Foruminlägg av Stefan Sjöholm

#1
9 juni 2014 kl 10:35
1 Gilla
Jag är själv naprapat och använder mycket kinesiotejp i mina behandlingar.
Precis som de flesta andra manuella behandlingsmetoder är det naturligtvis svårt att forska på. Typ av tejp, utförande, motiv och andra bias ställer alltid till det.
Det är alltid lätt att avfärda som pseudovetenskap om man är lite skeptiskt lagd.
Vad jag har sett efter många år är att kinesiotejp fungerar bra i vissa sammanhang, sämre i andra. Har man t.ex. ont i leder som axel, armbåge, knä och fot pga överrörlighet, artros eller andra smärttillstånd som inte beror på akut skadade strukturer, så fungerar kinesiotejp jättebra för att lindra smärta och förbättra funktion. Fungerar också utmärkt för att dränera, dvs minska och ta bort svllnader. En tredje sak det hjälper bra för är att "väcka" och aktivera muskler som man har dålig aktivitet i.
Har du bara en spänd muskel som du vill slappna av i så bör du försöka något annat. Att man får ökad blodcirkulation tror jag nämligen inte på.
Kvalitet på tejpen är avgörande. Köper alltid ARES från funktionsfokus.se eller K-active.
#2
9 juni 2014 kl 10:46
Gilla
Om det sitter i anslutning till eller straxt under mediala malleolen, dvs inre fotknölen, så är det troligt en överbelastningsproblematik när du börjar tappa spänsten i fotvalvet. Kinesiotejp brukar hjälpa bra mot detta fenomen. Tejpa då från insidan/undersidan foten till en bra bit upp på ovansidan/utsidan underbenet för att ankra fast stödet. Använd en tejp med bra elasticitet och klister. Den måste klara fotsvetten. funktionsfokus har riktigt bra tejp.

/Naprapaten