Foruminlägg av Tyrone Skogström

#1
30 november 2008 kl 21:42
Gilla
Inte bara spinning - cykling!

Som gammal triathlet, kan jag bara beklaga att så få löpare verkligen förstått allt positivt med cykling. Då pratar jag inte bara om spinning, utan rekommenderar att de som kan stället en landsvägscykel (kan vara gammal för 100 kr om så är) på en rulle. Rulle är ett stativ som man spänner fast racern på och det känns nästan som "på riktigt ute". Den billigaste rullen är att köpa en för ca 700 kr på biltema.

Har jag lite ont i knä, fot eller benhinnor, väljer jag alltid ett eller två dagar cykling istället. Jag gör det kategoriskt, så skulle det vara ett distanspass så blir det 90 min cykling i lämplig puls. Skulle det vara ett intervallpass, blir det ett motsvarande osv.

Därefter så brukar det gå att fortsätta med löpningen igen, utan att "förlora fart".

Sedan är det självklart så, att för att förebygga skador så skall man inte bara springa utan variera med annat, och då ligger cykling nära till hands.

Det finns saker som dessutom UTVECKLAR löpningen.
# "Rundtramp" - dvs att man jobbar med pedalerna upp, bak, ned, fram ... gör att man får ovanligt tuff träning av Iliopsoas, höftböjaren, som kan göra under för löpsteget. Du orkar öka frekvens och steglängd.
# Mjölksyra i låren - inget är så effektivt som cykling när det gäller att träna syrauthållighet! Garanterat kommer din begränsning i löpningen i framtiden inte vara att bli stum i benen, ens i abborbacken, om du tränar syra på cykeln ordentligt.
#2
8 april 2009 kl 06:35
Gilla
Vill du har mer muskler på benen för att de skall bli snyggare, finns det nog anledning att byta ut löpning mot styrketräning säg två pass i veckan.

Generellt annars, rekommenderar jag fler vilodagar och fler riktigt hårda pass. Ett vanligt fel annars är att gå ut och springa så hårt man kan varje gång och ofta.

Du kan också prova att variera hård-lös mellan veckorna, så varannan vecka blir lite färre pass, kortare, och nästa blir hårdare. Du kan ju köra mer styrketräning eller hårdare diet på de lösa veckorna t.ex.

mvh
Tskogstrom
#3
3 oktober 2013 kl 07:07
Gilla
Vi är en Sub8-grupp som funderar om det finns intresse hos någon annan grupp att koordinera loppet? Vad heter ni grupper som startar 09:54 eller närmast där omkring? Vi har även en del som hellre ser att sub8 innebär 07:30, så - också vad är era mål?