Foruminlägg av Elin Stävlid

#1
6 oktober 2016 kl 12:26
Gilla
Ja men hjälp Annica Eriksson jag har EXAKT samma! Vad gör du just nu och hur har det gått??
#2
10 juli 2018 kl 15:46
Gilla
Ni visa klok som besitter erfarenheten som inte kan sökas på Google:

Hur skiljer jag ut en stressfraktur från mina normalt kroniskt krånglande benhinnor?

STÄNDIG värk i underbenen som kan hanteras såpass att jag kan ligga kring 4-5mil/v. Nu dock alltmer ont höger ben. Obehagligt mycket mer. Klarar att springa med ihopbiten mun men smärtan blir bättre ju längre jag springer. Sista 2km av helgens 21km pass känns bäst, stt jogga endast 2km på gräsmattan är däremot döden. Tryckande kramande stötig smärta från ankeln upp längs ventrala och delvis laterala underbenet. Vill absolut inte hoppa på ett ben...Stel och öm i vaderna generellt men det är inget nytt. Foamar, roterar skor (Salming, pegasus, air), knaprar voltaren, stretchar vader OCH googlar stressfraktur.

Spontant?

//livrädd, anmäld till Lidingö med mål om silvermedalj
#3
10 juli 2018 kl 19:26
Gilla
Tack oldboy!
Mina struliga underben har dock aldrig varit riktigt den klassiska ömhet på insidan underbenen utan mer spritt över skenbenet, trots det diagnos kronisk benhinneinflammation. Är själv läkare och tänker att det svårt att få till en MR i närtid...

har läst att många fått diagnosen stressfraktur endast utifrån klinisk undersökning här på JOGG och funderar ju därför på hur jag själv skulle kunna skilja ut fraktur / inflammation genom att undersöka benen mina??? Och erfarenhetsmässigt - hur ont gör en stressfraktur? Kn man plåga sig genom löppass på 10-25km med en fraktur och förvärra det hela genom att springa vidare?

I mina öron ringer ett uttalande av Malin ewerlöf om att benhinneinflammation är den enda skada man kan springa igenom - det är i ruset av den tanken som jag ändå fortsatt knåda och jogga...
#4
12 juli 2018 kl 13:22
Gilla
Men Corben Dallas ”det gjorde ont vid löpning”, jag instämmer ju lite med Hobbylöparen att ja det gör ju ont med löpning. HUR ont gör en stressfraktur? Är det smärta 10 av 10? Känner man att benet är avv eller kan det vara som en dov störig tryckande obehaglig känning som bara är som vilken muskelvärk som helst?
#5
4 september 2018 kl 15:23
1 Gilla
För att inte lämna inlägget utan uppföljning kommer en kort resumé: efter den 13/7 var det ändå ganska bom stopp. Benet vek sig när jag sprang eller gick i trappor, framsida skenben hade ingen bärkraft till slut så det var inte tal om att "springa igenom" smärtan som jag initialt provade att göra. Noggrann sjukgymnast, ortopedkollega och osteopat var samtliga eniga om att ingen riktig diagnos stod att finna. Stressfraktur var inte övertygande, benhinnor inte typiskt, kompartment inte riktigt rätt anamnes och överansträngning - ja det kan man ju aldrig avfärda. Någonstans landade vi i "bindvävs-svullnad", överbelastad fascia - kort sagt oklar smärta pga mkt asfaltslöpning med allt mer entusiastiska tidsmål. Om det var början till en stressfraktur så fick den nu nästan 8v vila från belastning.

Många mil på cykeln, crosstrainer, simning och varierande styrkepass har varit substituten sedan dess och idag snart två månader senare sprang jag en förtjusande kuperad 2-mils slinga utan smärta.

@olboy , stretsch på raka och böjda ben, töj och djup massage av vaderna är på programmet även framöver. Om det blir något lidingö i år eller inte tar jag på volley dagarna innan. Silvermedaljen får bli 2019 om inte formen magiskt nog återkommer efter vilan.

Smärta är svårt och subjektivt men allra svårast är nog ändå att bry sig om den. Lärdomen denna gång blev tyvärr att bita-ihop-mentaliteten och tanken om att löpning skall få lov att göra ont orsakade en sommar med på tok för få kilometrar till själen, å andra sidan så fick jag upp ögonen för alterantivträning på allvar.

Tack alla ni som svarade och gav råd, jag provade allt jag kom över.
//E