Foruminlägg av Chris

#1
8 juni 2019 kl 11:25
Gilla
Mitt råd är att testa olika ryggsäckar. Det som funkar för en person kanske inte är alls bra för någon annan, men jag kan ändå ge ett lite inspel. Jag var på jakt efter en vätskeryggsäck tidigare i år. Jag testade flera, men hittade ingen som jag tyckte var riktigt hundraprocentig. På vinst och förlust beställde jag en Camelbak Marathoner (https://www.letro.se/shopartinfo_mer.asp?prodid=27576) som då var nedsatt till 649 kr, men jag hade tur och den passade mig utmärkt! Men som ryggsäck är den nog inte så mycket att ha, såvida man inte tar ut vätskeblåsan. Då ryms utan några problem det du listat ovan.

#2
8 juni 2019 kl 11:52
Gilla
Jag hade precis samma problem för något år sedan som TS beskriver. Jag provade ut nya skor hos Intersport. Försäljaren sa att jag måste ha skor med pronationsstöd och kom fram till att Asics GT 2000 skulle passa mig. Det gjorde de inte alls, jag har nog aldrig haft så ont i benen som då jag använde dem. Jag trodde det berodde på att jag var ovan och att det skulle gå över, men det gjorde det inte. Jag testade även Nike Lunarglide, och de var bättre men smärtan i smalbenen försvann inte helt.

Jag läste då på lite mer om löpning och det var många som föreslog att använda skor med lägre drop och försöka korta ner löpsteget. Jag köpte ett par Salming miles som var ganska ok. Men den stora förändringen kom då jag testade Saucony freedom iso. Efter jag gick över till den skon så är besvären helt borta vilket såklart känns fantastiskt skönt.

Vilken typ av skor som passar är väldigt personligt, kanske den skon du redan har är den optimala. Men om du fortsätter att ha problem skulle jag rekommendera att du testar några andra och ser om de verkar fungera bättre.
#4
26 januari 2021 kl 11:51
1 Gilla
Även jag kan rekommendera Gore. Jag köpte "Gore Wear C3 Windstopper Classic" under Black Friday (799 kr). Den är betydligt dyrare nu, men det verkar som om XXL har prissänkningar på den med jämna mellanrum. Det är en cykeljacka, men fungerar utmärkt till löpning.

Jag tycker att den andas och står emot regn bra även om det "bara" står att den skall vara vattenavvisande,. Jag har varit ute på löpturer på omkring en timme i måttligt regn utan problem. Kort sagt - jag är helnöjd!
Den enda egentliga nackdelen med jackan är att den inte har så många reflexdetaljer.

Den är inte lika liten i storleken som många andra Gore-kläder. Jag köpte L som är "normal" storlek för mig. Det finns ändå plats för några extra lager under jackan kalla dagar.
https://www.xxl.se/gore-wear-c3-windstopper-classic-jacket-19-cykeljacka-herr-rod/p/1144664_1_style
#5
2 juni 2022 kl 10:05
4 Gilla
Jag sprang mitt första maraton 2019 och hade då som mål att gå under 6 min per km. Det lyckades. Visst var det jobbigt, men det kändes bra hela vägen och jag gick i mål strax under 4:10.

Någon månad senare sprang jag en halvmara på 1:49, och när det knappt 2 månader senare var dags för nästa maraton var målsättningen under 4 timmar. Det loppet började precis enligt plan, jag passerade halva distansen på ganska exakt 2 timmar. Efter 30 km kändes det fortsatt bra, men efter 35 km var det jobbigt och vid 38 km var jag helt slut och tappade 1 min per km. Sluttiden blev 4:04.

Därefter kom pandemin, men jag tränade på och 2021 var det dags för nästa maraton. Återigen var målsättningen under 4 timmar, och denna gång var det inga problem, jag fick en sluttid på 3:52.

Träning är individuellt, men mina erfarenheter stämmer väl överens med det som Oldboy skriver. Själv tycker jag att långpassen är absolut viktigast. Ju fler desto bättre. När jag tittar i träningsdagboken gjorde jag 5 pass över 30 km inför mitt första maraton, men enbart 2 inför det andra (halvmaran kom "i vägen" och jag var sjuk någon vecka innan loppet). Inför det senaste hade jag 6 pass över 30 km. De längsta långpassen jag gjort har varit på 33 km.

Intervaller tror jag är bra eftersom det gör att träningen blir mer varierad, men det behöver inte gå så fort utan det är bättre med längre distanser. Ett standardpass skulle kunna vara 8-10 intervaller på 1 km där farten är 5-15 sekunder under tänkt marafart. Det går även att hitta på varianter, t.ex. 1 km-2km-3km-2km-1km där den längsta går i marafart och övriga fortare. Lägg in 1-3 min joggvila mellan varje intervall.

Precis som Oldboy skriver tror jag 50 km är ett bra riktmärke, men det beror också på hur passen läggs upp. Det är sämre att springa 10 km per dag än att ha 3 pass per vecka där ett är ett längre pass (25-30 km), 1 med intervallinslag (10-12 km) och ett kortare lugnare pass på 7-10 km. Och att inte var rädd för att vila, korta ner eller ta det lite lugnare om kroppen känns sliten.

Slutligen, ta det lugnt 1-2 veckor innan loppet. Jag hörde någon som sa något i stil med att "det är lite du kan förbättra sista veckan, men väldigt mycket som kan förstöras genom för mycket träning", Och gå inte ut för hårt i loppet utan sikta på att hålla en så jämn tid som möjligt hela sträckan.
#6
5 oktober 2022 kl 21:52
1 Gilla
Jag sprang marathon i Italien 2019 (visserligen inte i Rom) och jag vill minnas att det var första året det inte var ett generellt krav på läkarintyg. Jag tolkar att samma sak gäller för Rom, i alla fall så länge målsättningen inte är att knipa någon av topplatserna. Se punkt 6: https://www.runromethemarathon.com/wp-content/uploads/2022/04/20220412_Official-Rules-RRTM-2023_ING.pdf
#7
23 november 2022 kl 21:36
2 Gilla
#8
22 november 2023 kl 09:31
1 Gilla
Bra pris på Nike Alphafly på Nikes hemsida. Nedsatt till ca 2400 kr och koden SPRINT23 ger ytterligare 25% rabatt vilket gör att det landar på 1800 kr.
https://www.nike.com/se/t/tavlingssko-hart-underlag-alphafly-h0q011/CI9925-501