Foruminlägg av Mattias Jonson

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
13 november 2007 kl 08:51 Redigerad 30 december 2006 kl 00:00
Gilla
Köpte nyss ett par Icebug. Har perfekt fäste i terräng och snö och nästan perfekt fäste på is (slinter något i frånskjutet). Dock inget roligt att springa några längre sträckor på asfalt med. Karbidståldubbarna ska visserligen hålla för det men det låter mycket och man känner dubbarna under foten. Det sistnämnda beror möjligen på vilken modell man har. Själv har jag den tunnare med mindre dämpning. Valet blir alltså svårt om man ska springa på asfalt och det bara är lite isigt här och där. Man kan få problem med knäna om man springer och spänner sig i rädsla för att halka. Har dock hört att den mer dämpade modellen av Icebug funkar perfekt på asfalt. Själv springer jag mest i skogen på grus och terräng och hoppas på mycket snö och is i vinter. Väta eller kyla har jag aldrig upplevt som ett problem för fötterna på vintern.
#2
22 december 2007 kl 11:28
Gilla
Det finns absolut vetenskaplig grund för att tala om sockerberoende. Man använder kicken som sockerintag ger för att må bättre. Är man utan sin drog, i detta fallet socker, upplever man abstinens. Precis som med andra substanser man kan bli beroende av påverkar sockerkicken hjärnans dopaminsystem.

Verkar dock konstigt att du ska undvika andra kolhydrater än raffinerat socker. Även ris, pasta och potatis, som det ibland talas om som "snabba kolhydrater", är ju betydligt långsammare kolhydrater, dvs längre molekyler som därmed bryts ned och tas upp långsammare, än vitt socker. Det ger ju liksom ingen kick att äta pasta.
#3
22 december 2007 kl 16:06
Gilla
Frida: Jag har varken sagt att socker är eller bör vara narkotikaklassat, eller att det är eller bör vara dopingklassat. Men visst är det vedertaget att man kan vara beroende av andra ting än narkotika. T ex sex, mat, spel eller löpning. Följande är saxat från FASS hemsida. (DSM IV är ett internationellt system för att kategorisera och diagnostisera psykiska besvär.)

"Beroende (DSM IV)

Minst 3 av följande situationer ska gälla under en och samma 12-månadersperiod för att diagnosen Beroende ska slås fast:

Det sker en tillvänjning (toleransutveckling), med antingen behov av en påtagligt ökande mängd för att få effekt eller minskad effekt vid ett fortsatt bruk.

Det uppstår typiska abstinenssymtom eller att bruket fortsätter för att undvika sådana symtom.

Drogen används i större mängd eller under längre tid än man tänkt sig från början.

Man har ständigt en önskan att minska intaget.

Drogbruket ägnas mycket tid.

Drogbruket påverkar viktiga sociala aktiviteter.

Drogbruket fortsätter trots kunskap om skadeeffekterna."


Så visst kan väl många diagnostiseras som sockerberoende enligt detta.
#4
24 december 2007 kl 21:06
Gilla
Jag fick en ipod shuffle, käck liten grej. Måste köpa andra snäckor bara, dom trillar ut ur öronen när jag springer. Dessutom sitter jag och väntar på huruvida jag även fått vinterkräksjukan i julklapp av min dotter och av min käresta. Kan bli spännande - svårt att skilja inbillning från verkliga symtom.
#5
25 januari 2008 kl 17:37
Gilla
Måste säga att jag tror det är bra att springa mycket "junkmiles". Jag tror det är det bästa för kroppen, detta att nöta på i ett behagligt mellanting mellan maximum och minimum. Bra både för psyke (att ha roligt när man tränar gör att man tränar mer) och kropp (mkt lätt att skada sig när man drar på som mest). Har i alla fall själv känt att jag utvecklats mycket genom att till 95% träna "junk", kan se i min träningsdagbok att jag utvecklats som mest de perioder då jag haft som mest volym på träningen. Skulle vara intressant om det finns någon vetenskaplig studie på det hela, där man jämfört "junk"-träning med kvalitetsträning. Någon som vet om någon sådan?
#6
27 januari 2008 kl 20:40
Gilla
I det läget skulle jag absolut hoppa över träning. Utöver att det kan vara farligt är det antagligen kontraproduktivt genom att det förlänger sjukdomsperioden. Var själv sjuk större delen av november p g a att jag ej hade vett att ta det lugnt när jag kände mig lite krasslig.

Är vilopulsen förhöjd är det ju ett tecken på att kroppen jobbar med något, t ex bekämpar en infektion. Det metabola kravet är då förhöjt, mer syre behöver transporteras till vävnaderna alltså jobbar hjärtat hårdare. Utsätt inte kroppen för ytterligare stress då, är mitt råd.
#7
27 januari 2008 kl 22:06
Gilla
Det beror ju på. Skulle det bara vara pulsen som var lite hög, hade jag nog inte tänkt så mycket på det, kan den ju vara om man är lite stressad eller har tränat hårt dagen innan t ex. Men om du samtidigt har ont i halsen och känner dig febrig är det nog klokt att ta det lugnt. De enda sjukdomsymtom jag personligen tränar med är väldigt lätt snuva, och då försöker jag ta det riktigt lugnt, bara få bort den värsta löpabstinensen.
#8
8 februari 2008 kl 14:50
Gilla
Pluggar själv till läkare och håller med om vad Jonas säger. Penicillinet i sig är inte farligt att träna med. Sen är det ju omtvistat huruvida man ska träna med en infektion i kroppen. Känner du dig allmänpåverkad, dvs trött och hängig eller t o m har feber, är det enligt min mening en stark signal från kroppen att den behöver vila för att bekämpa infektionen på bästa sätt. Har du varit helt symtomfri ett par dagar kan du nog ge dig ut för lite lättare motion. Viktigt att vara försiktig dock och lyssna extra noga på kroppens signaler.

Jag har själv tränat under en penicillinkur men var då helt symtomfri sedan några dagar. Enda problemet då var att jag var dålig i magen, som man ju ofta kan bli av penicillin. Så då är det ju bra att springa i t ex skogen hellre än i stan.

#9
8 februari 2008 kl 16:48
Gilla
När man äter penicillin eller annan antibiotika så minskar bakteriemängden och därmed symtomen ofta snabbt, efter kanske ett par dagar. Men man ska ändå äta hela kuren för att verkligen få bort alla bakterier, dels för att inte selektera fram antibiotikaresistenta bakterier och dels för att man inte ska återinsjukna. Detta innebär ju att man oftast är i princip frisk under kanske andra halvan av tiden man äter antibiotika.

Varför skulle immunförsvaret vara sänkt på grund av antibiotikan?
#10
8 februari 2008 kl 17:05
Gilla
Någon som kan tipsa om fina långpassrundor i eller runt Göteborg?

Kan själv tipsa om att ta tåget till Kungsbacka och springa Sverigeleden tillbaks till Göteborg. Den går ut till Särö och följer sen kusten upp. Blev ca en marathon om man bor i Kålltorp.

Finns det nån trevlig väg från Alingsåshållet till Göteborg? Helst inte bilväg hela vägen.
#11
9 februari 2008 kl 19:59
Gilla
Att immunförsvaret blir försvagat av träning är väl både rätt och fel. Vill minnas att jag läst att det beror på hur mycket man tränar. Elitidrottare, som ligger och pressar på gränsen till vad som är nyttigt är sjukare oftare än de som tränar måttligt (vad nu det är). Enligt vad jag kan minnas så är de som tränar måttligt friskare, i fråga om infektioner, än de som inte tränar alls. Lagom är bäst alltså.

Även om man ska vara restriktiv med antibiotika så är det ändå viktigt att använda det när det används till rätt saker. T ex ger obehandlad halsfluss risk för senkomplikationer på njurar och hjärta.
#12
9 februari 2008 kl 20:23
Gilla
Sverigeleden från kungsbacka. Från Tågstationen springer du rakt (västerut tror jag det är) vinkelrätt ut från spåren på den sida man stiger av, sen vänster vid nästa stora korsning, sen höger vid nästa stora korsning. Längs den bilvägen (som går mot särö) går Sverigeleden. Sen är det bara att följa skyltarna. Ca en mil till särö. Sen går leden på ovan nämnda banvall, stora delar precis vid havet. Genom Kullavik och Billdal. Till Högsbo är det 3 mil, linneplatsen 3,3 mil, till Kålltorp/Skatås 4,1 mil. Annars kan man ju springa raka vägen från Kunsgbacka till Göteborg, genom Lindome och Mölndal, är då ca 3 mil, cykelbana största delen.
#13
9 februari 2008 kl 20:26
Gilla
Har någon sprungit vildmarksleden? Från Hindås till Göteborg? Ska väl vara ca 4 mil. Men jag undrar: Är det lätt att hitta? Behöver man karta? Hur kuperat är det? Är det vått/kan man springa den nu, eller måste man vänta tills det torkat lite?
#14
10 februari 2008 kl 22:52
Gilla
Tack för tipsen. Blir nog banvallen från Sjövik nästa helg förhoppningsvis. Sen Vildmarksleden med karta i hand framåt våren.
#15
10 februari 2008 kl 22:55
Gilla
Funderar på att springa Ursvik ultra. Någon som gjort det? Hur jobbigt är det? Jämfört med t ex ett 6 timmarslopp? Svårigheter med mörkret?
#16
15 februari 2008 kl 19:00
Gilla
Vadå "naturlig sjukdom"? HIV är väl också en naturlig sjukdom? Varför sån misstro mot vacciner?
#17
15 februari 2008 kl 21:57
Gilla
Peter: Menade mest principiellt. Vad menar man egentligen när man säger att något är naturligt? Vad är naturligt? Innebär naturligt nödvändigtvis bra? Därav den extrema och kanske lite provocerande jämförelsen.

Angående vacciner så ska självklart de som behöver dem bäst komma i första hand. Men många verkar ha en irrationell misstro mot vacciner.
#18
16 februari 2008 kl 17:53
Gilla
Det kan vara intressant att tänka på vad man egentligen menar, vad man tycker och uttrycker och varför man tycker som man gör. Fast om man frågar efter detta, blir man lätt tagen för en besserwisser, och det kanske man är.
#19
16 februari 2008 kl 17:58
Gilla
Innebär att vårtävlingen över 4 varv på "8:an", som ska vara 32 kilometer är knappa 31. Skandal!

Nä, så farligt är det kanske inte. Har tidigare hört att 8:an ska vara 7777 meter. Som löpnörd springer jag en liten extravända efter den för att kunna skriva upp 8 km (9 km med dit och hem).
#20
18 februari 2008 kl 08:13
Gilla
Jag har fått 8:an till mellan 7,73 och 7,93 på FR205, fast efter det har jag uppdaterat mjukvaran, kanske ska mäta igen, mest för att kolla hur exakt FR:en är. Milen har jag fått till 9,96 (också före jag uppdaterade), var då sista kilometern som var för kort. Även om sträckan skulle vara dryga milen så är sista km:en för kort, springer alltid den förvånansvärt snabbt trots att den borde gå netto uppför. (Och speciellt spurtsnabb är jag ej.)
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >