Foruminlägg av Mattias Friberg

#1
26 mars 2013 kl 23:05
Gilla
Hej... som nybörjare på detta forum har man många frågor och den erfarenhet som finns här är ovärderlig! Dock har jag efter använt sökfunktionen inte hittat svar på min (individuella) fråga... ingen kritik men är inte sökfunktionen något ologisk?

Hur som helst, skall fatta mig kort. Som sagt nybörjare inom löpning. Var för ett tag sen och gjorde ett mjölksyratröskeltest samt uppmätning av pulszoner.

Fick med mig följande där ifrån. Maximal puls 175-178 bom. Anaerobisk tröskel 162 bom (6 min/km). Aerobisk tröskel 150 bom (FatMax = 120-130). Nedre gräns för aerobisk zon 139 bom.

Mitt mål med löpningen är viktnedgång samt allmänt välmående som nummer ett. Steg två siktar jag på att blir en erfaren löpare.

Nu till min fråga. Under dagens pass sökte jag min FatMax nivå men finner det helt omöjligt att hålla 120-130 i puls. Eller är det något jag misstolkar/missuppfattade vid mitt test? Är det inte där jag skall ligga för att optimera min fettförbränning. Detta går ju inte eftersom jag står då nästan helt still. Ikväll snittade jag 138 i puls och då var det nästan löjlig fart. Har jag missuppfattat något eller måste jag lunka runt ett bra tag innan kroppen anpassat sig och hamnat på den nivån att jag kan göra lite snabbare men med 120-130 i puls?