Foruminlägg av Arvid Nybrant

#1
22 juni 2016 kl 21:26
1 Gilla
Effekten av kaffe på järnupptag beror till viss del vilken typ av järn du får i dig. Vanligtvis kategoriseras dietärt järn i två olika former. Hemoglobinbundet järn samt icke hemoglobinbundet järn. Det järn som är bundet till hemoglobin kan kroppen ta upp mycket enklare och antinutrienter(polyfenol i kaffe t.ex.) påverkar inte detta upptag så mycket. Icke hemoglobinbundet järn däremot är mycket svårare att ta upp för kroppen och effekten av kaffe(polyfenol) blir att upptaget försämras. Vanligtvis finns hemjärn i kött men vanligtvis också järntabletter. Icke hemjärn finns vanligtvis i de flesta järnkällor förutom just kött och produkter med blod i.

Eftersom 3 koppar kaffe innehåller tre gånger så mycket polyfenol som en kopp försämras järnupptaget mer av detta. Dock vet jag inte riktigt om sambandet är linjärt eller marginellt avtagande.

/PEACE
#2
23 juni 2016 kl 18:21
Gilla
Det finns flera faktorer som kan bidra till att kroppen inte kan ta upp järn och bilda röda blodkroppar(hemoglobin). För bildandet av hemoglobin krävs det även folat samt vitamin b12. Har man då brist på någon av dessa näringsämnen blir därför hemoglobinnivåerna inte höga(anemi). En anledning till att kroppen inte tar upp allt järn i maten kan vara att biotillgängligheten är låg. Till exempel så kan vissa ämnen binda åt sig järnet så att kroppen inte kan ta upp det i tarmen. Till exempel har mörk choklad relativt sett mycket järn men däremot är biotillgängligheten låg, tvärtom för kött. Här är en ganska bra fördjupande artikel om ämnet: http://ajcn.nutrition.org/content/91/5/1461S.full

Sedan eftersom det är tarmen som absorberar järnet så kan så klart problem med tarmen påverka. Individer med skadad tarm har svårare att tillgodogöra sig näringsämnena från maten man får i sig. :)