Foruminlägg av Frederik

#1
14 september 2014 kl 07:17
Gilla
Vi har samma erfarenheter tror jag (fast jag har levt med mina problem längre). Mitt bråck sitter i ländryggen. Kanske har du problem ngn annanstan och isf gäller nog inte mina erfarenheter. I 15 års tid har mitt bråck jagat mig dagonatt, ibland hårt och operationen har inte varit långt borta. Men sedan 5 år sådär är mina problem klart hanterbara även om de alltid är där.

Det som jag tror ändrat allt för mig är en kombination av två saker:
1) Att jag till sist började träna bålen på allvar. För länden är bålen så otroligt viktig (kanske har du bråcket ngn annanstans, isf är nog detta ganska ointressant). Jag hade visserligen tränat mage mm ganska mycket innan, men inte på riktigt liksom... och jag tyckte bara att jag fick ondare av att träna typiska bålövningar (som plankan). Efter ett tag började ändå öka träningen (trots att det ofta gav extra smärta efteråt) och successivt gav det lite resultat. När jag kände att det gav resultat så blev det lättare att träna och lite av en positiv spiral. Har du problemen i länden; träna bål och stabilitetsövningar - tålmodigt och hårt (kanske inte första gångerna, men det känner du).

2) Det andra lyftet kom när jag gick från att springa 5km/vecka till 5-7 mil. Kombinationen av en mkt vältränad mage och löpningens allroundpåverkan/uppbyggnadseffekt visade sig göra tricket för mina problem. Löpningen var en plåga innan magen var på plats så kanske ska du ta det lugnt med löpning och se till att bygga upp bål.
#2
14 september 2014 kl 07:34
Gilla
Jag springer ganska mycket (6-7 mil/v) men drabbades nylöigen av en ganska ovanlig stressfraktur då jag bröt knäskålen i somras. Det började med att jag fick ont precis under knäskålen. Jag diagnostiserade mig själv med begynnande hopparknä (som ju är ofarligt om än smärtsamt). Drog ner på löpet och upp med cykling. Det hjälpte inte och jag gick över på 100% cykel. Det kändes bra. Jag har ett par riktigt bra uppförsrundor som gjorde att passen blev hårda och inte så långa, lite som löpning. Så allt var frid och fröjd några månader. Men så spelade vi brännboll med våra grannar en sommardag och halvvägs runt banan efter ett slag så säger det pang och jag känner att ngt går sänder/av (jag sprang försiktigt i o m att jag hade ont). En röntgen senare och det visare sig att den nedre fjärdedelen av knäskålen spruckit rakt av.

Ny har det gått 9v (varav 6v i skena) och jag provade cykeln i går. Det gör lite ont men inte alls så att det känns farligt. Och det är lite ömt ett tag efteråt åt, men bara lite. Är det bara att cykla på? Hur ska man veta vad som är bra/dåligt? Har varit hos sjukgymnast, men de är ganska otydliga; skadan är ovanlig och cykel är nog bra men inte för mycket och inte uppför är typ det jag fått med mig. Men det är svårt att cykla om det inte får vara jobbigt …

Har någon liknande erfarenheter? Hur lång tid tar det? Stressfraktur och ”återfall” är vanliga, hur rädd ska man vara? Finns det en magisk övning/träning som speedar up återkomsten?

Det känns lurigt för jag vill så in i bomben att knät läker ihop snabbt! Samtidigt går det inte att ”sitta still” (jag har simmat så mycket nu att jag snart får simhud och dessutom blir det snart för kallt).
#3
14 september 2014 kl 11:52
1 Gilla
tack för feedback, du har förstås rätt i att det är bättre att ta det försiktigt och vara på säkra sidan. Ska försöka hålla mig till med simning och sjukgymnastik ett tag till - även om det tar emot...