Foruminlägg av Emil Berggren

#1
12 april 2018 kl 10:11
Gilla
Hej,

Om någon snäll själ har lust att ge feedback eller komma med tips på mina sista veckor inför varvet är jag tacksam.

Bakgrund: 34 år, sprungit sporadiskt under 2-3 år. Mest åkt längdskidor. Förra året satsade jag lite mer och tävlade. Sprang först kvartsmara på 49 min i maj, milen på 43 min i juni, 5 km på 19:50 i augusti och avslutade säsongen med Varvetmilen på 40:45. Bestämde för att göra ett seriöst försök på att klara Varvet under 1:30 men fick sedan en helt sjuk decembermånad. Har dock flutit på hyfsat sen dess. Åkt en hel del längd men även sprungit 3-4 pass i veckan sedan Öppet Spår var avklarat.

Nu: Idag kör jag långpass mellan 15-20 km oftast 1 gång i veckan (tyvärr oftast lite för jämnhårt). 1 lite snabbare pass i veckan: Kör blandat snabbdistans och intervaller (7-8 km, backintervall, 6-8x1 km eller 3x10 min tröskel). Tröskelintervallen håller jag ca 4:05-tempo på. Utöver det blir det 1-2 distanspass med barnvagn per vecka.

Mina största utmaningar är:
- Att jag ofta känner mig stel i vad/baksida lår på höger ben. Har börjat köra excentriska tåhävningar och vara noggrann med stretching. Kanske finns mer att göra dock.
- Jag får ofta lättare luftrörsproblem, dock sällan med halsont och aldrig feber. Men känningar i luftrören och lite snorig. Det har kollats upp av flera olika typer av läkare men ingen har kunnat konstatera något fel. Däremot tror jag det håller mig tillbaka lite på träningspassen.
- Jag har svårt med motivationen för styrketräning men vet att jag måste. Vet heller inte vad t.ex. "löpskolning" innebär.. Är det vettigt och viktigt?

Så med de 5 veckor som återstår vill jag få till ett så lämpligt upplägg som möjligt. Frågar därför er rutinerade människor om tips och råd!

Mvh
Emil
#2
12 april 2018 kl 13:14
Gilla
Tillägg med en fråga. Funderar också på att varva med alternativ konditionsträning pga mina vader/baksida lår, så de får vila lite emellanåt. Kan det vara en nackdel inför uppladdningen tror ni?
#3
14 april 2018 kl 09:11
Gilla
#4. Köper mycket av det du säger. Vet ju själv också om att det ofta går lite för fort, men det är lättare sagt att bestämma ett lugnt tempo och faktiskt hålla det än vad det är gjort. Ett distanspass i 5:30-tempo får mig sällan att känna mig glad och stärkt efteråt - måste jobba lite på det mentala här också. Jag behöver strunta i klocka, tid och distans emellanåt. Funderar på att köra "njutpass" då och då med viktigaste syftet att bara vara ute och vara glad över att jag kan springa!

Kör heller aldrig mer än ett intervallpass per vecka. Det sliter för hårt. Men det ger rolig variation till löpningen och tränar ju farten..

Precis, att alternera träningsformerna kan ju både vara roligt, skonsamt OCH bra. Det jag var mest orolig över nu inför loppet är att jag skulle riskera alltför mycket tapp av den specifika löpformen genom att varva med annat (som iofs ändå bibehåller konditionen). Funderar på att skippa löpning nästa vecka och köra annat helt och hållet och dessutom ha betydligt mer vilotid för att återhämta mig lite extra.

Tackar ödmjukast för svar. Andra tankar?
#4
27 april 2018 kl 10:44
Gilla
Stämmer såklart in i Johans kommentar om att pulsmätning vid handleden säkerligen är lite individuellt. För mig funkar den stabilt när jag inte tränar. Så fort jag kör ett träningspass börjar den med att låta pulsen skjuta upp i 90-95 procent av maxpulsen redan efter ett par minuter. Jag gillar dock verkligen att kunna följa vilopulsen - och även om den kanske inte är exakt så ger avvikelser från normal vilopuls en indikation på att allt inte är som det ska.

Jag kör en Garmin Fenix 3HR och kör pulsband så fort jag ska höja pulsen. Batteritiden på klockan är faktiskt grym. Körde Vasaloppet - Öppet spår i vintras på 7,5 timmar med GPS ä, autolap varje kilometer och pulsmätning med band i bitvis 25 minusgrader och hade över 60% av batterikapacitet kvar efteråt. Och då är klockan ett drygt år gammal.

Vet inte vilka finesser annars som kommit på de senaste klockorna men jag tycker denna duger väldigt gott. Lite tung kanske men det gillar jag faktiskt..
#5
14 maj 2018 kl 13:32
Gilla
Laddar upp med halsont sedan igår morse. Känner knappt något annat, möjligen lite täppt i näsan. Hoppas verkligen det inte är något begynnande utan snarare något väldigt snabbt övergående. Att inte starta vore så otroligt tråkigt och typiskt.
#6
11 juni 2018 kl 20:49
Gilla
Jag flyttar till Dalarna i sommar och som rubriken antyder, vad finns det för mindre lokala motionslopp och tävlingar att ställa upp i? Min känsla är att det brukar finnas en del enkla men välordnade och mycket trevliga lopp som inte marknadsförs stenhårt och inte heller får den uppmärksamhet de förtjänar. Sådana lopp gillar jag, så fram med listan, vad finns?
#7
14 juni 2018 kl 12:11
Gilla
Fantastiskt bra gehör i tråden. Finns ju en hel del som verkar trevligt! Borlänge LK's lista ska jag hårdbevaka, bra jobb där Leif, det är värt mycket.

Nu är det bara att ladda upp inför sommarens lopp!

Tack!
#8
1 juli 2018 kl 21:31
Gilla
Hej, återigen - tack för listan Leif. Den är så bra. Jag är på plats i Hedemora dit jag flyttat nyligen och noterar ett traillopp som går här den 22 september. Brunnsjöberget Trailer (www.brunnsjobergettrail.com). Det får du gärna lägga till.

Mvh
Emil
#9
13 november 2018 kl 19:59
Gilla
#80:
Hur har du lyckats få in tröskeln i GC-appen?
#10
14 november 2018 kl 20:03
Gilla
#95:
Jag har den på samma plats i min Fenix 3 HR också. Det konstiga är att den grafen inte finns med i mobilappen GC. Dock hittar jag den på GC webbsida. Appen borde ju vara lika för oss båda, eller? Jag kör android, kanske har det med det att göra? Jag tycker hur som helst att det vore önskvärt med lite mer möjlighet till att påverka innehållet i GC-appen men det är ju någonting att skicka vidare till Garmin snarare än att lyfta här :-)

Tack för info, by the way.
#11
4 maj 2019 kl 21:33
Gilla
#5: Det hände samma sak med bandet till min Fenix 3 och jag fick nytt på garanti. Fick dock samtidigt även beskedet om att "nu har du förbrukat rätten till denna garantiåtgärd så du får inget nytt band om även detta går sönder".

Ett sådant uttalande säger klart och tydligt två saker:
1) Bandet är av dålig kvalitet
2) Garmin vet om det och tänker varken göra något åt det eller kompensera kunderna på annat sätt heller.

Detta är faktiskt det enda smolket i bägaren som Garmin har enligt mina erfarenheter, det kan jag leva med och köpa tredjepartsarmband från annat håll. Men lite tråkigt är det.
#12
18 maj 2019 kl 08:05
Gilla
#134: Säkerligen personligt men jag kör definitivt linne idag.