Foruminlägg av Tony Hansson

< < < 1 2 > > >
#1
29 maj 2008 kl 23:33
Gilla
Om man ser löpningen från ett resultatinriktat perspektiv enbart, funderar jag över nyttan att springa i ca 1,5-2 tim i lugnt tempo om man sen planerar att springa ett antal 10 km tävlingar resten av året. Sprang tidigare i år långpass inför Göteborgsvarvet (21 km). Det kanske räcker att börja köra runt nyår som träning inför göteborgsvarvet 2009 eller är det fördelar på lång sikt att köra långpass kontiuerligt?

#2
30 maj 2008 kl 23:48
Gilla
Tack för era synpunkter. Dom kommer hjälpa mig i träningen inför midnattsloppet i Augusti. Långpass blir det!!
#3
23 oktober 2008 kl 10:48
Gilla
Är det nån därute som känner igen sig? Var helt frisk från årsskiftet 07/08 fram till Göteborgsvarvet 17 maj. Tränade enligt Szalkai´s program (1:45 på halvmara) 2 dagar innan loppet smög sig en virus på som gjorde att vilopulsen steg med 5-10 slag. Eftersom jag var så laddad sprang jag ändå, men fick i retur vänta 4 veckor innan virusen lagt sig. Körde sen på med 4 "friska" veckor och kroppen svarade positivt innan nästa virus kom. Har sen dess tränat och vilat om vartannat utan att känna mig så pigg som man skall. I september försökte jag börja med lågpuls träning efter att läst några av de intressanta trådarna här. Gick bra i början men efter 3 veckor flög en ny virus på mig (märks framförallt på förhöjd vilopuls 5-10 slag). Den har nu hållt i sig i 4 veckor. Har varit 3 ggr på vårdcentralen för allmän koll (maj, aug och okt) och varje gång har det varit virus, dvs proverna visar bra. Hur kommer man ur såna här "tråkperioder", är det bara sofflocket som gäller?
#4
24 oktober 2008 kl 00:23
Gilla
Kul att höra era synpunkter och tack alla för länkarna!! Egentligen tvivlar jag inte för en sekund att löpning är uppbyggande för immunförsvaret. Jag blir bara så frustrerad när det först löper på problemfritt (Jan-Maj) och sen inte alls utan att jag gjort stora förändringar i träningen. Tyckte szalkai´s program fungerade bra för mig när det gäller att nå måltiden och att må bra. (hade garanterat klarat det utan virus i kroppen) Efter Szalkai´s program gjorde jag ett eget med midnattsloppet i sikte. Innehållet var i princip samma när det gäller typ av träningspass och antal km, fast med lite högre fart på intervallerna för att klara sub45. (det sket sig denna gång) Frågan jag borde ställt kanske skulle varit hur länge (antal mån) man kan köra med samma träningsinnehåll innan det är dags att bygga upp sig igen. Kort och gott hur träningen bör se ut över en årscykel.

Calle: Krya på dig! Tyckter spontant att du tränar ofta om du inte är 100%. En "vit" vecka:)?
#5
25 oktober 2008 kl 00:04
Gilla
Ja Mårten, immunförsvaret går ner kortvarigt efter ett rejält pass, men blir i det långa loppet starkare och det gäller som Janne säger att se upp med vissa saker i samband med de tuffare passen om det är möjligt. Troligtvis har jag gått på löpningen för tidigt innan viruset helt gått ur kroppen, kan inte se nån annan förklaring. Flera gånger sen Maj har jag vilat i ca en vecka för att sen prova på nytt. Många gånger har jag åkt på bakslag med ny vila som följd. Tydligen tar det väldigt lång tid att bygga upp försvaret igen om det en gång vikt sig. Får väl köra med raska promenader ett tag till. (men fy va tråkigt det är i jämförelse)
#6
15 december 2008 kl 20:26
Gilla
På många ställen kan man läsa om hur viktigt det är att inte öka på km antalet för mycket på en gång för att kroppen skall kunna tillgodogöra och anpassa sig. Låter ju helt klart vettigt. För 2 veckor sen helt utan förvarning lyckades jag inflammera en av senorna i höger skenben. Anledningen till att sådant uppstår är bl a kraftigt ökad träningsdos. I år har jag sprungit i snitt 14-15 mil/mån med en topp på 20 mil i april. I oktober fick jag pga virus ihop endast 5 mil. Blev sen frisk och fick ihop 19 lågpulsmil i November. Tydligen blev det för mycket. Om man nu i efterhand jämför oktober med november blir ökningen nästan 400%, medans om man jämför med resten av året nått helt annat. Vore intressant och höra hur ni ser på saken så kanske man kan lära sig träna bättre:)
#7
16 december 2008 kl 21:29
Gilla
Peter och Mårten, det låter ju vettigt det ni säger. Men tidigare har det gått bra att braka på med löpningen från från 0 till typ 15-20 km/vecka på kort tid, ca 1-2 v. Jag tror man bör börja tillämpa 10% ökning eller Jack Danielsmetoden från 20 km/vecka. (individuellt förstås)
Man kanske skall kika bakåt en period (1 vecka eller månad) för att få koll på att kommande period (lika lång) ej innehåller för många kilometrar. Det var så du mena Peter?
#8
22 december 2008 kl 14:12
Gilla
Hej,
Nummerlapp har tidigare år hämtats ut i närheten av ullevi tennisklubb, tror det ligger på smålandsgatan. Är du tidig, > 2 timmar innan start, kan du säkert parkera på parkeringen intill. Annars, kolla lediga parkeringar på trafiken.nu. Finns en hel del att välja på.
#9
21 januari 2009 kl 09:50
Gilla
Hej! Låter som ett jätteroligt arrangemang. Har lagt in detta i min kalender och hoppas verkligen inget kommer i vägen. Väl mött!
#10
2 februari 2009 kl 10:45
Gilla
Varför inte köpa en luftvärmeväxlare? Finns på apoteket (lungplus) eller kolla airtrim.se. Har själv ingen erfarenhet av dessa, men dom borde funka.
#11
25 februari 2009 kl 23:44
Gilla
Jag ger mig på en vild gissning. Kan vara att du fått en mindre blödning och att det koagulerade blodet orsakar knarret. Har hört att man vid senskidinflammation (då knarrar det så som du beskriver) ibland ordinerar heparininjektioner. Heparinet har en blodförtunnande verkan och påskyndar läkningen. Men som sagt, detta är en vild gissning.
#12
2 mars 2009 kl 21:59
Gilla
Det låter som det jag råkade ut för, dvs senskidinflammation i senan som löper längs skenbenet. I mitt fall drog jag på mig det genom att kraftigt öka träningsdosen. Man kan ådra sig detta på fler sätt, men ett typiskt symptom för detta är just "knarret". I mitt fall innebar det voltaren gel och vila. Kunde efter 3-4 v börja cykla i små doser och trappa upp undan för undan. Efter ca 5-6 v kunde jag börja springa igen, också där i små doser för att sen öka. Idag känns det helt ok. Har sen denna incident även börjat stretcha skenbenet. Viktigt för mitt återställande, och det förespråkar sjukgymnasterna, har varit att långsamt öka träningsdosen även om det känns lätt i kroppen. Lycka till.
#13
12 mars 2009 kl 13:32
Gilla
Normalt sett springer jag nästan uteslutande, men har känt av vänster baksida lår från och till sen 19 Jan. Smärtan är en stramande känsla som är hanterbar när jag springer lugna pass. Springer jag fort eller långt ökar det. Har nu i många veckor försökt balansera träningen för att bli frisk utan att lyckas. Har nu bestämt mig för att slopa fartpass och dra ner på mängden. Tänkte även ersätta en del löppass med cykling. Jag vet att vila hjälper, men för mig är det det sista utvägen. Tänkte försöka härda musklerna istället, och nu till frågan. Är cykling ett bra alternativ för att kurera baksida lår? Tycker det känns bra i alla fall.
#14
12 mars 2009 kl 14:01
Gilla
Måste tyvärr kasta in handduken pga skadeproblem. Instämmer med föregående skrivare, kanonintiativ!
#15
13 mars 2009 kl 08:20
Gilla
Hej Peter! Värt att testa! Har bokat en tid nästa vecka för akupunktur/massage. Tack för tipset.
#16
14 mars 2009 kl 10:15
Gilla
Tack Patrik,
det var en intressant artikel som förklarade vilka muskler som jobbade och när i rundtrampet dom jobbade. Men jag som har ont i hamstrings behöver nog jobba mest med framsida lår tills det onda lagt sig.
#17
24 mars 2009 kl 18:11
Gilla
Hej, jag har tidigare mestadels sprungit, men har nu pga en enveten skada bak i låret börjat köra rullskidor. Det är ju rätt kul faktiskt, men lite svårare att få upp pulsen mot när man springer. Funderar lite på om det finns bra tips på hur man bör träna om man som jag planerar köra 4 pass i veckan. Tror det är bra att köra ett långt pass, ett snabbt och 2 lättare. Vad tror ni? Vore kul om nån kan ge tips på typ av pass, intensitet i form av puls mm. Tack på förhand.
#18
4 maj 2009 kl 16:23
Gilla
Hej Anders och tack för tipset. Har inte vart inne på forumet på ett tag (därav mitt sena svar) Verkar finnas en del matnyttigt i länken! Tack igen.
#19
11 maj 2009 kl 19:02
Gilla
Jag hade samma bekymmer som du Martin, dvs att startbeviset ej kom fram på posten. Jag ringde till kansliet som skulle skicka på nytt men inget kom. När dom inte svarade i telefon mailade jag till dom och bad dom skicka startbeviset mailledes istället. I mitt mail tog jag med de uppgifter som dom har registrerat på mig och som styrker min identitet såsom personnr, namn, adress, varvetID. Fick senare ett svar där dom skrev att jag skulle printa ut svaret från dom och ta med det som startbevis. Dom hade i mailsvaret skrivit mina uppgifter och signerat med namn. Så om du gör som jag borde det lösa sig. Lycka till!
#20
21 maj 2009 kl 11:31
Gilla
Hej, vill bara säga det att jag aldrig haft ont i trampdynan förräns i lördags efter 11 km på göteborgsvarvet. Vid 15 km blev det olidligt och det kändes som rena golgatan att ta sig i mål. Funderade givetvis efteråt på vad som kunde orsakat detta. Kom fram till att jag drog åt skosnörena extra hårt innan start för att dom säkert skulle sitta fast:) I normala fall under träning gör jag aldrig så. Så som lena är inne på beror nog en del på hur hårt man snörar skorna för att fötterna skall kunna expandera under löpningen.
< < < 1 2 > > >