Foruminlägg av David Blomqvist

< < < 1 2 3 > > >
#1
14 augusti 2008 kl 18:07
Gilla
En vän till mig tycker att det strular för honom när han springer i regn. Själv har jag inte packat upp min ur kartongen än, får väl se hur den funkar.
#2
14 augusti 2008 kl 18:14
Gilla
#3
14 augusti 2008 kl 18:49
Gilla
Mitt tips i gå ner i vikt tråden är:
VANDRING inte löpning.
Mycket och lågintesiv träning och oftast inte så mycket och (eventuellt) tråkig mat. (Ont om pizzerior i fjällen.)

Jag tappade under 21 dagars vandring i Nepal från 68kg utan kläder innan till ca 63 med kläder o vandringkängor på och det var absolut inte meningen. Jag hade gärna behållt de där kilona.
#4
16 augusti 2008 kl 00:07
Gilla
Appropå den tidigare diskussionen om startgrupper, seeding, trängsel och att folk kanske står i lite snabbare grupp än de sedan placerar sig.Stämmer det? Står folk verkligen i snabbare grupp än de springer? Så jag roade mig med att dra inresultatlitan från förra året i excel och titta lite på den och då ser det ut såhär:

Först lite om intervallen bar för att vara tydlig.
Midnattsloppets intervall är lite konstiga för mig så jag har formulerat om det så att intervallen skriva matematiskt istället för som de skriver. Det tycker jag blir lättare att begripa. För de skriver tex såhär:

För att få starta i tävlingsklassen 1A krävs att du gjort tider på milen enligt nedan:
35 minuter eller bättre för män
40 minuter eller bättre för kvinnor

Men sen skriver de att grupp 1B är 36-40 minuter och 1c är 41-45 och 2 är 46-50. Vilket måste betyda att de menar att 35 minuter eller bättre faktiskt är alla tider som är sub 36. Detta gäller vidare uppåt...se deras startgruppsindelning på siten.

Ok, så här ser resultatet ut:


Startgrupp 1A
Specifikation: ca 200 löpare med måltid: Herrar <36, Damer <41
Herrar under 36 minuter: 63 st
Damer under 41 minuter: 21 st
Totalt antal löpare med resultat sub 36 minuter: 66 st


Startgrupp 1B
Specifikation: ca 600 löpare med måltid: 36-41 minuter
Antal löpare med resultat i intervallet: 379st


Startgrupp 1C
Specifikation: ca 2200 löpare med måltid: 41-46 minuter
Antal löpare med resultat 41-46 minuter: 1327st


Hade allt varit perfekt så skulle alltså löparen med 45.59 i resultat gått i mål på plats 2999 men kom så bra som plats 1327, inte ens hälften av förväntat (om alla startat, vilket de inte har).

Det blir ju lite fel här i och med att den första gruppen har två olika tidsintervall beroende på kön, men det är ganska få det rör sig om och det felet blir bara mellan 1a och 1b.
Dessutom startar inte alla heller, så det borde faktiskt vara lite färre som kommer imål i intervallet än vad som står i startlistan (vilket det ockås är). Men delvis så uppvägs det av de som faktiskt står längre bak och springer upp sig och det är ganska många om man ser på resultatlistan.

Egentligen borde man ju titta på vilken tid folk har och vilket startnummer de har, men så noga har jag inte gått in på det, att räkna antalet löpare med startnummer som "missat" måltiden. Men bara för skojjs skull så såg jag på hur många löpare med startnummer under 800 (alltså startgrupp 1a och 1b) som kom in mellan 41:00 och 45:59 (långsammare än så har jag inte kollat) alltså intervallet för 1c och det var 227 stycken. De ligger rätt så jämt spridda i intervallet. tex 34 st mellan 45 och 46, alltså inte bara precis över 41.

Så jag tycker nog att man kan i alla fall se att det som flera stycke påpekade tidigt i tråden: Att startgrupperna inte motsvarar sluttiderna sådär jättebra. Det är en hel del som springer långsammare än måltiden för startgruppen. Plus en del som går åt andra hållet, springer fortare än sin grupp. Folk med startnummer 12000 tx som går in på tider runt 40.

Det är ju en massa som kan gå snett så att man inte springer så fort som man förväntar sig. Men det var inte det jag upplevde i startgrupp 1c förra året. Folk sprang helt enkelt långsamt, och det redan i starten. Det här med ärlighet osv. Strunt samma, man gör sig själv en otjänst om man ställer sig i fel grupp. Det var en del som sprang fortar också och kryssade mellan andra, och flera omsprunga som blev irriterade över detta. De hade inte behövt bli irriterade om de hade ställt sig längre bak i en startgrupp som passade deras tempo.
Så inte för ärlighetens skull, men för ens egen skull. För att man ska slippa springa om folk eller bli knuffad av andra som ska förbi, borde man så gott man kan försöka anmäla sig till den grupp som passar bäst. Varken snabbare eller långsammare för man skapar oreda både med det ena och med det andra. Så har alla roligare.

Att man står långt bak och springer för fort kanske man inte kan göra AÅ mycket åt, det var väl antagligen fullt i grupperna långt fram. Så man får väl springa på då men visa hänsyn mot de långsammare.

Nu är det ju så ändå att midnatsloppet inte är en tävling för fantastiska sluttider. Det är mer folkfest över det och det är ett kul arrangemang. Vill man springa på en bra tid så finns det andra tävlingar. Men det är trots allt tävling och det finns ju tider angett för grupperna. Så om man vill ha folkfest och lungt och inget knuff från snabbare löpare så är det ju så lättatt helt enkelt inte anmäla sig till en av de först startgrupperna.

ha en trevlig tävling! - vi ses!


#5
17 augusti 2009 kl 12:55 Redigerad 17 augusti 2009 kl 13:48
Gilla
Jag är rätt nöjd med årets lopp. Jag kunde springa ostört nästan från start. Mycket folk den första kilometer med lite kryssning men sen var det det bara min egen förmåga som begränsade hastigheten. Jag startade i 1C och kom i mål på 37:45.Jag tror att midnattsloppet är mest kul för de som antingen springer under 40 min och startar långt fram eller för de som har som en utmaning att komma runt 10 km löpandes. Men springer man på 45-50 minuter så är det för trångt och för mycekt folk för att man ska kunna ha löpglädjen i behåll.

Jag tycker den nya bansträckningen var hyffast ok men kan förbättras en hel del. Minus för all gatsten, det är inte mitt favoritundelag. Nere på hammarbykajen finns det ju gott om plats och ändå så låg banan på gatsten och järnvägsräls, lite onödigt? Cykelbanan där det ligger vanliga betongplattor är ju mkt bättre att spinga på och de kunde gott ha breddat banan så att även detta var med. Skönare löpning och mer plats. Det var ju inte direkt proppat med publik som inte fick plats därnere. Sen var det väldigt trista kvarter runt barnängenområdet och färgargårdstorget. Ingen publik, fula hus...jaj det är kanske inte så viktigt men ändå. DEt ju lite av loppets grejj, att få springa på söder en lördagkväll. Plus dock för att det inte var så mycket tighta svängar i år utan ganska bra springa-på-känsla.

Och så tycker jag att man inte borde använda hela Ringvägens bredd till startfålla, om man bara använda en del av den skulle fältet breddas efter start och det skulle flyta mycket bättre. Att det i år dessutom smalnade av efter en stund igen måste ju ha varit katastrof i de senare startgrupperna, eller funkade det?

#6
17 augusti 2009 kl 13:49 Redigerad 17 augusti 2009 kl 13:50
Gilla
Det fanns ju bananer också. Och det kostar faktiskt inte ens hälften av vad stockholm marathon kostar. :)
#7
17 augusti 2009 kl 16:32
Gilla
Att man står i fel startgrupp för at tman varit/är skadad är ju sånt som sker...inte mycket att göra åt. Men att stå i fel annars tycker jag är tråkigt att folk gör. Det skapar bara trängsel. Det är varken kul att springa om folk eller bli omsprungen.

Jag tycker det är trist att folk blir irriterad på mig när jag kryssar mellan dem, för att de står i fel startgrupp. Står man i 1B och springer på en bit över 40 så får man ta att folk försöker komma förbi. Roligare för alla om man försöker hamna rätt tror jag. Ideelt vill iallfall jag varken bli omsprungen eller springa om särskilt många utan springa med andra som håller ungefär samma fart.

Så inte för att "rätt ska vara rätt" men för att det ska vara kul och trevligt att springa och mindre armbågar så tycker jag att det vore fint om de flesta kunde stå i en så korrekt grupp som möjligt.


#8
17 augusti 2009 kl 22:35
Gilla
håller med sven A, klart det lbir fullt i alla grupper och sen blir det som det blir.
#9
18 augusti 2009 kl 21:46
Gilla
Sub 40 var ingen raketforskning för mig. Cykeln till jobbet 4 dagar i veckan (33 km / dag) och så 2-3 gånger löpning / vecka under sommaren. Inte värt 2100 kr för mig. Men det betyder ju inte att det inte kan vara helt rätt grejj för någon annan.

Jag kör inte långpass. Tvärtemot vad nästan alla säger här. De flesta pass är 7-12 km. helt ovetenskapligt, men jag är nöjd med resultatet.
#10
19 augusti 2009 kl 15:57 Redigerad 19 augusti 2009 kl 15:58
Gilla
@Susanne
Vilken tid var det ni ville ha på anmälan? Jag skrev in den tid som jag gjort hitills på 10000, men det var kanske vilken tid man vill springa på som ni ville ha?

Inte för att det är den stora skillnaden, max 1 minut tror jag.
Jag hoppas ju kunna förbättra mig lite :)
#11
19 augusti 2009 kl 16:33
Gilla
Luta dig framåt och hålla uppe stegfrekvensen. Om stegen blir för långa och långsamma så får man de obehagliga stötarna i benen. Det gäller att pinna på så fort att man hinner "jobba undan marken" i tillräcklig hastighet. Men det kan vara svårt i en brant backe, det finns ju en gräns där man inte klarar det längre och måste hålla emot. Men det kostar på som du säger.
#12
19 augusti 2009 kl 17:16
Gilla
Ok, jag skrev in årsbästa, så då var det helt rätt alltså.
Ska bli kul, hoppas på bra väder!
#13
25 augusti 2009 kl 08:51
Gilla
Jag tycker min funkar bra när det är öppet mot himmlen. Men man märker att den har problme när det är mycket träd. Inget som spelar någon i längden. Men korta stunder så tycker jag den kan vra rätt vilsen i pannkakan. Ger mig ett temp på 8 min när jag vet att jag springer på ca 4:30.
#14
25 augusti 2009 kl 08:55
Gilla
Jag är väl en typisk sån, jag springer 1 gång i månaden på vintern. 2 gånger i veckna på sommaren och gör under 38 på midnattsloppet. Men det är löpträningen. Sen mörkar jag ju helt att jag cyklar 8-10 45 min pass i veckan.:)

All träning måste inte vara löpning. Jag tror att en del löpare skulle vinna på att variera sin träning, löpning sliter på kroppen. Man behöver inte springa för att träna hjärtat tex. Cykeln är ett bra komplement för det.
#15
25 augusti 2009 kl 10:03
Gilla
Hej, det ser ju ut att bli toppenväder ikäll. Så trevligt!

Jag ska springa i motionsklasen och hoppas på sällskap för att göra en tid runt 37 minuter. När jag kikar i startlistan så ser det ut som om det vore väldigt troligt. Är det någon här på forumet som vet med sig att han /hon tänker försäka springa på precis sub 37? Det är mitt mål iaf men vet inte hur realistiskt det är... har ingen erfarenhet av att springa på bana så jag har ingen aning hur mycket tid det går att skala bort från tex en midnattslopps-tid.


#16
25 augusti 2009 kl 22:31
Gilla
Säger som Martin H: tack för ett supertrevlig errangemang!

Nu grejjade jag ju inte min måltid men med nytt PB har jag knappast rätt att vara missnöjd. Jag får gå ut lite hårdare nästa år så jag kan komma ner uder 37.

Det var kul att springa på stadion och varven tickade förbi mycket fortare än jag trodde de skulle göra (har inte sprungit bana förut).

ses nästa år!
#17
26 augusti 2009 kl 09:35
Gilla
Jag har inget att klaga på alls. Tycker det funkade toppen! Att det var 10 min extra väntan på C heatet gjorde mig ingenting.

Själv gick jag ut för löst och hade bara en trevlig löptur tills det
var 5-6 varv kvar. Det var ju så mycket skönare att springa på bana! Hade kunnat gå ut hårdare...jaja det blir väl en LLK 2010 också, får ta igen det då.

Jag missade att prata ihop mig med min varvräknare också. Vissa löpare fick ju grymt bra feedback från sina räknare. Ska utnyttja det nästa år!



#18
27 augusti 2009 kl 14:28
Gilla
Jag har handlat massor av addnature. Jag tycker de är stockholms bästa sportbutik och med deras prisgarant så ser jag inte att jag har någon anledning att handla någon annanstans.
#19
28 augusti 2009 kl 13:43
Gilla
Beror helt på hur fort det går för min del.
Det är stor skillnad för mig och jag ska vara ute och långköra i 6 min tempo eller om jag ska rusa runt i 3:45 temo. Naturligvis i kombination med temperatur ute men inte bara. Hela väderleken spelar ju roll, blåser det? är det sol? är det regn?

Känns det osäkert kan man ta med en tunn mössa, den värmer bra om man märker att det var kallar än man trodde. Och den funkar också bra att ha på i början av passaet och sen ta av den efter några km.
#20
30 augusti 2009 kl 20:27
Gilla
Vilken erfarenhet behöver man för att vara pacer? Hur långt ska man springa med, det vore väldigt kul att ställa upp som det ett par timmar!
< < < 1 2 3 > > >