Foruminlägg av Patrik Palm

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
1 december 2011 kl 11:22 Redigerad 1 december 2011 kl 11:23
Gilla
Tänkte också köra Sthlm Marathon för första gången. Började tävla i år och sprang då bland annat Lidingöloppet i fenomenalt fint löparväder. En höjdarupplevelse! Till Lidingöloppet tränade jag enligt ett anpassat träningsprogram i tidningen Runners World.
Nu till Sthlm Marathon kommer jag följa Anders Szalkais träningsprogram på www.marathon.se. Om man inte vill lyxa till det med träningsvideor och dyl så är dessa helt gratis och finns för olika tidsmål: http://beta.marathon.se/stockholm2012

Jag kommer försöka följa programmet för 3:30 ganska slaviskt.
#2
8 december 2011 kl 12:57
Gilla
...Och är det egentligen bra för skorna att skruva i dem?
Jag har ett par nya skor som jag kommer köra med nu under vintern och i början på hösten innan tävlingarna startar så jag vill helst inte förstöra dem redan nu ;)
Finns det inga bra broddalternativ överhuvudtaget?
#3
12 december 2011 kl 16:35
Gilla
Jag har samma "problem" (om jag tolkat dina bekymmer rätt). Lätt smärta i vänster hälsena och det har suttit i under snart ett halvår. Blir varken bättre eller sämre. Skulle säkert försvinna om man slutade löpa under några veckor, men.. nja - det känns inte som ett alternativ.
Har bytt ut en del löpande intervallpass mot intervallpass på motionscykel och kör rejält med ben/vadövningar på gym.. Börjar faktiskt kännas lite bättre i hälsenan nu.. Har dock fått förslag på att det skulle kunna vara "gubbvad" men ignorerat detta ;)
#4
14 december 2011 kl 20:59
Gilla
Imorgon har jag ett pass som innehåller 5 km "fartlek". Som jag förstår ska ett sådant pass vara spontant, lekfullt och roligt - trots att det gränsar till ett intervallpass (som jag iofs gillar).
Ni som är lite mer rutinerade än mig.. Hur lägger ni upp era pass med fartlek? Nu har jag 5 km att avverka.. Är det ok att maxa ett par hundra meter, promenera, jogga lätt - löpa på 80% osv? Kan man variera hur mycket som helst? Vad går det ut på? Ska man försöka ta ut sig helt, eller ska passet avslutas på lätta ben?
Tacksam för tips, förslag och pekpinnar!
#5
14 december 2011 kl 21:36
Gilla
Tack för suveräna svar!
#6
15 december 2011 kl 08:44 Redigerad 15 december 2011 kl 08:44
Gilla
Intressant Anders E!
Eftersom jag bor i Sundsvall måste löpband ibland till för att passen ska kunna genomföras. Jag märker en mycket stor skillnad mellan att ta en morgontur på gymmets löpband, jämfört med att springa på kvällen.
På morgonen är det få personer i gymmet och luften känns fräsch och prestationen ofta helt ok - givet att man vaknat på rätt sida.
På kvällarna kan det vara som förgjort att ens hålla det standardtempo (i mitt fall 12 km/h) man normalt sett har på milen.
På löpband vill jag helst gå på 13 - 14 km/h för att "lära mig" de hastigheterna till utomhuslöpning, men på kvällarna är det fasiken omöjligt.
Förstår dock varför med hjälp av din förklaring Anders E!
#7
15 december 2011 kl 08:51
Gilla
Tror dessvärre att passet idag får förläggas till gymmets löpband. Efter flera dagars regnande (!!??) är det fläckvis barmark, fläckvis otroligt halkigt här uppe i Sundsvall. Trots broddar känns det riktigt osäkert att vara ute på vägarna nu..
#8
15 december 2011 kl 13:07
Gilla
Fortsatt mycket bra förslag. Musik har jag ju också alltid med mig. Perfekt förslag Camilla! Jag längtar som sjutton till när vi här uppe i norrland kan "reclaima" elljusspåren igen. Nu är dom ockuperade av skidåkare dessvärre, även fast snöbristen är svår..
#9
18 december 2011 kl 20:49
Gilla
Mitt motto, taget från Haruki Murakamis ganska tråkiga bok "Vad jag pratar om när jag pratar om löpning" -är ;
"Pain is Inevitable; suffering is optional".
Gillar det som fasiken och skulle gärna tatuera in det nånstans (men var?).
#10
19 december 2011 kl 19:48
Gilla
Kan bara hålla med. Kör också med en variant av tigerbalsam och klarar mig då utmärkt och utan smärta.
#11
19 december 2011 kl 19:57
Gilla
Mia: Jag har haft Sennheiser PMX 80 Sport II, och kör nu med Sennheiser PMX 680 Sports. Skillnaden mellan dessa två är väl att PMX 680 har en kortare sladd som går in i en volymkontroll. Detta gör att sladden blir längre om man har Iphonen/Ipoden i bältet. Själv har jag den på armen så då passar den korta sladden grymt bra.
Ljudet i dessa två lurar är hur bra som helst, men märkligt nog så tycker jag att de nya PMX680 sitter sämre än mina gamla PMX80.

Ljudet i dessa lurar är verkligen kanonbra och det är ju helt vattentäta.
Däremot rinner det in svett i hörselgången vid tuffa löppass på gymmet och då hör man ingenting.. Gäller nog alla lurar i och för sig.

Men se till att testa lurarna först! Jag köpte och lä'mnade tillbaka tre par lurar innan jag bestämde mig för dessa Sennheiser. På de flesta respektabla butiker har man öppet köp trots bruten förpackning och nån testlöpning.. Lycka till med valet! För mig är det otroligt viktigt med bra och funktionella hörlurar under ett tufft pass!
#12
19 december 2011 kl 19:58
Gilla
#13
21 december 2011 kl 13:09
Gilla
Löpning är ju lite mer än bara skor också. Asics kläder får ju ofta fina betyg i exempelvis Runners Worlds tester. Kul att ha lite mer alternativ när det gäller just mössor, handskar, jackor och linnen mm..
"Asics Running Lab" låter väl spännande? http://www.runnersworld.se/artiklar/asics-oppnar-butik-i-centrala-stockholm.htm
#14
22 december 2011 kl 13:45
Gilla
Här i Sundsvall så har jag ännu inte hittat en butik som säljer KLÄDER från Asics (skor väldigt undantaget eftersom dom finns överallt på gott och ont). Jag började springa med Kayano men har sedan bytt till just Brooks (ett märke som missbrukas av Stadium btw). I vinter fuskar jag med Nike. Så att man inte ser så mycket Asics - kläder kan nog bero på att den delen inte etablerats i Sverige ännu (utanför Stockholm iallafall). Större utbud - bättre konkurrens - förhoppningsvis lägre priser för oss konsumenter.
#15
29 december 2011 kl 13:04 Redigerad 29 december 2011 kl 13:12
Gilla
Jag har kört med Runkeeper på Iphone sedan 2009 och kan absolut inte vara utan detta program. Men även om Runkeeper är fenomenalt för löpträning, så är Iphonen själv inte speciellt anpassad för fysiska övningar där svett är ett vanligt inslag. Nu finns naturligtvis Runkeeper till Androidlurar som är betydligt mer hållbara än Iphone men det kan vi kanske lämna därhän?
Jag har nu lånat en Garmin Forerunner 305 av en kompis och den klockan upplever jag som otymplig på handleden, dock uppfyller den mina krav riktigt bra. Iphonen har jag i hållare på armen vilket gör att jag inte kan se tid och distans på ett enkelt sätt. Med klockan är det dock enkelt att se hur långt det är kvar till nästa kilometerpassering, hur pulsen ligger och hur fort man sprungit. Faktiskt ganska praktiskt.
Det är kul med Runkeeper när får tid/avståndsuppdateringar i lurarna, men det är enklare att se dessa på klocka faktiskt.
Jag funderar alltså på att köpa en hyfsad GPS/Pulsklocka och bara köra med nån liten Ipod under löppassen. Då kanske jag inte behöver lämna in fuktskadade Iphones med samma frekvens.. ;)
#16
29 december 2011 kl 13:05
Gilla
...Jag kanske ska tillägga att det går alldeles utmärkt att importera Garmins data till Runkeeper så att man kan fortsätta att logga alla sina pass i Runkeeper.
#17
30 december 2011 kl 09:50
Gilla
-Vara väl förberedd för Stockholm Marathon (d v s kunna njuta och springa på ok tid).
- Under 3:45 på Stockholm Marathon
- Under 2:45 på Lidingöloppet
- Springa 200 mil under år 2012
- Ha fortsatt roligt med löpningen!
#18
30 december 2011 kl 14:13
Gilla
Anders Szalkai har ett ganska bra pass som jag kör någon gång i veckan för att det inte ska bli alltför ensidig träning med bara löpning.
Se inspirerande video: http://beta.marathon.se/webb-tv/spring/tr%C3%A4ningstips/alternativtr%C3%A4ning-p%C3%A5-testcykel
#19
4 januari 2012 kl 10:48
Gilla
Johan: När vi pratar de här termerna vilorull, upp- och nedrull - vilken ansträngningsnivå pratar vi då om? Vilorull lär väl vara på ganska lågt motstånd misstänker jag. Funkar det att köra upp- och nedrullen på bekvämt motstånd eller ska det också vara lite ansträngande?

Själv har jag kört 10 X 1 min X 3 ett par pass nu. Använder detta pass som kompletterande intervallträning. Tycker att ditt förslag på pass ovan 4 X 4 med 3 min vila ser ganska intressant ut för att få ut lite mer än bara de korta intervallerna..
#20
12 januari 2012 kl 18:56
Gilla
För mig är Iphonen, Spotify och Runkeeper ett måste på löpturen. Jag har sprungit med Iphonen i flera år och därigenom också gått igenom ett antal olika sportarmband (som sitter på övre delen av armen). Jag trivs bäst med att ha telefonen där men det är tyvärr så att de flesta fodral jag testat håller låg kvalité. Det kan då handla om att kardborren lätt blir dålig så att Iphonen sitter dåligt på armen. Betydligt allvarligare är det dock att de fodral jag hittills testat släppt igenom mycket fukt - och då främst vid inomhuslöpning på fuktiga gym. Är det någon som har ett tips på ett bra sportarmband som faktiskt är vatten-/fukttätt?
Idag har jag detta band som är bra, men väldigt otätt när det gäller fukt: http://www.iphonebutiken.se/xtrememac-sportwrap-751.html
< < < 1 2 3 4 > > >