Foruminlägg av Timmy Håkansson

#1
3 december 2015 kl 18:56
Gilla
Hejsan på er löparentusiaster!

Tänkte börja lite med min bakrund och tidigare erfarenhet av löpning:

Höll länge på med friidrott när jag var yngre (sådär i 5-6 år) och därigenom blev det endel löpning på blandade distanser. Tränade även en hel del löpskolning på den tiden så tekniken finns där i grunden. Min största "bragd" från den tiden var Victorialoppet på 9km som jag avverkade på 35.33.

Sen jag slutade med friidrott så har det blivit allt mindre löpning och i stället kampsport och framför allt styrketräning på gymmet.

Sedan ett par månader tillbaka så har dock intresset för löpning fått en nytändning, delvis tack vare en kollega och delvis tack vare min bror som blivit rätt bra på löpning på senare år. Får väl också tillägga att jag nyligen läst Born to run (bättre sent än aldrig). Detta tar mig till min poäng här: minimalist-/barfotalöpning!

Sedan en tid tillbaka så har jag börjat övergå till ett par Vibram KSO. Jag har långsamt byggt på distansen och är väl uppe mellan 3-4 km just nu. Än så länge känns det riktigt bra och framför allt så är det mycket roligare att springa när man får en helt annan känsla för underlaget och dessutom mycket lättare löpsteg!

Nu till mina frågor! (äntligen) Hur gick er övergång och hur gick det att anpassa löpstilen och kroppen till tunnare skor?
Hur snabbt ökade ni intensiteten och distansen?
Hur kändes kroppen den första tiden?
Vilka muskler hade ni träningsvärk i?
Hur var er upplevelse?
Har ni fortsatt med minimala skor/barfota eller har ni återgått till mer uppbyggda skor med mer stöd?

Bara mata på med allt ni har! Är intresserad av era erfarenheter och åsikter i ämnet.

Tack på förhand!
#2
4 december 2015 kl 01:15
Gilla
Perfekt Martin! Tack så mycket för tipset och ett mycket välskrivet blogginlägg. Det är en hel del som jag kan relatera till. Behovet av snabb feedback och "belöning" är väl det svåraste att vänja sig av med. Speciellt då man i någon form gjort en nystart som både du och jag verkar ha gjort.

Som tur är så blir det ju väldigt lämpligt att, samtidigt som man återupptagit löpningen, också har introducerat en ny typ av sko och löpteknik. Träningsmängden och intensiteten får ju på så vis en naturlig mjukstart precis som du skrivit i sin blogg.

Gällande mina erfarenheter av VFF så har jag framför allt känt av träningsvärken i vaderna men också något som kan likna detsamma i fötterna. Det blir en väldigt ovanlig känsla som samtidigt gör mig lite osäker. Träningsvärk i fötterna på det här viset tror jag inte att jag upplevt tidigare. Jag har jobbat lite för att öka min kadens vilket gör att isättningen blir ganska lätt. Som tur är så handlar det inte heller om något smärta i trampdynorna i mitt fall utan en lätt värk inuti fötterna - Inte på något sätt obehaglig men ändå märkbar. Var detta något du upplevde också?

Jag siktar på att delta i Wings for Life Run i Kalmar nästa år i mina VFF.
Jag känner att det blir ett passande mål i dagsläget då distansen är helt beroende av vilken form jag har den dagen.

Är det något som skulle kunna intressera dig också kanske?

#3
4 december 2015 kl 19:33
Gilla
Tack så väldigt mycket för att ni tagit er tid att dela med er! :) Jag har en förmåga att alltid få till så långa inlägg av rädsla för att missa något viktigt som jag vill få med. Därför uppskattar jag att ni också har skrivit grundliga redogörelser av erfarenheter och tips.

Mycket tacksam för svaren också även om jag nu inser att någon/några av mina frågor var överflödiga ;)

Jag köpte faktisk mina VFF KSO på cdon nu under hösten för löjliga 399 :) Kanske ska ta en titt på SeeYa också!

Även om jag är väldigt nöjd med mina KSO så är jag inget fan av kardborrbanden utan känner nu i efterhand att mitt nästa par blir med snörning för att få till en lite bättre passform. Har sneglat både på Bikila och KSO Evo också men SeeYa verkar ju också vara ett väldigt trevligt alternativ.

Jag har kommit att uppskatta den tunna sulan på KSO och känslan som följer med den.

Som sagt så är jag nu uppe distanser kring 3 km och jag jobbar vidare därifrån. Har också märkt att jag behöver 1-2 dagar mellan passen för att vaderna ska kunna återhämta sig så jag tar det lilla lugna fortfarande. Dagarna emellan spenderar jag på gymmet och då lägger jag in lite intervallträning i rodden.

Jag tänkte återkomma med lite uppdateringar allt eftersom!

#4
8 december 2015 kl 01:31
Gilla
Hej igen hörrni!

Efter en tid nu med mina VFF så har jag börjat märka att mina fötter verkar ha betydligt svårare för att återhämta sig mellan passen. I regel så är vaderna redo efter 1-2 dagars vila men fötterna känns däremot mer ömma. Det är, som jag tidigare beskrev det, något som liknar träningsvärk men samtidigt är jag lite osäker eftersom jag aldrig haft träningsvärk i fötterna på det här viset..

Nu har jag även nyligen läst den här studien som visade på att löpning i dessa tunna skor kan orsaka benmärgsödem och stressfrakturer i fötterna.

Nu är ju bara frågan vad min värk orsakas av..
Träningsvärk - inga problem, träna/pringa går ändå utan risk för skador (förutsatt att man vilat 24h. mellan passen)

Är det å andra sidan benen i mina fötter som värker så bör jag antagligen ta ett steg tillbaka och lugna mig med löpning i mina VFF.

Har någon av er upplevt värk i fötterna under den första invänjningsperioden? Om - Hur hanterade ni den?

Tack på förhand!
#5
8 december 2015 kl 10:47
Gilla
Tack för bra feedback! Jag tror jag ska ta det lite lugnare med mina VFF och i stället plocka fram mina Nike free 4.0 alt. mina gamla Asics ds racer 7. De senare är förvisso gamla men inte ens en mil sprungna i dom. Jag sprang ett 5k-lopp i dom och något pass. Sedan har de legat i en mörk garderob i flera år. Som nyskick även om gel, gummi osv torkar och försämras.

Den ömmande känslan kommer f. ö. just när jag sätter ner foten i ett löpsteg och den "pressas ut" mot underlaget - tåra och benen i foten "säras på" under isättningen osv. Har ingen smärta när jag klämmer på foten eller när jag promenerar.