Foruminlägg av Jakob Richloow

#1
14 maj 2012 kl 10:42
Gilla
Det verkar vara många här inne som dras med klassiska problem för löpare. benhinnor, hälsenor, knäproblem, e tc.
Jag skriver en del om prestationshöjande och skadeförebyggande träning för olika träningsformer på min blogg och det senaste inlägget handlar just om löpning.
tar b la upp hur och varför du som löpare alltid bör sträva efter att:
1. Ha fullgod rörlighet i fotleden.
2. Jobba bort triggerpunkter och stelhet i vaderna.
3. Ha fullgod rörlighet och styrka i höft och säte.
4. Ha en bål som är stark i sin primära funktion, att leda kraft i löpsteget och FÖRHINDRA onödig rörelse.
5. Optimal andhämtning genom en bra hållning med fullgod rörlighet i bröstrygg och skuldror och en stark överkropp.

Läs gärna igenom och har ni frågor om utförande eller vetenskapen bakom metoderna fråga gärna i kommentatorsfälten eller här på forumet.
http://richloow.wordpress.com
#2
1 juni 2012 kl 17:45
Gilla
Bumpar den här tråden, använder själv Myofascial release med bland annat foam roller och The grid på mig och mina kunder. Funderar på att testa Rumble Rollern då den verkar vara ett snäpp över en vanlig rulle. Någon som kört den och kan utvärdera?

Nästa naturliga steg i progressionen är ju att jobba med tennis- eller bandyboll men det vore skönt med ett mellansteg.

För lite teori bakom konceptet MSR och praktisk applicering, kolla gärna in min artikelserie "Så blir du en bättre löpare med rörlighet och styrka".
http://richloow.wordpress.com

#3
31 maj 2013 kl 10:25
Gilla
Hej Åsa, du har ju nu en väldigt bra förutsättning för att skapa en bra träningsvana och en starkare kropp. Skynda långsamt, låt det ta tid men ha alltid målet att bli lite bättre för varje vecka. Glöm inte bort den ack så viktiga styrketräningen, både för att hålla dig skadefri i löpspåret men också för att det är där du bygger upp en stark och väl fungerande kropp för resten av livet.

Vill du ha lite tips på specifikt styrka just för löpning tycker jag du ska kolla in min artikelserie i ämnet på http://www.argetfit.se/artiklar/1743-bli-en-battre-lopare-med-rorlighet-och-styrka-del-1

Lycka till!
#4
31 maj 2013 kl 10:49
Gilla
Hej Patrik, kul att du tänker ge dig in i framfotalöpningens spännande värld. ;-)

Har du läst Vibrams egna informations-publikation om barfotalöpning? http://trainingclinic.vivobarefoot.com/wp-content/uploads/2011/Proprioception-MakingSenseofBarefootRunning.pdf

Sedan rekommenderar jag dig att bygga upp en ordentlig styrkegrund på gymmet, den här typen av löpning kräver ju lite mer av kroppen. Kolla gärna in min artikelserie i ämnet på http://www.argetfit.se/artiklar/1743-bli-en-battre-lopare-med-rorlighet-och-styrka-del-1

Annars är det bara att skynda långsamt. Lycka till!
#5
2 juni 2013 kl 18:26
1 Gilla
Hej Ante, när sjukgymnaster rehabtränar dig för problem med hälsenan brukar det vara tunga, excentriska tåhäv, stabilitetsträning för foten/underbenet och kanske en del stretch.

När jag som PT tränar folk med problem med underbenen kollar jag dessutom på orsaken vilket kan vara överbelastade vadmuskler på grund av t ex svaga sätesmuskler eller dålig rörlighet i fotleden. Överbelastade vadmuskler blir stumma och då tvingas hälsenan ta över en del av elasticiteten i underbenet vid fotisättning och det tar den lätt stryk av.

Sp mitt tips är, utöver dirtekt rehabträning för vaden:
1. Kolla rörligheten i fotleden
2. Leta treigerpunkter i underbenet och jobba bort med t ex tennisboll
3. Kolla upp om du har svagheter/muskelobalanser i säte/höftmuskler.

Kolla gärna in min artilekserie om träning för löpare på http://www.argetfit.se/artiklar/1743-bli-en-battre-lopare-med-rorlighet-och-styrka-del-1