Foruminlägg av Per Björkman

#1
10 december 2017 kl 12:36
Gilla
Man kan göra saker lätt för sig. Eller svårt. Här är lätta saker:

* Göra chins i ett räckhäv hemma i dörrkarmen
* Göra armhävningar på gräsmattan
* Sätta på sig springskorna och springa ut direkt utanför dörren
* Göra en solhälsning vid sidan av sängen när man vaknar

Här är motsvarande svåra saker:

* Packa en väska, ta bilen till gymet och träna i maskin eller gå på ett indoor walking-pass
* Packa en väska, åka tunnelbana till en yogastudio och gå på ett 90 minuters yogapass och bara andas genom ena näsborren

Filosofin jag är ute efter är alltså enkelhet, tillgänglighet och paretoprincipen med 80% av resultaten på 20% av tiden.

När man närmar sig 40 går (i alla fall min) träning ut på att träna långsiktigt, fokusera på hälsa och framförallt - hålla sig skadefri.

Enligt uppgift så tränar astronauter 1/3 kondition, 1/3 styrka och 1/3 rörlighet. Jag tänker att ett motsvarande upplägg hade varit intressant. Här är mitt nuvarande upplägg:

Kondition: löpning (i skog), cykling, skidor
Styrka: armhävningar, chins
Rörlighet/skadeförebyggande: -

Jag behöver alltså bygga ut mitt styrke och rörlighetsprogram. Jag söker ett fåtal övningar, helst bara en övning för ben, en för rygg/mage/core och en för rörlighet i enlighet med filosofin ovan. Övningen måste vara sammansatt/heltäckande, gå att utföra hemma och helst utan utrustning och den ska på ett enkelt sätt gå att inkorporera i vardagen (tänk tåhävning när du borstar tänderna) och ge mig 80% av resultatet på 20% av tiden.

Hjälp!
#2
4 mars 2018 kl 22:02
Gilla
Någon som har erfarenhet av Altra Lone Peak (3.5)? Funderar på att vara riktigt crazy och ta steget ut i det okända och lämna mina Salomon Sense Ultra... eller bör jag stanna? Springer helst stig i svensk blandskog.
#3
28 mars 2018 kl 21:36
Gilla
Clifton 4 wide, Bondi 5 wide eller Arahi 2 wide? Vilken sko har bredast tåbox? Komfort? Känsla? Vilken är "bästa" skon - några erfarenheter?
#4
6 april 2018 kl 22:42
Gilla
Söker trådlöst headset för löpning. Inga in-ear eller såna man lägger över örat med band i nacken. Idealet hade varit typ Koss Porta Pro, fast utan sladd. Enkelt, prisvärt, inget lullull. Några uppslag?
#5
8 april 2020 kl 19:42
Gilla
Nu var det något år sedan jag testades Hokas skor men vill minnas att alla modeller hade en sula som "skar" upp i hålfoten. Är det någon som har testat "nya" speedgoat 4 och kan bekräfta om sulan fortfarande är utformad på detta vis?
#6
19 juli 2020 kl 07:39
Gilla
Haft problem med utsida höft i ett halvår. Problemen triggas bara av löpning. Kan till exempel gå eller cykla i många timmar utan att problem uppstår. Sannolikt härrör smärtan från muskeln Tensor Fasciae Latae.

Vid löpning räcker det med korta sträckor på 1-2 km för att problemet ska uppstå. Ömhet och smärta på utsida av höft direkt efter passet. Smärtan sitter sedan i flera dagar och gör vidare löpning "olustig". Oklart om det är muskeln i sig eller infästningen men smärtcentrum sitter högt upp, nära höftbenet.

Har varit hos sjukgymnast, kört rehabträning och fått stötvågsbehandling. Inget har hittills bitit.

Någon som har haft liknande problem som har kommit tillrätta med det? I så fall hur?