Foruminlägg av Kristoffer Soldal

#1
6 juni 2021 kl 20:56
1 Gilla
Jag har diagnostiserad IBS och genomför just nu en foodmap för att ta reda på vad jag kan och inte kan äta. Eftersom det är väldigt individuellt är det svårt att svara på vad som funkar bäst för dig men generellt brukar dietister rekommendera att undvika för snabba kolhydrater och att istället prioritera långsamma kolhydrater med låg GI. Det här är en hel värld att sätta sig in i men havregryn, kall potatis och ris är några exempel. Det är lättare att fokusera på att äta proteiner. Några förslag: ägg, nötter, fisk och tofu. Det finns mycket mer som brukar funka bra men vissa livsmedel kan påverka magen (livsmedel med laktos eller gluten till exempel). Jag tar själv med mig omogna bananer och jordnötter på mina långpass, men försöker hitta fler saker som är lätta att ta med och som ger tillräckligt med energi. Kan också tillägga att utredningen (foodmap), för mig i alla fall, har gjort väldigt stor skillnad för min löpning, så kan rekommenderas även om det är jobbigt att gå igenom en sådan.
#2
6 juni 2021 kl 21:12
Gilla
Hej

Jag har IBS och genomför just nu en fodmap, vilket är en typ av utvärdering för att avgöra vad jag kan och inte kan äta (vad som skapar symptom).

Just nu tar jag med mig banan och jordnötter på mina långpass men skulle gärna vilja addera något annat eftersom det i längden blir tjatigt. Är det någon som har bra förslag?
#3
8 juni 2021 kl 15:58 Redigerad 8 juni 2021 kl 15:59
1 Gilla
Tack för många bra förslag! Kommer testa några av dem. Kan äta en del just nu i alla fall, är i den tredje fasen då jag återinför röda livsmedel.

Stefan: ja det är en bra fråga. Det har påverkan på mina energinivåer men de kanske bara är inbillning. Ska kanske testa någon gång att avstå, och bara dricka vatten. Mina långpass ligger på 3-4 mil eller mer.