Foruminlägg av Stefan Lund

#1
1 september 2018 kl 16:00
1 Gilla
Inte så illa som fotledsfraktur, men nyopererad häl har jag. Tänkte registrera min rehabträning på jogg.se. Detta är 3e operationen jag genomfört, denna gång vänster häl, första 2 var höger häl, hälsenan togs bort och ben tos bort och sattes tillbaka igen. Så jag har gått igenom detta tidigare. Vattenlöpning är en självklar del av rehabträningen som du bör prova.
Jag har blivit helt smärtfri på höger häl efter mina operationer av Ortoped på Sophiahemmet.
#2
1 september 2018 kl 16:19
Gilla
Jag har nyligen opererat hälen för liknade besvär. Vänster häl, tidigare har jag opererat höger häl och blivit helt smärtfri. Trolig orsak för min del var smällar bak på hälen (orienteringsskor med mjuk hälkappa) som fått hälben och brosk att växa till bak på hälen. Detta i sin tur ger högt tryck mellan hälben och hälsena vilket orsakar inflammation i slemsäckar vilket leder till smärta. Det är mycket svårt att behandla förutom operation, där man fixar orsaken, tar bort bentillväxten som orsakar det höga trycket.
Gå till en ortoped som gör en magnetröntgen som sedan kon operera dig. Jag har sprungit igen 4-5 månader efter operation och varit helt rehabiliterad efter 6 månader. Följande saker har INTE hjälpt, men givit viss lindring: Voltaren, Voltarensalva, Mjuka hälilägg, Stretchning, Yoga, Sklerosering i hälsenan, Nålar i hälsenana, Slag på hälbenet som skulle starta läkningsprocess, Excentriska tåhävningar, Vila.
#3
4 september 2018 kl 09:46
Gilla
#4
11 september 2018 kl 21:03
Gilla
Hanna>>För vattenlöpning använder jag en sån här: https://www.google.se/search?q=vattenl%C3%B6pning+b%C3%A4lte&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiH3oPXx7PdAhWGasAKHWL0BPEQ_AUICigB&biw=1731&bih=869#imgrc=_k9niVn9dLG1iM:
Spännband runt magen och flytdelen på ryggen. Sen springer man i vattnet, djupt vatten så man inte bottnar. Använd både armar och ben, gör löprörelser i vattnet, kanske dra upp knäna lite mer än normalt och kanske tårna lite mer än normalt vid frånskjutet.
Det finns även västar som är lite skönare, men mycket dyrare. En del badhus, t.ex. Fyrishov i Uppsala har västar för utlåning. Du belastar inga leder men tränar ändock muskler och kondition. 1 km tar ca en timme, mitt pers ligger på ca 48 minuter. Man kan bli så trött att man kan få kramp i vadmuskeln, så ta det lugnt, börja med 100 eller 200 meter och öka långsamt.
Jag opererade mig för 2 veckor sedan och ska ta stygnen om 1 vecka, därefter kan jag börja vattenlöpa efter 2 dagar. Detta var en titthålsoperation så jag kunde gå försiktigt redan första dagen, foten är fortfarande svullen, blå och bandagerad och jag har lite ont. Senaste veckan har jag tränat bålstabilitet med fötterna högt, men även träningscykel (Trainer) med fötterna i fastspända Foppatofflor. Om 2 veckor kommer jag börja försiktigt på löpband (Actic gym) först med Foppatofflor sen med skor med mjuk hälkappa (för att skona den opererade hälen). Om 4 veckor kör jag nog maxbelastning på löpband och börjar jogga utomhus. Vattenlöpning kör jag nog hela vintern som komplement till löpband och lite löpning/orientering utomhus. Kommer även bli mycket Yoga, träningscykel/spinning och längdskiddåkning i vinter.
Mitt tips är att öka långsamt, men var inte rädd för att röra på dig, ju fortare du kan röra dig ”normalt” (springa, gå utan att halta) desto bättre. Undvik smärtstillande så känner du om du gör något fel via kroppens smärtsignaler.