meter.
< < < 1 2 3 > > >