Foruminlägg av Kaj Harju

#1
8 november 2013 kl 21:22
Gilla
Ett trevligt gäng http://well.blogs.nytimes.com/2013/11/08/runners-who-love-beer/?_r=0

Smakade på ett lokalt litet öl med namnet Klackabacken nyligen efter en kort runda, smakade alldeles förträffligt bra.
#2
19 januari 2014 kl 22:15
Gilla
Tack för information, det vore nåt att komma tillbaka till sin födelsestad för att springa ultra :) Det här får jag allt fundera över.
#3
8 oktober 2015 kl 08:31
1 Gilla
Grattis till förändringen. Gjorde en liknande resa för några år sedan, efter ett tags bengetstillvaro ville jag bli starkare. Under nåt år har jag testat olika tillskott o mängd protein när jag kört en viss progression o program för att se om det är nån skillnad. Tyvärr så verkar inget ge nåt extra, det som ger verklig effekt på mig är ett program med progression, äta tillräckligt (vilket man kan fega med eftersom man inte vill bli tjock igen) o vila/återhämtning.
Jag kör i regel tyngre styrketräning 2-3 ggr/v
#4
8 oktober 2015 kl 10:49
Gilla
Jag har också märkt av snabbt tapp när jag minskat mängden träning, haft både frivilliga och ofrivilliga uppehåll. Och stort tapp må vara hänt, ofta går det att komma tillbaka till samma nivå igen på ett par-tre månader.

Men nu i år är det ett undantag, det har gått fruktansvärt långsamt att komma tillbaka till förra vårens nivå när det gäller styrka i överkroppen, eller ska jag säga prestation i t.ex. bänkpress (25% ner). Jag ser ju själv att en av anledningarna är att jag inte varit lika strukturerad, hängiven och tränat lika ofta som förr, och att det därför tar längre tid. Men det är segt i år, speciellt när jag jämför att jag tidigare blivit starkare år för år...men icke nu. Känns en smula träligt, det gör det. Å andra sidan, jag fortfarande bra mycket starkare än när jag började för några år sedan :)

Vilket gör att jag börjar bli åter intresserad av att testa några tillskott som HMB, Kreatin m.m. som jag tidigare laborerat med (men tidigare inte gjort nån märkbar skillnad i progressionstakt).

Det ska ju vara så att vi som börjar komma upp i ålder, att vi inte kan bygga lika lätt som nån ung testosteronstinn pojk. Det märks ju framför allt när man tränar med yngre och kör liknande program, deras utvecklingskurva är bra mycket raskare än en annans.

Men hur mycket man "normalt" ska förlora i styrka under en viss given period finns det väl inga riktiga svar på, och det gäller också hur lång tid det ska ta för att komma tillbaka till samma nivå man hade för ett halvår eller ett år sedan. En "regel" med kroppen är att den gör sig av med onödig muskelmassa över tid, och den som springer mycket gör det lite svårare för sig.

Nästa sak är muskelmassa kontra styrka, det går inte riktigt hand i hand. Här spelar det centrala nervsystemet, musklernas kontraktionsförmåga (som är träningsbart) och annat roll. Samma som med löpningen, det är ju inte dom med dom största benmusklerna som är de bästa löparna...

Men, absolut, det är intressant att testa en del tillskott under perioder och jämföra; t.ex. Kreatin i en tremånaders period, jämföra sedan denna progression med en tidigare lika lång period där träningsmängd och intensitet varit ungefär lika.