Foruminlägg av Marie

#1
23 januari 2016 kl 16:49
Gilla
Hej på er alla. Ny på forumet och ställer säkert en fråga som ni svarat på 70ggr innan...
I augusti fick jag problem med hälen. Jag fortsatte springa och fick även benhinneinflammation och ont mer eller mindre på hela högersidan. Efter vila blev jag av med benhinneinflammtionen. Jag har dock en låsning i bäckenet som jag går till kiropraktor för att fixa till. Enligt henne bör jag vara färdigbehandlad nästa gång jag går dit. (Vet inte vad som egentligen kom först...hälsporren eller problemet med bäckenet..)
Jag har verkligen försökt att läsa mig till allt hur jag ska bli av med problemen med hälsporren...jag gör tåhävningar varje dag (ibland på gym med tyngd på), jag har börjat med balansövningar och toecrawls. Jag har låtit bli löpträning under perioder, jag har gått till sjukgymnast och fått laser. Det känns som jag har provat ALLT och jag blir bara lite bättre, jag känner av hälen varje dag och jag har hälsporrestrumpa på mig hela tiden. Jag tycker att jag blir sämre av att bara gå och de gånger jag testat på löpbandet att springa nu så har jag hållt det på en jämn smärtnivå...det har inte blivit mycket sämre än av att gå men givetvis inte heller bättre.

Jag har förstått att en del springer trots problem med hälsporre, vad säger ni om det? Kan man bli av med hälsporren om man är fortsatt aktiv löpare eller blir den bara sämre?
#2
23 januari 2016 kl 17:38
1 Gilla
Ribban, jag tror att jag pga snedställningen i bäckenet inte har haft ett bra löpsteg. I alla fall inte i terräng, jag hoppas att det blir bättre med det nu när jag har fått hjälp med bäckenet och jag har också börjat styrketräna för att öka styrkan i bålen, bäckenet, nedre ryggen.
Skorna är utprovade på löplabbet och bör vara bra. Tycker att det varit svårare att springa terräng än asfalt och löpband.
#3
31 januari 2016 kl 21:32
Gilla
Tack för alla svar hittills!
Har nu varit sista (?) gången hos kiropraktorn och fixat bäckenet. Jag känner mig bättre i hela kroppen men har fortfarande ont i hälen till och ifrån. Det kommer alltid om jag har sprungit, inte då utan morgonen/dagen efter.
Längtar nu efter alla lopp under våren så jag har tänkt att låta foten vila helt från löpträning. Jag styrketränar 4-5 ggr i veckan och jag har som cardio andra alternativ just nu, dels cykling, dels gång med kraftig lutning. Jag hoppas jag kan hålla mig ifrån löpningen (det är ju sååå kul!) under hela februari och börja så smått igen under mars.
#4
31 januari 2016 kl 21:41
Gilla
Hej Alla.

Nu ska jag äntligen ta tag i det där med att börja cykla. Om jag ska vara helt ärlig så är det inte något jag brinner för men jag ska göra den så kallade Sommenklassikern nästa år och då ingår det att cykla Sommen runt. Jag tänkte försöka ta det lilla loppet (Torpön runt)i år för att känna på hur det känns.
Jag har aldrig hållit på med landsvägscykling förut och behöver många tips. Jag har läst lite nu vad som eventuellt behövs men jag känner mig rätt främmande bland alla grejor, ord och termer.
Jag tror att jag har fått tag på en cykel men så mycket mer är det inte.
Vad behöver jag?
Hur ska jag börja lägga upp träningen?
Ger det något att också cykla på motionscykel och finns det bra tips på hur jag bäst ska lägga upp sådan träning?
Många frågor och fler lär komma...
#5
31 januari 2016 kl 21:52
Gilla
Jag har Flipbelt och Iphone 6 och är jättenöjd med det!
#6
7 februari 2016 kl 12:54
1 Gilla
Många intressanta synpunkter och tankar. Kanske är det som en del säger, att det går att köra som vanligt och just nu verkar det ju faktiskt som det varken blir bättre eller sämre av att löpträna. Det är mest dagen efter jag känner att det är värre men sedan är det på "normalläge" igen. (alltså en ständig ganska låg smärta..)
Tror också bäckenet är en stor det av problemet och tränar nu mycket styrka för att ta bort det snedbelastningen orsakat. Jag känner mig rakare och har bättre balans. Testar ändå att köra lågintensivt med löpningen under februari och köra på under mars för att se hur det känns. Det känns bra att köra på löpband med lite lägre hastighet, då kan jag vara helt fokuserad på hållning och att ha ett bra löpsteg.

#7
7 februari 2016 kl 13:04
Gilla
Tack för tips! Jag har kommit så långt att jag (på rea) köpt ett linne och en tröja :) ) Jag har tittat på en hybridcykel.
Är det någon som kan säga något om denna? https://www.xxl.se/white-sc-lite-ane-hybridcykel-dam-15/p/1095673_1_style
#8
7 februari 2016 kl 13:05
Gilla
Och är det någon som kan länka till ett par bra byxor? Loppet är i slutet på maj så jag antar att jag måste ha ett par halvlånga men också ett par långa. (förra året var det 5 grader varmt och regn....)
#9
8 februari 2016 kl 17:21
1 Gilla
Tack för alla tips. Jag har tänkt om när det gäller cykel och letar nu efter en racer begagnat istället. Återkommer till er när det gäller övrig utrustning. Får bocka av en sak i taget...
#10
14 februari 2016 kl 15:13
Gilla
Tack för en bra film!
#11
14 februari 2016 kl 17:29
Gilla
Jag funderar lite på hur du lägger upp din träning och vilket underlag du springer på. har du samma skor för att springa på löpband som ute? Springer du terräng eller asfalt? Springer du långt? Kort? Maxfart eller lugnt? Använder du kompressionsstrumpor?
Jag har själv provat ut mina skor på löplabbet men tänk också på att när man provar i affären är man pigg och har styrkan i benen. Eventuella felbelastningar kommer ofta när man är trött. Det kan finnas många anledningar till att du har ont. Det kan bero på skorna men också mycket annat Om jag var dig skulle jag ändå be en kiropraktor eller idrottsläkare titta på dig så att du inte har något vajsing på t.ex bäcken. Bra att du tränar core, då det avlastar benen när du springer! Tänk på hur du sätter ner foten och att du skjuter fram höften när du springer så du inte springer på tå eller för mycket på hälen.
Lite tips finns här: http://www.halsosidorna.se/Lopteknik.htm
#12
15 februari 2016 kl 10:46
Gilla
Bild uppladdad av Marie
NU!! Nu har jag hittat en cykel. Det blev en ny men som låg rimligt till i pris (antar att det är ganska bra andrahandsvärde med om det skulle visa sig inte vara något för mig..) Jag tror att det är en bra nybörjarcykel. Jag köpte också kombipedaler, skor, hjälm och vattenflaskhållare. Är det mer saker jag måste ha?
Jag ska ställa in och hämta den på torsdag!
#13
15 februari 2016 kl 16:12
1 Gilla
Magnus Billberger, känns som den sista kommentaren är den bästa hittills :)