Foruminlägg av 73:an

#1
4 december 2014 kl 04:31
Gilla
Hej!

Hoppas mitt första inlägg hamnar i rätt kategori, annars kanske någon moderator kan flytta det?

I dag är det ett år sedan jag tog mina första löpsteg. Det höll nästan en kilometer innan jag säckade ihop. Nästan 90 mil senare och 20 kilo lättare springer jag i dag regelbundet och löpningen som i början var ett medel är numera målet. Räcker bara tiden till så blir det minst två-tre vändor i veckan oavsett väder.

Eftersom det har hållit så här länge börjar jag hoppas att löpningen är en träningsform jag kommer att vilja fortsätta med, men mitt problem brukar vara att jag tröttnar och för att undvika det måste jag ta nästa steg. Ett bra sätt kan väl vara att här komma i kontakt med likasinnade för motivationens skull. Ett annat bra sätt är att sätta upp resultatmål.

Hittills har jag mest snört på mig skorna och dragit iväg utan någon större planering eller strategi men tror som sagt att jag behöver ett eller flera mål för att hålla intresset kvar. Är ganska tävlingsinriktad och tycker det är kul att springa mot klockan eller försöka ta mig en viss sträcka. Funderar inför 2015 och skulle vara tacksam för hjälp att bedöma vad som är rimligt.

Mina förutsättningar:
Man född 1973, cirka 176 centimeter lång och cirka 90 kg tung. Längden blir svårt att göra något åt men kan nog gå ned ytterligare 6-7 kg.

Halvmilen avverkas på ungefär 23 minuter (31 minuter första gången) och milen har jag klarat på strax under 50 minuter (61 minuter första gången). Har mest sprungit på ganska kuperad landsväg, kanske man kapar någon minut på bana eller tävling. Distansmässigt har det blivit några halvmaror på ganska precis två timmar, känner dock att jag inte har bra förutsättningar för att springa så mycket längre då jag är ganska kort och tung.

Är villig att strukturera min träning mer än i dag, men det måste finnas utrymme för spontanitet. Det ska vara roligt att springa, att slaviskt följa ett schema tar bort det roliga gör mig.

Kan det vara rimligt att sikta på att under 2015 springa totalt minst 100 mil, att halvmilen ska klaras under 20 minuter senast 31 maj och innan 31 december ska jag vara under 45 minuter på milen?

Några tips på andra mål/delmål?

Det vore också kul att veta hur utvecklingen sett ut år 2 för er andra som börjat med löpningen i 40-årsåldern.