Foruminlägg av Mathias Björklund

< < < 1 2 > > >
#1
4 maj 2015 kl 21:45
Gilla
Jag har bytt ut min första klocka, men den nya var ju självklart lika usel i närhet av träd, och då är det inte ens löv på dem ännu. Försöker nu få garmin Sverige att åtminstone inse att det är fel på den, men inte fått något vettigt svar ännu.

Livetrack använder bara mobilen för att länka upp fit filen till en hemsida, annars tar ju mobilens batteri slut i alla fall.

Garmin har inte särskilt stark testavdelning, det är inte svårt att hitta tiotalet buggar. Trots det har klockan potential.
#2
5 maj 2015 kl 15:52
Gilla
Jag anser att den är mycket sämre än min gamla 305 som inte har accelerometer eller 3D kompass. Jag har testat inomhus igår med kraftigt försämrad mottagning genom att hålla för antennen med handen och mottagarkänsligheten verkar inte vara fel på. Det är skumt att den är så usel.

Det finns bra enheter se tomtomrunner i nedanstående länk för 1000 kr, den spöar alla dyra klockor.
http://www.mygpsfiles.com/app/#4eP4UZbJ

#3
16 maj 2015 kl 23:22
Gilla
Jag har bytt ut min första klocka för att den var usel i skogen. Den nya är precis likadan.

Garmin support Sverige erkänner numera att den inte ger bra prestanda och att de ska fixa det med ny mjukvara.

Exempel: Kontrollmätt maratonstafett (1/18), borde ge 2344 meter.
Fenix: 2.00 km - 15 % kort.
305: 2.3
310: 2.3
620: 2.2
920: 2.2 http://www.mygpsfiles.com/app/#ftseVIM7

Ett annat exempel är intervall i rundbana i skogen, Vi sprang på samma stig... När vi stannade i intervallerna så glider fenix ut till den rätta positionen. http://www.mygpsfiles.com/app/#duvyJwIV

Jag funderar skarpt på att lämna tillbaka den, jag undrar om de kan få ordning på detta som de lovar. Klockan i övrigt är bra, men som löparklocka för att hålla reda på tempo fungerar den inte annat än på raksträckor med öppen himmel.
#4
17 maj 2015 kl 22:17
Gilla
Fenixen har förutom ett utseende som man faktiskt kan använda på jobbet även funktionen att man kan ha pulsband samtidigt som man har klockan kopplad mot telefonen, vilket inte 920 har.

SMS och andra notifieringar är riktigt smidigt att ha tillgång till, kanske inte på ett intervallpass, men på ett långpass. Eller livetrack funktionen för att anhöriga skall kunna hålla koll på var man är.

Angående fenix funktion på landsvägslöpning skulle jag vilja säga att den mäter extremt bra då det går rakt fram då den inte alls som andra gps klockor vimsar lite hit och dit.
Tyvärr ger denna smoothing konsekvenser eftersom den kapar 10-15 meter per 90 gradersböj att felet inte är predikterbart. Det beror på banan...
Råkar det vara några träd så kan den lätt kapa 50 m vid kurvan också.

Desto kortare intervaller som tempot mäts på, desto mer kan felet bli.

Min gamla 305a (som tyvärr stänger av sig då och då) vet jag överskattar min fart med 2 s/km på landsvägslöpning, men den beter sig så konsekvent och lätt att kalkylera med.

Jag vill att Garmin fixar fenixen, för jag gillar klockan, men det är skit att den inte funkar som förväntat...
#5
18 maj 2015 kl 13:56 Redigerad 18 maj 2015 kl 13:57
Gilla
920 har inte alls samma problem, trots att den har samma mediatek chipset och samma firmware till GPS-delen. Enligt uppgifter skall dessa fw tom vara binärkompatibla.

Det som däremot skiljer fenix är EXO antennen och då antagligen även analog frontend rörande GPS delen.

Även läggs antagligen GPS positionen (och hastighetsvektorerna från GPS) ihop av garmins processor tillsammans med accelometer, 3d-kompass och höjdmätare för att rätta eventuella onogrannheter, det är förhoppningsvis här felet är.

Du kan klicka på övre länken i mitt #178 meddelande för att se hur några olika klockor jämför sig. Finns fler benchmarks i Garmins forum, exvis http://www.mygpsfiles.com/app/#4eP4UZbJ

305 och 310 har dock SiRFstar chipset, som väl anses av många som de bästa. Även Suunto och TomTom har SiRFstar i olika generationer i de flesta klockor.
#6
29 maj 2015 kl 23:43
Gilla
Jag pratade med en kille i montern på gbgvarvet. Först var det inget, som han hade hört om, sedan när jag sade att jag hade en och bytt ut den första pga att den inte funkar så visste han mycket väl vad det handlade om, men hävdade att det var överdrivet problem. Jag hävdade motsatsen.

Sedan sade han att han skulle beta-testa sw under veckan som varit nu, men jag vet inte om jag tror han. Han hävdade att det hade med riktningskänsligheten för antennen...

Eftersom det kom så mycket bullshit först vet jag inte om jag tror på nåt han sade, men det skulle kunna finnas sanningar i det.

Min nuvarande teori är att det är ett multipath och gain problem att de faktskt styr upp gain på ingångssteget då de har dålig mottagning pga multipath och att de faktiskt då förvärrar problemet. Man kan nämligen se att hastigheterna ibland helt plötsligt blir mycket mer varierande (+-2 min/km) istället för de mer normalt usla på 1 min/km.

Efersom ni på Garmin sverige sannolikt läser detta så är ni välkomna med fakta istället för våra teorier.

Mitt gbg varv blev bara 20.6 km... Mellan de flesta skyltarna mätte den faktiskt nära 1 km, men några ställen tappade den dryga hundra meter på 1 km. Den är oberäknelig.
#7
15 juni 2015 kl 17:21
Gilla
Jo, man väljer om klockan skall vara aktivitetsmätare eller inte.

Noterbart är att Garmin numera har skrivit mer precist
de kommer att lösa "det summerande avståndsproblemet" som de kallar problemet med en uppdaterad mjukvara snart. (https://forums.garmin.com/showthread.php?287374-Having-GPS-acquisition-issues-Track-log-error-or-incorrect-GPS-distance-recorded)
#8
16 juni 2015 kl 13:20
Gilla
@Björn, Tycker inte du skall släppa tankarna helt för jag tycker som Espen även om jag skulle använda ett annat ord. Klockan har 'potential'.

Funkar som vardagsklocka, smidigt med bluetooth aviseringar, bra batteritid. Får de bara ordning på GPS delen så...
#9
18 juni 2015 kl 13:07
Gilla
Sen ska man ju inte glömma synkexperten tapiriik.com som kan synka mellan massor av olika ställen. Smidigit sätt att automatiskt få alla filer i en dropbox exempelvis. 2$ / år kostar automatiken. Manuellt är gratis.

Jag tappade 450 m på göteborgsvarvet och tycker inte det är ok. På två specifika ställen tappade jag 100 m / ställe. Det övriga var kapade hörn och stämmer ju hyfsat med dina 150 tappade. Det var ju iofs en ganska bra rutt jämfört hur det ser ut i skogen, för där funkar min inte alls.
#10
23 juni 2015 kl 19:58
Gilla
Du kan panga på den senaste direkt. Det är inte firmware upgrade som är problemet med klockan. Sprang en runda ikväll på västkusten runt klippor, fyfan vad usel den är, tror mer och mer att den har jätteproblem med multipath och nya antennkonstruktionen. Nu är den nära att åka tillbaka för gott. Garmin verkar inte lösa nåt.
#11
24 juni 2015 kl 13:19
1 Gilla
Jag har den nya firmware på och kommer springa samma runda som jag gjorde igår som inte blev bra då, jag tar med mig en 305'a som referens. Jag kommer att rapportera mitt resultat här senare ikväll och även uppdatera recensionen på prisjakt.

Enligt garmins forum ser det positivt ut, men det är inte alltid helt lätttolkat då många gör relativt dumma tester och har en övertro på vad som är rimligt med GPS.
#12
24 juni 2015 kl 19:50
Gilla
Nu har jag sprungit samma runda 3 dagar i rad. Rundan är en runda med både stig väg och relativt stora höjdskillnader, mycket berg i dagen som kan ge multipath problem. Inte så mycket skog dock, bara ett kortare parti på ca 500 meter.

Fenix har rapporterat9,76 respektive 9,82 med gamla firmware. Då jag sprang i skogen placerade den mig uppåt 100 m fel på några ställen. Inte ok.

Med nya firmware rapporterade den 10,05 km. Inte helt perfekt placerat spår i skogen, men inte alls så dåligt som med tidigare firmware. 305'an som jag hade med som referens sade 10,04 km så helt identiskt totaldistans. Jag hade båda på autoetapp och både etappdistans och därmed etapptempo var väldigt lika på i princip alla kilometrar.

Den håller vad jag kan se på mitt första test i princip samma klass som en 9 år gammal GPS (som iofs har optimal antennplacering), vilket absolut inte var fallet med gamla firmware. Den är inte bättre än 305'an.

De kapade hörnen är definitivt borta så med öppen himmel verkar den bete sig riktigt bra även om jag inte kan kontrollera helt eftersom jag inte sprang en sådan typ av runda idag.

Hade jag fått denna firmware från början hade jag varit tillfreds, men nu kommer det krävas lite mer för att den skall få det fulla förtroendet.

Jag skall detaljanalysera mer av tracksen, så det kommer nog mer info så småningom.
#13
24 juni 2015 kl 22:42
Gilla
Om du inte får gpsuppdateringen via wifi synk eller garmin express.

Ladda hem ett pc program som heter webupdater från garmin. http://www8.garmin.com/support/collection.jsp?product=999-99999-27

Anslut gps via usb till datorn, välj sök efter fler mjukvaruuppdateringar.
#14
29 juni 2015 kl 23:29
Gilla
Jag trodde att den funkade efter mig och hade faktiskt höjt recensionen jag skrivit på prisjakt, men nä den är fortfarande skit. Jag sänkte recensionen igen.

På en skogsslinga som alla andra gps'er säger är 2.25 km lyckades den skrapa ihop 2.05 km. Flera kapade delar, den förstör ju träningen när jag tror att det går sakta och pressar på lite. Den är oberäknelig.

Nu åker den nog tillbaka till Garmin och så får jag använda min gamla 305'a som stänger av sig lite då och då. Den kan man ju iallafall lita på.
#15
1 juli 2015 kl 21:33
Gilla
Eftersom de inte filtrerar så hårt längre och när den har skitenkla gps förhållanden såsom öppen himmel utan träd eller höga hus funkar den numera bra efter uppgraderingen.

Tyvärr är iallafall mitt exemplar dålig eller usel vid närheten av hus och träd.

Idag satte jag igång processen att returnera den, jag vill inte behöva ha med mig en annan gps om jag skall springa i skogen. Känns trist, men 5000 kr för en medioker smartwatch är dyrt.

Ringde först till Garmin Sverige, men de sa nu att alla problem med GPS är lösta med firmware och de vet INGET om att det fortfarande är trassel med fenix...

Funderar på att testa att köpa en billig tom-tom runner istället, den lär ge bra prestanda och ha bluetoothsynk till telefonen med Sirfstar chippen, någon som testat?
#16
16 juli 2015 kl 19:14
Gilla
@johnny: jag har gett upp min fenix 3 och skickat den tillbaka till Garmin pga för dålig GPS och köpte en ambit 3 run. GPS'n på den funkar och tempoangivelsen på klockan funkar också. Jag har inte sett en enda 2.30 eller 7.20 angivelse utan det verkar vara konsistent med den fart jag faktiskt håller. Stor skillnad från fenix 3 och bättre än min referens forerunner 305.

De blev en ambit 3, delvis pga att jag ville ha notifieringarna till vardags om sms och telefonsamtal. Jag kan väl inte säga att jag är imponerad, den tappar telefonkontakten hela tiden och man måste återstarta appen för att bli connectad. Som smarttelefon funkar den inte (jag har ännu inte fått svar från suunto, men verkar inte vara ensam med problemet)

Rent allmänt känns det som man inte har någon som jobbar på suuntos systemavdelning alls, utan det finns en del funktioner men det är mycket svåranvänt. Displayen är medioker, att tända bakgrunsbelysning är samma knapp som att scrolla i menyer vilket betyder att ibland så finns ingen knapp att tända bakgrundsbelysning och eftersom autosläcktiden bara är någon enstaka sekund så är man torsk att justera den i mörker.

För övrigt måste man komma ihåg att göra alla inställningar innan man startar träningspasset, det går inte att göra några justeringar under tiden ett pass pågår, har man ingen telefon med BLE måste man tom göra det innan man kopplar bort den från datorn då det inte går att göra alla inställningar direkt på klockan.

Lap och autolap funktionen i ambiten är ett mörker, de verkar helt oberoende av varandra i klockan, men sen när man analyserar efteråt är de ihopslagna. Blir helmysko.

Jag tror den också åker tillbaka, deprimerande att det inte finns nåt bättre på marknaden.

Jag saknar fenixen, skit att gps'n är så dålig.

Egentligen tror jag garmin brydde sig för mycket om utseendet och har en rundstrålande antenn som pekar åt fel håll, jämför ambiten som har antennen uppåt mot armbandet. Därför multipath problem i skog och närheten av hus.

En kompis frågade vad man skulle köpa nyligen och jag skulle nog säga 920'n verkar vara den minst sämsta kompromissen just nu, men att man inte kan ha pulsband och notifieringar samtidigt är ju inte särskilt bra, sen ser den ju ut som...
#17
17 juli 2015 kl 00:30
Gilla
Kan den inte ladda satellitdata från internet är det 4h som gäller, dessutom måste den ha 15 s kontinuerlig kontakt med den specifika satelliten för att få korrekt ephemeris data då varje satellit skickar unikt data med ungefär det intervallet. Det är därför du skall med en klassisk gps lägga den still med öppen himmel åt många håll så den kan få tag i alla satelliter. 1 s avbrott och den måste vänta 15 s till för nästa sändning. Springer du och rör på armen är det jättesvårt för en klassisk gps att låsa på nya satelliter, det problemet har inte gps med förladdad ephemeris som bara behöver klocklåsa, inte läsa dataströmmen. Grå stapel på äldre garmin gps är klocklåsta, men inget ephemeris data.
#18
17 juli 2015 kl 10:57
Gilla
@staffan. Har helt missat att de lyckats implementera client generated ephemeris i chippen. Måste uppdatera mig mer på det moderna tydligen...

@nicklas. jag tror det är antennen på fenix 3 som är problemet. Den de kallar exo-antenn. Den verkar ha jättebra känslighet och därför får de multipath problem. Sedan har jag tittat på massor av spår och min känsla är att problemet varierar mycket mellan olika individer av klockorna, eventuellt beroende på hastighet, bäraren och armpendling.

Det är väl ingen som kommer på tanken att ha en 305 eller 310 till vardags, men som löparklocka funkar de ju. Det gör ju även 920, men inte så kul att ha till vardags kanske...
#19
4 augusti 2015 kl 20:35
Gilla
Nu har jag ju dumpat min fenix3 för en ambit 3, men problemet med navigering och rutter hittar du massor av info om på garmins forum. Om jag fattat problembeskrivningen rätt så visar sig problemet extra tydligt om man är en bit ifrån "rätt spår".

Angående 3 fält på ambiten så har jag faktiskt börjat acceptera deras tre-fältslösning eftersom man på varje sida kan byta ut det sista fältet med en annan knapp. Det känns nästan som man faktiskt har 5 fält på sidan. 3 + 2 bonusfält.
#20
14 augusti 2015 kl 15:28
2 Gilla
Derek, när man tittar på ditt spår blir det extremt obvious att GPS'n på klockan är medioker. (snäll beskrivning)

Instant Pace, eller 10s pace för den delen kan aldrig bli bra när den är så osäker på var den är. Det blir väldigt tydligt när man klickar på länken till mygpsfiles och väljer speed i diagrammet nere till vänster och sedan maximerar det fönstret med knappen som är bredvid stängrutan. Där syns tydligt att ambiten har en viss spridning i hastighet, medan fenix svänger hejvilt.

Den enda gång fenixen har hyfsat koll på din pace är mellan 0.8km och 1.25 km när du springer på vänster sida av vägen och öppet fält på den sidan. Fenixens husdetektor jobbar även fint de sista 100 metrarna med en pace som är helt koko. (30 km/h med löpning...) :-) Hade du gjort en sväng där någonstans hade inte GPS'n haft en chans att sätta den rätt och därmed tappar den i precision, vilket oftast betyder ett kapat hörn.

Det är inte lap-pace i sig som gör att det funkar bättre, utan att genom att medelvärdesbilda över lång tid så döljer man problemen.
< < < 1 2 > > >