Foruminlägg av John Ahlinder

< < < 1 2 > > >
#1
26 mars 2008 kl 20:37
Gilla
Är nybörjarjoggare sedan i höstas. Har dock de två senaste månaderna drabbats av ett "fenomen" som jag undrar om någon känner till:

Ibland när jag springer så drabbas jag av smärtor i bröst/hjärttrakten. Det är inga huggande smärtor utan mer som en "kramande" smärta som kan variera lite i intensitet men som aldrig blir direkt akut eller svår att stå ut med - dock absolut kännbar och oroande. Har sedan jag börjat springa använt pulsklocka och vad som är intressant, och lite bekymmersamt, är att varje gång som dessa symptom uppträder så sjunker pulsen drastiskt, trots oförminskad löphastighet (exempelvis från 160 slag i minuten till 145 på kanske 15 sekunder). I början så ignorerade jag smärtan och försökte springa på, dock med något sänkt hastighet efter hand. Smärtan gav dock med sig och pulsen ökade till "normal" takt efter några minuter. De senaste gångerna det inträffat så har dock inte smärtan givit med sig, utan jag har då avbrutit passen eller drastiskt sänkt löphastigheten.

Måste kanske kolla upp detta - men jag undrar om någon har hört talas om symptomen med bröstsmärtor i kombination med kraftiga pulssänkningar?

Jag är 33 år gammal. Har fått EKG taget utan några anmärkningar för något år sedan - dock ej arbets-EKG.
#2
27 mars 2008 kl 20:06
Gilla
Tack för alla bra tips och synpunkter. Har tagit kontakt med min företagsläkare och ska dit imorgon för en konsultation. Känns lite tråkigt det här eftersom jag precis känner att jag kommit igång med löpningen och att det börjat gå bättre - och då kommer dessa problem :(. Det är väl bara att hoppas att pumpen är OK och att det är något annat mystiskt alternativt psykosomatiskt som spökar.

Fick en fråga om eventuell stresssituation på jobbet och kan bekräfta att mitt arbetsliv är mycket stressigt. Har dock inte upplevt dessa besvär förutom vid löpning och hård fysisk ansträngning. Kanske är det sammankopplat - men det låter komplext :)
#3
28 mars 2008 kl 20:27
Gilla
Var hos företagsläkaren idag. Denne verkade inte ha så mycket erfarenheter av dylika problem. Fick göra ett EKG test med en antik maskin vars klämmor trillade av hela tiden (så konstig kroppsform har jag inte). Det bästa dom lyckades med var en 10 sekunders utskrift som såg OK ut. Fick dessbättre en remiss för ett arbets-EKG - så det känns mycket bra. Någon här som har erfarenhet av arbets-EKG?
#4
30 mars 2008 kl 17:49
Gilla
Hej Anna. Inga kända hjärtsjukdomar i familjen. Har dock vid flera tillfällen i mitt liv drabbats av andnöd vid hård fysisk ansträngning - har kanske felaktigt trott att detta berott på dålig allmänkondition. Vid dessa (tidigare) tillfällen då andnöd inträffat har det skett utan några känningar i bröstet. Kan inte heller beskriva dessa nya fenomen som ett tryck över bröstet utan snarare som en smärta inuti bröstet - lite som om någon kramade åt hjärtat eller något i hjärttrakten.

Har tidigare i mitt liv (för 10+ år sedan) haft lågt blodtryck med yrseltendenser när jag rest mig upp hastigt (jag tror åtminstone att yrseltendenserna var blodtrycksrelaterade). Dessa symptom har dock minskat med åren och jag har inte längre lågt blodtryck (140/80 nu senast hos företagsläkaren).
#5
2 april 2008 kl 23:04
Gilla
Hej Anna - magproblem har jag inte - eller jo kanske någon sorts gallstensliknande symptom om jag äter dåligt/fett. Men hur jag har böjt överkroppen har inte spelat någon roll för de symptom jag beskrivit här. Känner inte till några luftrörsproblem, även om jag ibland kan känna andnöd vi hård fysisk belastning.

Övervikt har jag ingen, och extremt låga blodfetter senast jag kollade (för ett år sedan).

Hursomhelst - var och tog arbets-EKG idag (fick komma på ett återbud på Sabbatsbergs sjukhus). Testet var lite kortare än jag hade trott, 10 minuters rätt intensiv cykling med konstant övervakning av hjärtrytm och blodtryck och kanske något annat som jag inte fattade - just det dom kollade även andningsfrekvensen. När testet var klart fick jag direkt lägga mig på en brits - rätt obehagligt att lägga sig ned med 178 i puls vill jag lova :) Syftet var att studera hur snabbt pulsen gick ned. En hjärtläkare tittade på resultatet och sade att det såg helt normalt ut vilket känns mycket skönt. Jag misstänker att min företagsläkare inte kommer att kunna göra någon bättre/annorlunda analys. Dock hann mina symptom aldrig uppträda under testet vilket var lite synd - men det kunde förstås ha krävt upp till en timmes cykling i värsta fall.

Hursomhelst - jag tror inte längre att det är hjärtrelaterat eller åtminstone ingenting allvarligt - men jag kommer nog att sluta springa de gånger det uppträder oavsett - känns inte vettigt att anstränga sig med smärta - oavsett vad den beror på... ....pratade även med analytikern som utförde testet och hon hade en teori om att orsaken till pulssänkningen kunde vara kroppen som reagerade på för höga mjölksyrahalter i blodet - låter väl i och för sig rimligt för någon som mig utan medicinska kunskaper - men det faller lite grann i rimlighet eftersom jag vid ett tillfälle fick symptomen efter bara tio minuters joggande och en puls som bara var drygt 150 slag i minuten - och då borde väl inte höga halter av mjölksyra ha kunnat uppstå?
#6
8 april 2008 kl 21:14
Gilla
Hej - för att svara på Tobias fråga. Det kan säkert vara andningsrelaterat - är fortfarande relativt "ny" på löpning och har nog inte så bra andningsteknik alls. Men som sagt, hjärtläkare tipsade på magrelaterat problem - även om jag tycker att smärtans placering inte borde höra till matsmältningssystemet - men å andra sidan så är han expert och jag bara en orolig utövare.

Sofia - har sedan mitt senaste besök börjat träna med lägre intensitet i alla pass - med resulterande lägre puls - kanske 10 slag under det jag brukade ligga tidigare. Smärtan har inte visat sig sedan dess - men det behöver förstås inte vara relaterat. Kommer att öka träningsmängden de kommande veckorna - så det ska vara intressant att se om problemen återkommer - vilket jag misstänker.
#7
16 augusti 2008 kl 12:28
Gilla
Är en av syndarna som anmält mig till en för bra/snabb startgrupp. Inte av ren ondska utan snarare pga ovett. Sprang mitt första millopp (någonsin) i våras på 50 minuter, och trodde i början av juni att det var realistiskt att förbättra den tiden med fem minuter på ett par månader... sagt och gjort - startgrupp 1C blev det. Det var för mig också ett sätt att tvinga fram stenhård träning. Inte ville jag stå där i fel/för snabb grupp den 16:e Augusti!

Så inleddes en period av skador (ryggskott och benhinneproblem samtidigt!) och förkylning. Till slut blev det bara fyra veckors intensiv träning kvar - och då insåg till och med jag att det är omöjligt/orealistiskt att sänka sitt PB såpass mycket. Man kan såhär i efterhand tycka att det var en omöjlig plan från början (vilket också mina kompisar påpekade). Men skam den som ger sig innan misslyckandet är ett faktum! :)

Dessvärre har jag även insett att Midnattsloppet är ett rätt backigt lopp till skillnad från Milspåret jag sprang i våras... så där har vi ytterligare en försvårande faktor. Sammantaget så skulle just nu vara helnöjd med en måltid kring 47 minuter - men även det kommer att kräva en maximal prestation och därtill optimal disponering av krafterna.

Nåväl, tänkte ställa mig längst bak i startgrupp 1C ikväll så minimerar jag i alla fall risken för att sabotera någon annans mål.

Så en del av de som anmäler sig till en för snabb stargrupp är nog sådana som jag, med orealistiska mål vid anmälningstillfället. Andra kanske misslyckas med just detta lopp, och sedan finns det nog en hel del som anmäler sig till en för snabb startgrupp av rutin.

Hursomhelst - lycka till allesammans!
#8
10 oktober 2008 kl 21:02
Gilla
Intressant liten artikel om ämnet, även om det är mer inriktat mot uppvärmning inför tävling: http://www.runwashington.com/features/trainwarmup_stockdale.html
#9
15 november 2008 kl 17:42
Gilla
Jag är mer inne på EvaMaries teori. Som nybörjare kan det nog ge en god utveckling och skadefrihet att springa efter pulsklocka. Räknar mig själv som nybörjare och har "använt" pulsklocka i ett år. Försökte initialt följa ett pulsbaserat program men övergav det eftersom det skulle innebära att jag fått gå lika mycket som jag skulle springa (vilket kändes fånigt och tråkigt). Resultat efter ett år: visst har jag blivit snabbare, men även fått känna på besvär i form av benhinneproblem samt diverse annan värk som ibland gjort att jag fått vila flera dagar i sträck efter ett hårt pass. Ibland funderar jag om mina förbättrade tider på grund av den hårdare träningen snarare beror på förbättrad förmåga att plåga mig själv samt bättre löpteknik - än förbättrad kondition.

Kanske hade min konditionsmässiga utveckling varit större samt smärtorna mindre om jag haft vett/tålamod att följa det pulsbaserade programmet? Tänker under kommande halvår låta pulsen begränsa ansträngningen i större utsträckning och se vad det leder till...
#10
18 november 2008 kl 19:32
Gilla
Finns det många empiriska redogörelser av hur kasst det är att träna pulsbaserat? Om nu pulshysterin är så ofantlig, och pulsträning är ett mindre effektivt sätt att träna borde det väl rätt snart dyka upp en massa berättelser dylikt "jag körde pulsbaserat i ett år, och förbättrades inte ett dyft/långsamt, nu när jag har struntat i puslen så går det mycket bättre"?

Jag tror fortfarande att pulsklockan kan vara ett förbannat bra hjälpmedel åtminstone för nybörjare så länge det inte är sant att bästa träningen oavsett bakgrund alltid är "ta i så hårt du orkar - så ofta du vill".
#11
20 november 2008 kl 18:15
Gilla
Bra kommentar EvaMarie! Känner igen resonnemanget både hos andra och hos mig själv. Är man väldigt otränad så ger ofta även det långsammaste tempo man kan tänka sig springa i ett påfrestande träningspass. Jag misstänker att många på detta forum - som bevisligen lyckats bli väldigt vältränade även utan pulsklocka ;-) - har svårt att tänka sig in i situationen när även väldigt långsam jogg kan vara ett hårt träningspass - men så är det nog för många nybörjare.
#12
21 november 2008 kl 23:13
Gilla
Det är förstås helt individuellt, men personligen har jag fått lite mer krämpor när jag försökt mig på långpass på löpband jämfört med dito utomhus. Jag funderar på om det beror på att träningen blir så "monoton" med identiskt underlag och fotvinkel hela tiden?
#13
22 augusti 2009 kl 12:35
Gilla
Ett alternativ torde väl vara en Gainomax gissar jag, innehåller både protein och kolhydrater. Eftersom det bara är 250 ml välsmakande vätska det handlar om så borde det gå att tvinga i sig :) Jag tror att den innehåller lite mineraler också, annars torde väl en betydligt större mängd mjölk och O´boy ge samma effekt?
#14
14 september 2009 kl 16:01
Gilla
Detta blir första gången även för mig. Sprang Stockholm Halvmarathon i förrgår på 1:45 (det hade inte kunnat gå mycket snabbare) - och jag funderar också på vad som kan vara ett rimligt tempo / måltid? Några förslag? Har dessvärre i princip inte sprungit någon terräng i modern tid, dock har jag hunnit med några långpass över 2 mil samt några backintervallpass.
#15
15 september 2009 kl 09:55
Gilla
Hej, min Garmin 405 visade så mycket som 21,37 - den visade också uppenbart fel hastighet vid Slussen, men det kanske kan ha blivit 70-80 meter fel där. Resterande felvisning är lite av ett frågetecken då jag brukar springa precis i de omgivningarna med rätt exakta siffror från 405:an. Såhär mycket fel har den aldrig varit i närheten av någon gång tidigare.
#16
15 september 2009 kl 15:52
Gilla
Tänkte köra ett backintervallpass imorgon (totalt 10 km), ett tufft terrängpass på fredag (SM spåret i Umeå - 10 km), ett lugnt distanspass på söndag (11 km) samt ett luspass nästa onsdag (6 - 7 km) - bra / dåligt?
#17
16 oktober 2009 kl 08:31
Gilla
Hej, är anmäld till 3:45 gruppen. Det blir min första "säsong" med TSM och förhoppningen är att det ska leda fram till ett första marathon i Stockholm till våren. 3:45 känns realistiskt som måltid på maran, men jag förväntar mig att det blir tufft. Springer idag milen på 45.xx och har gjort ett antal halvmaror tidigare samt ett Lidingölopp. Det jag framförallt är ute efter med TSM är sällskap samt rutin på långpassen, dvs att de blir av samt i rätt tempo. Har haft en tendens själv att springa för fort på långpassen vilket alltid gjort mig riktigt sliten flera dagar efterråt.
#18
28 oktober 2009 kl 13:58
Gilla
Jag har ett litet konkret tips. Jag gissar utifrån hur du beskriver dig själv att du har ett stort planerings/kontrollbehov. Din ångest/stress uppkommer framförallt när en redan lagd plan bryts. Mitt tips är att lägga in flexibilitet i din plan. Dvs om ditt motionsalternativ A inte hinns med en given dag - ha då ett alternativ B redan uttänkt som tar betydligt kortare tid. Det kan exempelvis vara alternativ träning, eller kanske ett kortare, intensivare löppass.

Lycka till hursomhelst. Jag håller med ovanstående tyckare om att man vänjer sig vid situationen. Det kanske är lite tråkigt att få svar dylikt "vänta bara tills du har barn osv. osv.". Det kommer att ordna sig alldeles utmärkt! Jag har mer än heltidsjobb och barn, och visst får man planera lite mer och vara flexiblare, men det funkar bara bra!!
#19
29 oktober 2009 kl 12:18
Gilla
Hej - en sak som har hjälpt mig ganska mycket, och dessutom (tycker jag) är ganska kul är korta intervaller med fokus på tekniken snarare än flåset. Exempelvis 10 x 200 meter med relativt lång återhämtningstid mellan intervallerna (upp till 90 sek, dvs betydligt längre än själva intervallen). Syftet är att "lära" kroppen att springa fort samt att träna musklerna. Försök springa snyggt och avslappnat, gärna med stegrande fart (börja och avstanna försiktigt) för att undvika skador.

Dessa pass behöver man inte köra så ofta, men kanske en gång varannan vecka eller så, beroende på om man tycker att de ger något förstås. Personligen tycker jag att 200 metersintervaller även funkar bra som formtoppningsaktivitet några dagar före ett lopp/maxprestation (fast då kanske det räcker med 4-6 intervaller).
#20
13 november 2009 kl 12:23
Gilla
Är man ekonomiskt sinnad kanske dess kan vara ett alternativ, har dock inte provat dem:
http://www.startfitness.co.uk/product.asp?s=u4v9r4454291&strParents=4070,4072&CAT_ID=4087&P_ID=38542

< < < 1 2 > > >