Foruminlägg av Björn Danielsson

#1
15 april 2014 kl 21:31
Gilla
Läste nyligen en bra kommentar i stil med "många motionärers problem är att de gör för liten skillnad mellan pass. Man pressar lite för hårt på långpass och inte tillräckligt på kvalitetspass".

Jag känner igen problemet med svårigheten att hitta ett långsamt tempo. För mig grundar det sig bland annat i en idé om att göra det mesta av de pass som hinns med. Galet såklart. Och så är det svårare att springa tekniskt när man drar ner tempot.

Vet inte om du upplever samma orsak, men lösningen för mig är hur som helst att dela upp passet. Först ett par km uppvärmning med fokus på teknik och några löpskolningsövningar. Det hjälper definitivt att sätta tekniken bättre även i lugnare tempo. Därefter långpass eller lugn distans som avslutas med tuffare spurt. Det kan handla om sista 500 - 1 000 m där man drar på tillräckligt för att få till den där härliga kräk-känslan när man är klar ;-)
#2
15 april 2014 kl 21:51
Gilla
Får känslan av att du tränar lite planlöst. Följer du något program? Finns ju en del här på jogg.se - och andra ställen. Tror det är en förutsättning för att träna effektivt (som jag tolkar du menar med "träna så bra som möjligt"). Sedan är ju pulsklocka något att fundera på. Dagsform påverkar såklart, men pulsklocka ger betydligt bättre möjligheter att hitta rätt intensitet.
#3
21 april 2014 kl 18:06
Gilla
Har en Garmin 220 sedan en vecka tillbaka. Har hunnit ett par pass och tycker den är helt okej. Är annars van att springa med iPhone/Runkeeper, men valde att skaffa en klocka för att få (bättre) koll på puls och kadens.

Jag ser två fördelar med pulsklocka: 1) lättare än smartphone, 2) enklare att följa mätningarna i realtid.

Min egen träning kommer om ett par veckor bli mer beroende av realtidskoll av pulszoner. Därför köpte jag klockan, 2 000 spänn på Decathlon. Hade jag istället vara intresserad av översiktlig koll och utveckling över tid hade jag valt ett pulsband med Bluetooth till min iPhone 5C (kräver minst 4S tror jag). Ett sånt går loss på typ 500 kr. Klart värt!