Foruminlägg av Sas

#1
22 juli 2018 kl 21:24 Redigerad 22 juli 2018 kl 21:33
Gilla
Jag är en tjej på 18 år som vill börja jogga regelbundet och förbättra min kondition (detta är andra försöket, höll på ett tag förra året men tappade det). Har i mitt liv inte utfört någon "riktig" konditionsträning förutom löpningen.

Men, mitt problem som gör att jag ger upp tillslut är att jag har förbaskat dålig kondition. Söker jag i andra trådar ser jag folk som "bara" orkar 3 kilometer, men det jag kan orka som MAX om jag verkligen kämpar som f*n är typ 1 kilometer. Nu när jag börjat jogga igen har jag varvat rask promenad med jogg i 300, 500 eller 800 meter för att orka. Det blir för jobbigt, helt enkelt. Och det är inte det att benen får mjölksyra eller något sånt, benen tänker jag knappt på under tiden och jag känner nästan aldrig någon större trötthet i benen under passet. Problemet är väl andningen eller pulsen som blir så hög (är svårt att sätta fingret exakt på vad det är?). Andningen blir ju jättesnabb. Kan få luft, men det är väldigt jobbigt. Pulsen går ofta över 180 slag i minuten när jag joggar, vilket jag antar gör mig trött. Tror inte jag mätt fel, får höga pulser ofta när jag mäter och har mätt både genom att känna med två fingrar och att springa på ett löpband med pulsmätare.

Jag joggar oftast väldigt långsamt men har testat olika hastigheter. Är lätt överviktig, ligger kanske 3-7 kg mer än vad jag borde (vet ej exakta vikten just nu, den varierar lite och har inte haft möjlighet att väga mig på hela sommaren).

Är inte bara irriterad, utan lite orolig. Långsam jogging "ska" ju, enligt det jag läst i tidningar och lärt mig om i skolan, vara en ganska lågintensiv träningsform som dessutom ska gå att utföra i "prattempo" om man så vill. För mig är långsam löpning den jobbigaste "sporten" jag någonsin provat.

Vet någon om detta kan vara farligt eller om det bara är att fortsätta tills konditionen förbättras? Och vad det kan bero på?