Foruminlägg av Amir Riahi

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
24 mars 2014 kl 17:01
Gilla
Asfalt är helt ok tycker jag om man har bra väldämpade skor (speciellt i början) och vänjer kroppen försiktigt. Löpspåren är mjukare men det kan bli plötsliga snedblastningar när man trampar på rötter och stenar och man måste vara mer uppmärksam pga det. Många lopp går på asfalt så det är viktigt att vara tränad för det om man vill tävla. Löpband är också bra att alternera med, plant som asfalt men lite mer dämpande.
#2
26 mars 2014 kl 09:19 Redigerad 26 mars 2014 kl 09:19
Gilla
Hoka one one evo är en annan väldämpad sko för mängdträning på asfalt bl.a.
#3
26 mars 2014 kl 21:03 Redigerad 26 mars 2014 kl 21:02
Gilla
De är mjuka och sköna och den låga droppen gör att jag lättare landar med mellanfoten och känner en "rätt" spänst i benen och bättre kontroll i löpstegen trots att jag mest kör långdistanspass i dem.
#4
27 mars 2014 kl 09:30
Gilla
Mycket möjligt, det tar tid att vänja kroppen men tror också mycket dämpning är viktigare än droppen speciellt på hårda underlag.

Lågdrop och fram/ mellanfot landning belastar vader och vrister men högdrop och häl landning belastar knän och höfter istället :-)
#5
27 mars 2014 kl 10:32
Gilla
Nedförslöpning tycker jag sliter mycket, speciellt på trötta ben.
#6
27 mars 2014 kl 23:15
Gilla
Ang. styrketräning för löpning märker jag att det fungerar bäst för mig med återhämtningen att köra kort 10-15min som ger välbehövlig stimulans men oftare typ varannan dag innan spänsteffekten börjar avta.
Kör man få men riktiga kroppsbyggarpass med mycket variation och många tunga övningar så går man ju och haltar flera dagar efteråt och då blir löpningen lidande.
#7
30 mars 2014 kl 17:33 Redigerad 30 mars 2014 kl 18:02
2 Gilla
6kg mindre fett och kroppsbyggarmuskler från i höstas och dubblering av veckovolymen gav resultat med ca5min :-) är osäker på tidsförbättringen för 2013 var jag skadedrabbad i baksidan av låret i ca 4veckor och hade 3-4v träningsuppehåll i sensommaren när vi fick vårt första barn så får vara nöjd nu med nytt PB på 44:32.

Tror också jag åt för mycket frukost som någon annan skrev tidigare, blev för mycket av det goda helt enkelt :-)
#8
30 mars 2014 kl 17:58 Redigerad 30 mars 2014 kl 18:05
Gilla
För små skor har orsakat mig mycket bekymmer förut och det behöver inte just betyda att man får ont i själva foten utan kan visa sig på andra ställen när foten trängs.

Sen ett par år tillbaka köper jag minst en storlek större skor mot vad som kan verka rimligt om man går efter sina vanliga vardagsskor eller mäter fotlängden som vissa skotillverkare föreslår.

Sen är styrketräning och stretching viktigt och har hjälpt mig mycket, rörelser som benböj, utfallsteg, bencurl, tåhävningar och plankan underlättar att springa avslappnat med bibehållen stabil bål och rygg.
#9
5 april 2014 kl 11:16 Redigerad 5 april 2014 kl 11:23
Gilla
Jag skulle inte oroa mig för stora lårmuskler pga enbart löpning. Löpningen aktiverar lår och vader men kan inte ge större muskler än vad som är proportionerligt till resten av kroppen och den kroppsvikt man har.

För fortsatt muskeltillväxt krävs dessutom en rejäl kaloriöverskott, en proteinrik kost , tunga rörelser med en mycket längre rörelsemönster, löpstegen motsvarar inte ens 1/4 benböj :-)
Lite styrketräning är bra i samband med löpningen i skadeförebyggande syfte samt för att stärka lår och vader i dess fulla rörelselängd.
#10
5 april 2014 kl 21:04
Gilla
Tråkigt med skador!
Hamstringskador brukar ta flera veckor att läka någorlunda så att träning kan bli möjlig igen. Skadade mig själv förra året och det tog 1,5månad innan jag var ok på löpträningen.
Det som hjälpte mig var att lägga till bencurl i min styrketräning för löpningen men även fortsätta med enbensböj och utfallsteg och efter någre veckor började med försiktig stretching av hamstring, säte och quadriceps.

Har skadat mig på marklyft också i yngre dagar och tycker att övningen är extrem krävande och skall köras endast när man är helt utvilad annars är risken för skador överhängande. Beroende på kroppsformen och den rörlighet man har för övrigt kan marklyft bli lite ogynnsamma. Bättre tycker jag personligen att köra enbensböj eller knäböj med en ca 1,5-2cm hög planka under hälen eller helt enkelt inte sjunka lika djupt och har man löpningen som huvudsport behöver man inte köra tung eller många set eftersom det förlänger återhämtningen i ländryggsmuskulaturen.
#11
6 april 2014 kl 18:36
Gilla
Jag äter också Mitt Val sport men provat även andra märken av multivitamin mineral tillskott och tycker inte jag blir förkyld lika lätt men säkert också löpningen som gett starkare immunförsvar.

Ang. återhämtning förutom vitaminer och mineraler är det viktigt när man tränar hårt att man får i sig tillräckligt med kolhydrater och proteiner, får i sig tillräckligt med kalorier, och får tillräckligt med sömn.
Extra protein får man lätt i sig genom att käka ägg, yoghurt, mjölk, kvarg, keso osv.
#12
9 april 2014 kl 20:04
Gilla
Hur mycket och hur ofta styrketränar du benen?
#13
12 april 2014 kl 19:26
Gilla
Tror det mer beror på ojämn underlag i kombination med hård träning. Kör själv tåhävningar med en fot i taget så att de får bära hela kroppsvikten.
#14
12 april 2014 kl 19:44
Gilla
Det är effektivt med stretching trots att det tar så lite tid. Själv brukar jag mest stretcha musklerna i den riktning som de används vid löpning och tar det ganska försiktigt. Överrörlighet är inte heller bra om man satsar på löpning.
#15
13 april 2014 kl 15:30
Gilla
Kinvara 4 har mjuk och skön hälkappa. Vissa skor har felaktig form på hälkappan som dessutom är för hårda.
#16
18 april 2014 kl 22:49
Gilla
Man blir inte lika hungrig och sliten timmarna efter ett hårt eller långt pass om man får i sig typ en banan och ett glas mjölk eller egentligen vad som helst som innehåller lite kolhydrater och protein men inte så mycket fett.

Om jag av misstag laddat dåligt före ett långpass eller ett hårt intervall pass blir jag väldigt hungrig efteråt och magen bara skriker efter mat :-) tycker man kan också ibland gå på hungerkänslan hur akut läget är och vara uppmärksam på ev. yrsel och illamående som kan betyda att sockernivån sjunkit för lågt.

#17
20 april 2014 kl 20:50
Gilla
Såg din dagbok och du är väldigt snabb på milen och det kan i kombination med eventuell överrörlighet i bålen leda till en del besvär. Det är möjligt att ischiasnerven kommit i kläm och att du överansträngt baksidan av låret med någon muskelbristning som följd. Och nu med skadorna blir det spänningar som kan ge konstig hållning och stelhet som tröttar ut en men det släpper så småningom i takt med att kroppen kurerar sig. Skulle tro att det är bra att satsa på aktiv vila i några veckor dvs gå på promenader eller gång på löpband och styrketräna bålen, fram/baksida av låren, sätesmuskeln och vaderna med ganska lätta vikter så länge det inte gör för ont och detta gäller även stretchingen. Fortsatt styrketräning tillsammans med lugn löpning är bra för att bygga en stark grund för dina snabbdistanser senare när du är återställd.
#18
25 april 2014 kl 19:09
Gilla
Bencurl tillsammans med andra ben och vadövningar hjälpte mig förra året när jag hade en bristning i baksidan av låret men även efter känningarna förra veckan men kör de även i förebyggande syfte. Skadorna ökar tyvärr nu när säsongen drar igång och man vill toppa formen.
#19
25 april 2014 kl 21:32
Gilla
Det är "normalt" att man har lite ont här och var när man tränar hårt och mycket och oftast är det inget allvarligt om det inte gör mycket ont under löpningen.
Vid en känning eller ev. överbelastningskada har bästa medicinen för mig varit styrkträning av låren och vader och att man fortsätter träna löpning om man kan fast i en lugnare takt och kortare sträckor för total vila är för jobbigt mentalt.
#20
25 april 2014 kl 21:49
1 Gilla
Det är inte nödvändigt att gå på gym för en motionslöpare utan det räcker med några få basövningar som man gör hemma efter sin löprunda. De djupa styrkeövningarna som utfallsteg, benböj, bencurl, tåhävningar på en pall m.fl. har en "smörjande" effekt för lederna och stretchar och stärker musklerna i dess fulla rörelselängd vilket man också har nytta av i vardagen.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >