Foruminlägg av Karin Stenberg

< < < 1 2 3 4 5 > > >
#1
12 mars 2011 kl 21:28
Gilla
Hej Matthias,

Hälsenan, även kallad akillessenan är muskelfäste för två av vadens muskler. Den ena av dessa och mest kända, gastrocnemius sträcker sig upp över knäleden och hjälper till vid flexion av benet, dvs en rörelse vi gör när vi springer. De hjälper dessutom båda till att plantarflexera foten, dvs en rörelse vi gör varje gång vi trampar ifrån med foten för att ta ett steg framåt eller när vi ska stå på tå.
Att du har ont i senan tyder på bristningar. Om jag var du skulle jag ta det lugnt med belastning som gör att du använder dessa muskler. I förebyggande syfte för att förhindra denna typ av skador är det viktigt att träna upp musklerna innan man belastar dem för hårt.
Jag är läkarstudent och det är inte allt för sällan man möter äldre människor (även om inte du är en av dem) som pga otränad belastning på just dessa muskler sliter av senan.
Om det börjar bli svullet, rött eller varmt (dvs inflammation) så kan du ta ett antiinflammatoriskt läkemedel, ex pronaxen, naproxen eller liknande.

Var försiktig är mitt råd!
#2
12 mars 2011 kl 22:09
Gilla
Hej Anders,
ja jag vet vad det är för något, eller rättare sagt jag är inte bekant med just det märket men vet vad det är för typ av läkemedel. Det hör till samma familj som naproxen etc. "NSAID" som de kallas. Då de klassiska NSAID kan medföra många biverkningar, t ex magsår försökte man utveckla preparaten för att få enbart en specifik hämning av ett visst enzym (COX-2) istället för hela enzymfamiljen. Dock har de flesta läkemedel i den nya generationen dragits tillbaka på grund av oväntade hjärt/kärl-biverkningar.
Arcoxia verkar vara ett av få som fortfarande finns kvar, men biverkningarna är de samma och jag tror att det är därför som många tvekar att skriva ut det. Lite värk i en hälsena går före en eventuell emboli. Dock vid svår reumatoid artrit etc. blir frågeställningen en annan...
=)
#3
12 mars 2011 kl 23:02
Gilla
Ja, precis Anders. Därför kanske man inte ska arcoxia till någon med ont i hälsenan..?
Begreppet Coxiber har jag inte hört, men det är ju så att de tillhör den nya generationen NSAID, enda skillnaden är att de är selektiva COX-2 hämmare och inte CoX-1 och COX-2 hämmare (detta är enzymer som skapar leukotriener, inflammatoriska mediatorer) som de traditionella NSAID.

#4
20 juni 2012 kl 13:42
Gilla
Hej!

Jag har just skaffat mig en ny iPod (den gamla försvann) och insåg inte att den hade denna funktion förrän efteråt. Nu tycker jag den är helt suverän, förr höll jag på och mäta på kartor för att hitta nya rundor, nu ställer jag bara in den på t ex att jag vill springa 10 km. Då är det en behaglig röst som säger hur långt jag har sprungit varje km samt tar tid. Tycker den fungerar suveränt! Vet att man även kan ställa in den på minuter så att den istället säger ifrån hur lång tid man sprungit samt samtidigt mäter distansen.
Finns kanske appar till telefoner som fungerar lika bra, men jag är väldigt nöjd med min iPod. Den är dessutom bara 3x3 cm stor och väger nästan ingenting utan får plats i min lilla ficka på löparbyxorna.
#5
12 juli 2012 kl 22:55
1 Gilla
Hej!

Träning i kombination med blodtryckssänkande mediciner beror på vad du tar för mediciner.

En betablockerare som många nämnt här ovan, sänker din maxpuls (tas t ex hänsyn till vid ett "arbetsprov") så dessa påverkar din prestationsförmåga särskilt om du tränar mer intensivt. Betablockerare är dock idag inte förstahandsrekommendation vid ENBART högt blodtryck.

Enalapril och Atacand som många nämner ovan är så kallade ACE-hämmare respektive ARB. De verkar bägge framförallt i njurarna och på perifera blodkärl (kärlen vidgar sig och njurarna producerar mer urin). De hör båda till gruppen förstahandsmedel vid högt blodtryck. Men borde inte påverka konditionsträning.

Amlodipin som några nämner ovan är en så kallad kalciumflödeshämmare och verkar vidgande på perifera kärl. Torde inte påverka konditionsträning.

Det tredje vanligaste preparatet som i första hand används mot högt blodtryck är så kallade tiazid-diuretika exempelvis Salures. Det påverkar också njurarna att producera mer urin och borde inte påverka konditionsträning.

Så översiktgligt är betablockerare det som framförallt har inverkan på träning. Många kan dock träna bra med dessa preparat och de är inte förstahandsval vid enbart högt blodtryck. Exempel på betablockerare är Seloken, Seloken-zoc, Bisprolol, Metoprolop, Propanolol, Inderal med flera.

Annars vill jag tillägga att träning är viktigt för att undvika att utveckla högt blodtryck och bra för att "bli av med det". Dock brukar man säga att lika många som åldern lider av det. Dvs vid 80 års ålder har 80% av befolkningen högt blodtryck, som inte är en sjukdom men däremot en riskfaktor för ex. stroke, hjärtinfarkt, aortadissektion m.m.

Hoppas ni fick lite förklaring!

/Med. student 4:e året
#6
21 augusti 2012 kl 16:04
Gilla
Kraftwerk är underbart att springa till! Lyssnar annars mycket på Pet shop boys, blir så peppad och glad av deras låtar =)
#7
28 augusti 2012 kl 10:24
Gilla
Stämmer det som Tomas säger. Tilläggas ska också att vi får lära oss på medicinstudirna att hjärtmuskelinflammation, myocardit, eller hjärtsäcksinflammatipn, perikardit, har de flesta då och då. Så alltså går det för det mesta bra och man vet inte ens om att man har det. En liten liten liten minoritet kräver sjukvård och i ett fåtal av dessa fall är det farligt.

Men trots det ska man förstås lyssna på kroppen, men om du känner dig frisk och bara lite snorig skulle jag inte oroa mig. Som sagt halsont och feber som ger ökad risk.
#8
31 oktober 2012 kl 18:01
Gilla
#9
17 november 2012 kl 19:40
Gilla
Frysta bär, banan och lättfil brukar jag mixa :) kanske inte så proteinrikt men kanske man kan prova med kvarg ostället för fil? Kanske en näve nötter till?
#10
26 januari 2013 kl 21:45
Gilla
#11
19 februari 2013 kl 15:51
Gilla
Se dagens nyheter eller läs i tidningen om musli idag... 30% socker i de flesta...
#12
27 februari 2013 kl 14:33
Gilla
#13
28 februari 2013 kl 07:30
Gilla
Hb är ett värde som är relativt individuellt, därför får vi inom vården lära oss att för att tolka om en person har anemi (blodbrist, för lågt Hb, för få/defekta röda blodkroppar) måste man ha flera värden. Detta gäller dock inom ett visst intervall. Om någon har 100 i Hb (10 i internationella mått) är man anemisk. Men någon som ligger på 120 behöver inte alls vara anemisk, medan någon annan skulle vara kraftigt anemiskt.
Detta varierar mellan könen och man brukar ange normalvärden (dock varierar detta för olika sjukhus) som 120-150 för kvinnor och 130-160 för män.
Det är framförallt när det gäller anemiutredning som man måste fastställa om patienten faktiskt har en reell anemi eller ett normalt lägre värde; då utreder man orsak (järnbrist, B12-brist, folatbrist, alokholmissbruk, kronisk inflammation eller hemolys).
Vid "för höga värden" dvs värden som stiger över personens normala Hb är detta till följd av några olika orsaker: En genetisk defekt (googla polycytemia vera för intresserade) eller det som kallas "bloddopning" (=använding av EPO eller autotransfusion).
Notera dock att polycytemia vera har man hela livet. Gränsen för att utreda en person för polycytemia vera är 165 för kvinnor och 185 för män.

En bra översiktsartikel om polycytemia vera och dess differentialdiagnoser finns i ett nummer av läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/1/11150/LKT0903s104_109.pdf

Kort och gott. Alla har vi ett individuellt Hb-värde, där en person kan ha ett normalt Hb-värde på 120 medan en annan är kraftigt anemiskt med samma värde. Detta gäller dock inom vissa intervaller. Kroppen kommer inte att höja sig över ditt normala Hb normalt om du inte har sjukdomen polycytemia vera. Träning påverkar alltså inte.

Dock är viktigt att tillägga att Hb är en koncentration i blodet; dvs är man uttorkad så kommer Hb att stiga. Detta kan man dock kompensera genom att ta andra labprover också (elektrolyter). Jag har även hört att Hb höjs med upp till 8% av fysisk aktivitet och att man därför bör ta provet på morgonen (helst fastande), men jag har inte hört någon förklaring till detta.
#14
20 mars 2013 kl 19:15
Gilla
Lokalförbränning av fett fungerar inte. Lågintensiv träning är det som förbränner mest fett, dvs träning under mjölksyratröskel. Egentligen innebär väl detta typ raska promenader, men det är ju ganska tids-ineffektivt.
Skulle precis som du säger jobba mest på matsidan, portionsstorlek etc. "En påse godis" kan ju beroende på storlek innebära ett helt dagsbehov i kcal...
Tänk långsiktigt att lägga om vanor. Du är ju bara 19 år så tänk att du ska ha en livsstil som du kan trivas med resten av ditt liv
Ta inte i för mycket med träningen, lätt att bli skadad speciellt om man löptränar och har några kg extra (sliter en hel del på knäna).

Bukfetma är mer känsligt för hormoner än annat fett på kroppen och bör vara bland det som minskar snabbast om du ligger på ett minus i kaloriintag.

Lycka till!
#15
5 april 2013 kl 18:04
Gilla
Går i samma funderingar som du gör Pär! Skriv gärna här vilket det blev för dig, varför det blev den och om du är nöjd =)
#16
16 april 2013 kl 20:56
Gilla
Grattis!

Jag lyckades med något liknande här i vinter, för mig tror jag det handlade om att jag under en stressig period råkade gå ner något kg i vikt (från 56 till 54). Samma sak för dig? Nu hände det inte över en natt för mig, men under några vintermånader efter ihärdigt slit utan att så mycket hände under sommaren
Hur som helst, bra jobbat!!!

/Karin
#17
17 april 2013 kl 19:33
Gilla
#18
29 april 2013 kl 15:24
Gilla
Hej,
Gabriella, fint att du vill sälja din Garmin 210. Men du är medveten om att den som ny går att köpa för under det priset???
#19
29 april 2013 kl 20:33
Gilla
Lägger nog hellre till 100 (eller flera hundra) kr för att få en ny klocka med garantier etc... Det är jag nog inte ensam om!

Söderlund, hur fungerar det med rabattkoden? Lägger varan i kundkorgen och lägger sen in koden du skrev, men priset ändras inte. Fungerar inte koden längre? Eller gör jag kanske något fel?
#20
30 april 2013 kl 09:53
Gilla
Tack Söderlund, fick det att fungera nu! Vet inte vad det var som gjorde att det inte blev någon prisreduktion tidigare =)
< < < 1 2 3 4 5 > > >