Foruminlägg av MP

#1
28 mars 2018 kl 15:19
Gilla
Liknande sak hände mig i november. Trampade ner i något hål i skogen med rakt ben och knät trycktes bakåt/fel håll. Vilade 2 månader med ett par tre försök till jogg men smärtade efter ca 1 km. Dock fixade jag att fortsätta men dock under smärta i både knä och knäveck.

Sökte upp sjukgymnast efter det och har nu jag rehabat på gym i 6-7 veckor. Har dock inte fått en hundraprocentig diagnos av knät, men troligtvis nått ledband eller så som fått sig en lite känga. Är bättre idag och kan jogga lite i kombination med gång. Gör inte ont men känns fortfarande att det är något som inte är helt riktigt. Men det har helt klart blivit bättre. Jag får lägga band på mig för att inte flyga iväg heller då jag tycker det är så kul och skönt att springa igen smärtfritt. Är rädd att det blir något bakslag när det inte är helt hundra än.

Hur har det gått för dig? Nyfiken då jag vill veta lite hur folk med liknande skador tränar och i vilken mängd man vågar gå ut och springa.
#2
2 april 2018 kl 15:26
Gilla
Jag trampade lite fel i skogen i november och kända smärta direkt. Klev ner med rakt ben i någon hålighet och knät trycktes bakåt/fel hål. Fick direkt ont i knä och knäveck.
Vilade i 2 månader tills jag till slut gick till sjukgymnast. Under den här perioden så provade jag ut och springa 3-4 gånger, men smärta efter ca 1 km. Dock fortsatte jag springa någon kilometer till dum som man är.
Nu har jag rehabat i ca 2 månader och är mycket bättre. Fick inte en helt klar diagnos, men troligt att ledband har fått sig en snyting. Sjukgymnast tycker att det ser bra ut, men fortfarande lite instabil. Tycker dock att jag ska ut och springa lite.
Känner fortfarande att allt inte är "rätt" och kan känna lätt obehag (det gör inte ont) när jag är ute och springer. Just nu så går jag kombinerat med att jogga lätt ca 5-7 km. Där ungefär hälften är lätt jogging. Allt ifrån gå och jogga mellan lyktstolpar till att jogga lätt en lite längre period.

Min fråga är egentligen, hur har ni tagit er tillbaka från ledbandsskada? Hur stor mängd löpning och när? Även fast det känns helt okej (men inte 100), så vågar jag inte heller pusha det för mycket. Är rädd att det ska bli nå bakslag. Är nere på gymmet och rehabar 2-5 ggr i veckan beroende på hur livet i övrigt ser ut.

Förstår att det kan göra lite ont och att det är okej, det sa min sjukgymnast i alla fall. Men det ska inte vara riktigt smärta som jag har haft tidigare. Förstår också att det är individuellt och att vi funkar olika, men dela gärna med er av era erfarenheter kring det.

JAG VILL BARA UT I SKOGEN OCH SPRINGA! :)
#3
2 april 2018 kl 19:44
Gilla
Tack för svar.

Nej innebandy och fotboll är inget jag kommer våga ge mig på. Känner precis som du stelhet när man suttit ner för länge t.ex. Jag är bara osäker på hur mycket löpning man vågar. Även fast det känts rätt bra när jag varit ute så har jag lagt band på mig själv och slutat eller börjat gå. Får experimentera mig fram.
#4
2 april 2018 kl 22:22
Gilla
Har bara varit till sjukgymnast. Eftersom det går framåt så tolkar jag ändå som rätt diagnos, även om sjukgymnasten inte kunde bekräfta till hundra. Blir ju stegvis ökande av löpningen, styrkan på gymmet går framåt och bra. Antar att jag är mest rädd för att åka på bakslag. Svårt att veta exakt hur mycket löpning som är bra. Jag är i alla fall glad att det bara är (troligtvis) ledband och inte korsbandet. Det är inte kul.
#5
3 april 2018 kl 21:50
Gilla
Har inte upplevt någon svullnad förutom lite (främst knävecket) i början. Jag får ju liksom för mig att minsta lilla ont gör att det blir värre, även fast jag vet att så inte riktigt är fallet. Gäller att våga, kanske är lite mesig haha. Tack för nyttig info!
#6
5 april 2018 kl 11:52
1 Gilla
Efter att ha pajat båda hälsenorna genom cykling så körde jag excentriska tåhävningar tills jag nästan ville spy på det. Morgon och kväll. Gjorde ont i början men släppte mer och mer. När det blev för lätt så la jag till vikter. Använder skor med mjuk hälkappa nu. Hade ett par som var alldeles för hårda/styva där bak och då började jag känna av det lite grann.
#7
13 april 2018 kl 15:48
Gilla
Hur är dem i storlek? Köpte hem ett par Trailtalon 250 standard fit strl 44 och båda mina stortår gjorde ont bara jag fick i fötterna. Måste nog gå upp till 44,5-45 misstänker jag. Funderade bara om jag kan köpa strl 44 eller om jag ska gå upp lite i storlek?
#8
16 april 2018 kl 07:27
Gilla
Haha ja föna kanske man kan göra. Jag skickade tillbaka mina. Tänkte nog beställa i lite större storlek tror jag. Men Terraclaw 220 beställde jag i strl 44 vilket är mina vanliga storlek. Hoppas dem ska vara lite snällare mot mina stora stortår.
#9
16 april 2018 kl 16:55
Gilla
Öka distans från 4-6 km till längre men behålla samma långsamma tempo på 6-7 min/km eller ligga kvar på samma distans men försöka höja farten istället? Eller ligga kvar på samma distans och fart ett tag framöver?

Jag rehabar såklart också. Gym och övningar hemma. Vad tror ni är smartast? Hur hade ni tänkt?
#10
29 juni 2020 kl 16:04
Gilla
Bild uppladdad av MP
Hej

Vet inte hur många som springer i sandaler eller har gjort eller för den delen har koll ändå. Min fundering är hur fasiken jag ska ha sandalen på mig utan att framförallt hälen inte ska glida utanför. Spänner, flyttar runt och justerar banden osv men foten glider bakåt/skon åker framåt ändå och häl hamnar utanför.
Springer jag så skevt att sandaler inte funkar eller gör jag fel? I övrigt tycker jag, det lilla jag sprungit i dem att det verkar klart positivt. Tänker att grejen med sandaler är att det ska vara ”enkelt”.

#11
29 juni 2020 kl 20:52
Gilla
Ja jag provade också med dem medföljande remmarna utan resultat. Gå funkar precis du säger. Tänker att det är mig det är ”fel” på? För dem är ju trevliga i övrigt.
#12
1 november 2020 kl 13:58
Gilla
Hej

Jag har köpt en begagnad Suunto Ambit3 Peak istället för min gamla TomTom klocka som jag varit supernöjd med. Ville ha denna Suunto för jag var av uppfattningen att jag skulle kunna se höjdmeter i realtid när jag springer. Vilket jag inte har lyckats ordna. Jag kan se i realtid när jag bara har klockan på mig i vanligt läge. Men kan inte se det när jag springer. Har pillat fram och tillbaka med inställningar, läst runt och kollat in instruktioner på Suuntos hemsida utan att det fungerar. Är det så att jag inte kan se det medans jag springer? Krävs en annan klocka? För kan jag inte se höjdmeter kan jag lika gärna använda min gamla TomTom. Har jag missat något?

/MP
#13
6 november 2020 kl 12:51
Gilla
Är det ingen som har koll? Får fortfarande inte till det.
#14
7 november 2020 kl 16:58
1 Gilla
Det var där som problemet låg. Tack som fan! Nu ser det bra ut!
#15
31 maj 2021 kl 13:01
Gilla
Hej!

Då jag inte tränat tillräckligt i vinter pga andra aktiviteter och nu lite hetsat igång träningen 3-4 veckor innan loppet så har en gammal skada börjat smyga sig på. Vågar inte chansa så att sommaren blir förstörd.

Platsen är din för 200:-


Mvh
Micke
#16
31 maj 2021 kl 16:30
Gilla
Du är först!

Enklast med swish om det är ok?
0704909758

Ska dubbelkolla vilka uppgifter dem vill ha bara

Micke