Foruminlägg av Salax

#1
16 november 2015 kl 21:02
Gilla
Hejsan

I slutet av augusti så tog jag fram ett par nya löparskor och började springa med.

Jag märkte rätt snart när jag var ute och sprang att vänster sko inte passade så bra. Skon och den tillhörande sulan hade en överdriven "välvning", resultatet blev att i varje nertramp så var det som att trampa på något som pressade upp fotvalvet.

Jag var ute och sprang ett par gånger, det slutade med att det gjorde rätt ont under löpningen så pass att jag avbröt.

Sen dess har det varit lite si och så, i sådär tre månader nu. Det värker fortfarande något i foten. Kollar man på denna bild så skulle det vara ungefär vid "Post Tib Tendon", alltså i fotvalvet en bit "framför" hälen/hälområdet.
http://www.athletestreatingathletes.com/wordpress/wp-content/uploads/2010/05/footmusc2.jpg

Vad bör jag göra för att läka skadan?
#2
22 november 2015 kl 18:52
Gilla
Hej, tack för svaren.

Det har ju gått några månader sen skadan uppkom så jag har provat att springa ett par gånger sen dess med mina gamla skor, men då har jag stört mig en del på välvningen/passformen i även i de skorna.

Något som jag samtidigt har funderat på är att testa minimalistiska löparskor. Tror ni att det kan vara ett bättre val, att prova såna skor istället för vanliga löparskor?
http://springer.nu/utrustning/loparskor/barfotalopning/
#3
30 mars 2016 kl 19:15 Redigerad 30 mars 2016 kl 19:15
Gilla
Hejsan

Jo, som sagt så funderar jag på att börja springa med ett par minimalistiska skor. Jag är en van löpare då jag har sprungit i 8-10 år, fram tills nu med vanliga löparskor (Asics).

Det första man kommer och tänka på är ju Vibram Fivefingers som såklart är flashiga och häftiga. Fast jag har funderat en del och jag tror nog inte att jag provar Fivefingers, dels p.g.a. passformen som förmodligen måste vara lite krångligt ... men främsta skälet skulle vara bristen på skydd som fivefingers ger. Är man ute och springer på en vanlig skogsstig med lite sten och rötter i spåret så antar jag att man kan slå i fötterna hyfsat lätt med fivefingers.

Hursomhelst, det finns såklart andra alternativ. Några jag har kollat på är bl.a. Vevo och Altra:

Vevo - Trail Freak II Waterproof
http://www.vivobarefoot.com/uk/mens/trail-freak-ii-winterproof-mens?colour=Black/Red

Altra - Lone Peak NeoShell
https://www.altrarunning.com/men/lonepeakneoshell

På rak arm så lutar jag mot att prova Altra Lone Peak. Denna sko ter sig för mig vara mycket lik en "traditionell", fast med zero-drop. Av produktbilderna att döma så har skon viss dämpning vilket troligen inte är fel på ojämna skogsstigar och asfaltssträckor.

Frågor:
Vad tycker ni om löpning med minimalistiska skor i allmänhet? Bra idé?
Vad tycker ni om mitt resonemang kring skor, verkar Altra kunna vara ett vettigt val?
Andra skor som man kanske borde fundera över?

Tack för svar
#4
14 januari 2017 kl 14:26
Gilla
Hejsan

Ja, som titeln sammanfattar väl så slits tåspetsen på löparskor ut synnerligen snabbt för mig. Efter en tid så är sulan utnött så att det uppstår ett hål i tåspetsen, medans resten av sulan är i rätt gott skick (bra mycket mindre slitage).

Jag funderar då såklart över hur man skulle kunna lösa detta problem. Jag tänker främst på är om man kan göra något med skorna... inte idéer i stil med: "spring annorlunda".

Jag har för mig att jag har hört om någon plast/gummi-klegg, "asfalt", som man kan applicera på sulor pch som sen stelnar.

Tack för idéer!
#5
6 augusti 2019 kl 18:51
Gilla
Hejsan

Jag har nyligen blivit intresserad av bevakning av mina vitala tecken (= puls, blodtryck, andningsfrekvens m.m.), både för allmän hälsa och träning.

Saken är den att jag inte har mycket koll alls om vad för verktyg som finns, hur de funkar, vad som är möjligt o.s.v..
Jag skulle vilja ha kontinuerlig bevakning 24/7, mindre än så är inte så intressant för mig.

Jag sökte lite snabbt på nätet, det finns en del pulsband & -mätare som kanske skulle vara något.

En häftig grej som jag hittade som bara kan nämnas som ett exempel är detta (men går nog inte att få tag på): https://en.wikipedia.org/wiki/Azoi
"Wello is an iPhone cover with built-in circuitry and sensors that is able to track a variety of vital signs such as blood pressure, heart rate, blood oxygen level, body temperature and ECG."


Har vi några här som har kunskap i detta ämne?
Jag skulle vara mycket tacksam för tips, det är till stor hjälp på vägen.


P.S. Några kanske skulle föreslå en pulsklocka, tyvärr har jag en klocka (utan de funktionerna) som jag är mycket nöjd med och som jag har svårt att tänka mig att sluta använda den. Och att bära två klockor föreställer jag mig skulle se väl speciellt ut...