Foruminlägg av Klas Nilsson

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
10 januari 2009 kl 10:52
Gilla
http://k1chyd.adress.eksjo.com/steps-per-minute.htm
och http://www.bpmlistan.nu/

Båda sajterna innehåller låtar med BPM för att kunna pulsa musiken till löpning etc. Den översta tror jag har länkar till ett gratisprogram som kan ta reda på BPM på mp3-låtar. (Mix-Meister BPM-analyzer). För joggning kan jag rekommender allt från 140-180 bpm beroende på steglängd, hastighet etc.
#2
10 januari 2009 kl 10:55
Gilla
Kan förresten rekommendera betalversionen av Mixmeister som dessutom lätt kan användas som DJ-verktyg för att ta dina pulsade låtar, mixa dem och sätta samma puls på allt, eller gradvis öka eller skapa intervaller, allt efter egen agenda. Man ska dock akta sig lite för att ta för långsam puls och hamna i för långa steg.
#3
26 februari 2009 kl 22:08
Gilla
Lars > Det är Maxims Red Fruit som gäller på Stockholmsmaran. Köpte en storburk och den har fungerat jättebra för mig (och min mage). Jag har dock fått lära mig att blanda den hyggligt stark nu när jag kör på väldigt lågt tempo och i lite kyla... annars måste jag dricka så mycket att det blir flera pauser längst dikeskanten på långpassen.
#4
13 april 2009 kl 10:30
Gilla
Jag har till Maran kört på Szalkais träningsupplägg (för sub 03:30) och insett att jag nog inte är marathonlöpare egentligen. Alldeles för många långsamma distanspass i låååååg puls. Men jag har också förstått att Szalkai är lite extrem på att ha trista och lugna pass och mest fokusera på mängd över tid.

Eftersom jag kör med Forerunner 305 tänkte jag till St. Eriksloppet testa det förprogrammerade träningsprogrammet för sub 01:30 på halvmaran som går att ladda ned från Runnersworld.co.uk. Jag har testat dem litegrann tidigare och det är ju mer intervaller och lite mer generösa pulszoner (tycker inte att 60-70% av maxpuls är mer än en söndagspromenad).

Är det någon som har erfarenhet av att följa runnersworlds garmin-program? Eller har någon kommentarer på dessa program jämfört med Szalkai?

Det här är första året som jag verkligen tränar för lopp så jag tänkte att jag skulle hålla mig till färdiga program och utvärdera dem lite mer till nästa år, då jag tänkte lägga upp ett eget upplägg för hela året.
#5
13 april 2009 kl 10:58
Gilla
Jag har kört några pass själv utifrån pulszonerna och de har fungerat rätt bra. Även idag lägger jag in en del av Szalkais pass på samma sätt i klockan, t.om. "fartlekarna" gör jag om till korta intervaller... eftersom jag hatar att inte kunna mäta och utvärdera efteråt.

Kör man utifrån tempo i stället för puls tror jag också att det blir lite drygt, framförallt med korta intevaller eftersom Forerunner är helt förskräcklig på momentan tempo och säkert kommer runda av åt alla möjliga håll och varna att man inte håller "rätt" tempo.

Jag tycker också att själva idén är klockren. Älskar min 305:a och att köra intervaller med "beep" från klockan.
#6
15 april 2009 kl 16:49
Gilla
Jag undrar hur många mer än jag det är som började läsa den här tråden av intresse för den nya Garmin-klockan men plötsligt skiftat fokus mot en debatt om "uppföljare". Jag har tittat in här flera gånger varje dag för att se vilka nya brillianta Seinfeldt-repliker som kunnat genereras kring ett så allmänintressant nonsensämne.

Det är med både lättnad och saknad som jag inser att detta svar från Garmin kanske sätter spiken i kistan på den spännande diskussionen. Nu återstår bara argument av kalibern "Men jag vet nog bäst egentligen". Men... är banan en frukt eller ett bär?
#7
15 april 2009 kl 17:29
Gilla
Jag... vill... så,... gärna... men... inte luras... in... i... att svara på... om banan.....

Apropå Forerunner vill jag också veta mer, men jag är inte egentligen intresserad av att köpa... den verkar alldeles för dyr och inte tillräckligt mycket bättre än min 305:a. Däremot vill jag ju att mina ekonomiskt tänkande kompisar ska få råd med att köpa egna 305:or så vi kan utbyta statistik, starta tävlingar på "runsaturday.com" och stjäla roliga intervallpass av varandra.

De hävdar att 1700 är för mycket... men om marknaden översvämmas av begagnade 305:or så kanske...
#8
16 april 2009 kl 07:56
Gilla
... och just när jag trodde diskutionen hade nått sin kulmen! Tack, Jonas!
#9
18 april 2009 kl 11:43
Gilla
Man brukar allmänt kunna säga att fotpod är bättre för att se momentan hastighet. Själv har jag en Garmin Forerunner 305 (GPS) utan fotpod och den fungerar för det mesta väldigt bra. Jag skulle dock prova en Conconi-test för att avgöra tröskelfarten häromdagen, och på 200-meters-sträckor var det omöjligt för GPS´en att hinna hitta en bra genomsnittlig hastighet.

Så om du vill veta exakt hur fort du springer från första steget är säkert en fotpod att rekommendera. Den fungerar ju också på löpband under vintersäsongen. GPS är ju däremot väldigt kul för jämförelse och anteckningar på rundor - samt att jag använder min Forerunner för att plotta färdiga rutter jag aldrig sprungit förut så att jag inte hamnar vilse! Vet ej om det går i RS400 dock...
#10
26 april 2009 kl 10:51
Gilla
Är det någon som vet var man kan göra ett mjölksyretröskeltest i Uppsala och hur mycket det skulle kosta? Jag försökte mig på ett Conconi-test utomhus (har inte tillgång till löpband) men insåg att min GPS-klocka inte riktigt kunde stötta mig i att hålla jämn hastighet... Ibland är nog fotpod bättre! Conconi är ju hur som helst inte helt säkert.
#11
26 april 2009 kl 17:18
Gilla
Oh! Kan man ringa upp till Universitetet och bara be om att få medverka i experiment? Ja, det är ingen dum idé. Men jag tycker ju att Gå- och löpkliniken eller liknande borde kunna ha sådana saker också?
#12
10 maj 2009 kl 10:27
Gilla
Jag går oftast till Löplabbet, men jag tycker att det där hänger lite på vem i personalen det är som hjälper till. Hur som helst så skulle jag rekommendera att gå till minst ett ställe till för att se om du får ungefär samma förslag. Gå- och löpkliniken känns rätt proffsiga och Team Sportia har en fotspecialist på plats en dag i veckan tror jag.

Ta med dina gamla skor när du går till butiken så kan de plocka fram något liknande, om inte samma.
#13
25 maj 2009 kl 20:30
Gilla
Jag såg att det nu fanns "Speed on map", betyder det att det även går att följa oss löpare på nätet live? Jag hörde att det gick på Vasan, men har inte läst något om det när det kommer till maran. Jag har några vänner som gärna vill sitta i 3½ (hoppas jag) timme och stirra på en röd prick som saaaakta rör sig över en karta!
#14
13 juli 2009 kl 15:42
Gilla
Jag lägger upp rutter med RunSaturday.com. Man kan spara och exportera rutter. Kartverktyget (Mapper) är ruskigt bra och om man vill kan man låta den räkna ut närmaste vägen mellan två punkter (men den följer såklart vara vägar eller cykelbanor etc).

Kan för övrigt rekommendera hela sajten. Den är riktigt schysst som träningsdagbok och har en del grejjer funktioner för statistik och man kan lägga upp virtuella tävlingar etc. Gratis såklart! Stora minuset är att den är aningen svårnavigerad och eftersom han som utvecklar sajten lägger upp nya funktioner men användarvänligheten halkar efter lite...
#15
13 juli 2009 kl 21:18
Gilla
Jag kör också SportTracks + RunSaturday. Jag har lurat flera duktiga nybörjarlöparkompisar att delta i en liten Challenge där också. Alla kan se varandras träningar och uppmuntra varandra, även om jag kör med GF305, en med Nike+ och ytterligare tre stycken bara med stoppur.

Erika > RunSaturday klarar även av att exportera direkt till Garmin från webbgränssnittet - där man även kan stipulera hur snabbt man ska springa/gå/cykla distansen. Dvs om man använder virtual partner.
#16
17 juli 2009 kl 11:41
Gilla
POSE-trådarna som finns är intressanta men jättelånga och jag (vid en snabb genomögning må erkännas) hittade inget om denna frågeställning. Jag undrar om det är möjligt att köra lugnare återhämtningspass, lätt distans och lätt jogg mellan intervaller med POSE? (Om man inte har en superkondis)

Frågeställningen kommer av följande iaktagelser när jag testat och läst om POSE.
1. För att få ut någon vinst av elasticiteten ska kadensen ligga på minst 90 (180 bpm)
2. Det verkar som om en av grundtankarna är att man ska springa i den hastighet man ska tävla i.
3. När jag testadePOSE (en gång och med helt fel skor - pronationsstöd) höll jag under 3 km en medelpuls på 92% av max
4. Det verkar inte tillrådligt att mixa POSE och en hälrullande löpstil, dels för att man inte får POSE naturligt då och dels för att hälrullning skulle vara förödande i tunna tävlingsskor.

Jag tycker fördelarna med POSE är uppenbar och känner även att det är skönt att springa så jämfört med hälstötar via stela knän och upp i skalpen. Däremot är jag inte med på att släppa mina återhämtnings- och lugna löppass på under 75% av maxpuls. Jag förstår att många som är mer vältränade kan springa POSE och 90 i kadens och ändå hålla sig under 80% i maxpuls, men för mig? Jag kör ofta mina -75% puls i 05:45/km.

Någon som mixar hälrullning och POSE? Kan jag med rätt teknik komma ned såpass mycket i maxpuls så jag kan springa lugnt? Tycker alla POSEare att man aldrig ska springa återhämtning och ta ståvila i stället för jogg mellan intervaller?
#17
17 juli 2009 kl 14:54
Gilla
Jo, jag hoppas ju på att man ska lyckas sänka pulsen så småningom. Det är ju självklart en taktik att springa lågintensivt men på framfoten. Det blir nog dock, som du säger, lite tungt för vaderna. Speciellt på långpassen. Jag sprang 26 km igår och det skulle jag inte vilja göra med långsamma avstamp på framfoten... aj aj. Sen känns det som att POSEarna vill betona att det inte handlar om framfotaspringande bara, utan att det måste kombineras med "studsen" (pull) för att det ska ge effekt.

Angående att man ska springa i den hastighet man vill bli bra i så har jag inte tagit det från POSE direkt utan från såväl forumet här och från Gordon Piries "lagar". Nu var väl inte han en POSAre, per se, men han omnämns mycket i samband med det. Kanske en riktig POSEare vill replikera. Sen är det väl iofs ytterst svårt att springa i 90 kadens utan att ha en hygglig fart.

Maxa i intervaller kommer bli intressant. Lycka till med det!
#18
18 juli 2009 kl 11:00
Gilla
Spännande! Jag förstod att det inte hjälpte med uppbyggda skor, eftersom hälarna lättare tar i om man inte rullar frammåt snabbt, men det är bra att höra att det går att ta det så lugnt.

Jag ska vänta till efter halvmaran i Stockholm och så får vi se om det är läge att köpa ett par racerskor då och göra en satsning. Det verkar riktigt skoj!
#19
21 juli 2009 kl 14:53
Gilla
Jag har haft min GF 305 i 1½ år och kört courses några gånger när jag sprungit i ny terräng. (skapar rutten på t.ex. RunSaturday och för över den för att kunna hålla rätt väg). I våras skulle jag testa det igen. När jag gått in i min GF och tryckt Do Course visades första displayen (tid, hastighet etc) men jag försökte bläddra till en annan visning (karta) och då slocknade klockan.

När jag startade om den och försökte byta display igen hände samma. Nu har jag testat det några gånger och det fungerar inte. Det går alldeles utmärkt att springa och den hojtar till när jag kommit i mål, men bara så länge jag inte byter display.

Jag har uppgraderat till senaste mjukvaran, gjort en full reset och testat att importera courses från TC, SportTracks och RunSaturday. Samma problem varje gång... så länge jag inte tar en kortare runda! Det verkar som om rundor på under 13 km går bra (testat), men rundor över 22 km fungerar ej. Minnet är tömt så det borde inte vara det. Några förslag eller liknande erfarenheter?
#20
24 juli 2009 kl 10:43
Gilla
Min GF305 har tappat "pipet", så att säga, plus ett mindre störande problem med rutter. Jag köpte klockan för 1½ år sedan från USA och jag uppfattade det då som att garantifrågor var tvungna att hanteras där, och inte i Europa.

Är det någon som har erfarenhet av att skicka Garmin-produkter på garanti/support till USA? Hur går jag till väga? Hur lång tid ska man räkna med? Fungerar det även om den gängse garantin bara är 1 år? (Att "högtalaren" rostar vid normalt bruk - vilket är fallet här - torde ju gå på fabrikationsfel?)
< < < 1 2 3 4 > > >