Foruminlägg av Daniel Niklasson

< < < 1 2 > > >
#1
13 december 2010 kl 12:38
Gilla
För några veckor sedan började jag för första gången i mitt liv konditionsträna och kör nu i början mest löpband (blivit en skidrunda också). Har läst lite på nätet om hur man ska gå tillväga för att komma i form och har utifrån detta skapat ett litet eget program som jag tänkte följa. Skulle dock uppskatta om man kan få någon feedback på om man är rätt ute.

Som första mål har jag att kunna springa 5 km utan att gå någonting. För att nå dit kör jag gång växlat med jogg där jag planerar att öka tiden jag joggar varje vecka alternativt köra fler repetitioner. Just nu kör jag 2 minuter gång och 5 minuter jogg och upprepar detta 4 gånger (det är ungefär vad jag orkar i dagsläget). Ibland avslutar jag också med en längre tid gång, idag t ex avslutade jag med 20 minuter snabb gång.

Jag tränar 2-3 gånger i veckan och nästa vecka kommer jag prova att öka till 6 minuter jogg.

Jag använder pulsmätare också (jag är 36 år gammal och väger runt 100 kg) och när jag joggar har jag en puls på ca 150-155 medan när jag går i snabb takt ligger jag på ca 130. Ganska hög puls som sagt, hoppas dock den ska minska allt eftersom jag tränar. Har fått infon att jag helst inte ska ligga över 140 i puls, men det blir lite svårt när den sticker upp till 150 även om jag har ganska låg fart på bandet när jag joggar (9.5 km/h). Farten jag har när jag går är 6.5 km/h.

Vad tror ni om detta upplägg?
#2
13 december 2010 kl 15:41
Gilla
Tack för de tipsen. Tror jag började med att göra alla de fel en nybörjare gör (se mina första träningspass) och det var att träna alldeles för hårt. Ska följa era råd att sänka tempot när jag joggar, skulle vara tråkigt att skada sig nu när man äntligen fått motivation att börja träna.

Kommer regga alla min pass här och på FB för att följa upp min träning. Riktigt bra verktyg att följa upp med.
#3
14 december 2010 kl 07:58
Gilla
Hampus: Målet med träningen är att få en bra grundkondition och må bättre. Ganska trött på att vara slutkörd efter att sprungit några hundra meter, längtar efter känslan att kunna springa t ex en mil och ändå inte vara slutkörd.
#4
22 januari 2011 kl 12:10 Redigerad 22 januari 2011 kl 12:10
Gilla
Tänkte bara skriva en liten status i min gamla tråd. Jag har kört efter följande program, http://www.stadsmaran.nu/2009/info/Tranprg_nyborjare2009.pdf, och har ca 3 veckor kvar av det. Har även börjat med ett styrketräningsprogram som jag kör 2 gånger i veckan som ska stärka löparmusklerna. Efter att jag fick input från den här tråden sänkte jag min joggfart och springer nu ca 8.5-9.0 km/h när jag gör längre joggpass och 9.5-10.0 km/h när jag kör korta intervaller (gång och jogg).
Efter att kört 2-3 pass i veckan (+ lite simining och skidåkning också) så kunde jag idag jogga 25 minuter x 2 (med 5 min gång mellan och 5 min gång i början och på slutet). Var trött efter det, men inte slutkörd. Känns underbart att ha nått så långt på relativt kort tid och jag har fått vara skadefri tack vare det lugna tempot.
Nu längtar man efter att komma ut och jogga, men det får bli löpband tills isen är borta.
Tack igen för de uppmuntrade orden och råden jag fick när jag skrev mitt första inlägga i tråden.
#5
29 januari 2011 kl 12:28
Gilla
Haft en Forerunner 110, men saknade lite funktioner i den nu. Har precis beställt en Forerunner 410, den har två funktioner jag vill ha. Den ena är intervallträning och den andra att man kan ha en virtuell joggkompis som hjälper en att hålla en jämn fart. Återstår och se om den är värd pengarna.
#6
3 februari 2011 kl 13:58
Gilla
Fick min FR410 igår och satt och labbade lite. Enkelt att sätta ihop avancerade träningsprogram. Har dock inte testat att springa med den än, blir förhoppningsvis en premiärrunda på lördag.
#7
17 februari 2011 kl 09:02
Gilla
För 2.5 månad sedan började jag träna efter att ha legat på soffan i 36 år. Jag postade då ett inlägg där jag ville ha lite synpunkter på det träningsupplägg jag tänkt mig. Fick många bra kommentarer, bl a att sänka farten rejält vilket jag är jättetacksam för att ni poängterade. Gjorde nybörjarmisstaget att gå ut allt för hårt.

Hur som helst har jag nu gått igenom mitt startprogram och jag har i dagsläget joggat (utan att gå) 5 km både på löpband och ute och även joggat 10 km utan att gå (på löpband).

Nu har jag tänkt mig följande upplägg att gå vidare med och det är där jag vill ha några kommentarer. Varje vecka kommer jag köra två styrkepass på ca 20 minuter styck där jag tränar "löparmuskler", fått ett program av tränarna på gymmet där jag håller till. Detta program har jag kört sedan årskiftet och kommer fortsätta med det. Kör även en del övningar hemma för att stärka muskler.

Som löpträning tänkte jag mig 3 pass i veckan enligt följande:

Pass 1
1000 meters intervaller där jag springer lite snabbare än min 5 km fart och har ca 3-4 minuters vila mellan intervallerna. När jag börjar orka mer minskar jag vilan och när den börjar bli liten ökar farten.
Anledningen till lite lugnare intervaller och mer längd är att jag läst att det kan ta upp mot ett år innan en otränad kropp klarar av hårdare press och det får gärna ta längre tid bara jag får vara skadefri.

Pass 2
5 km i medelhögt tempo, ökar farten här lite allt eftersom jag orkar

Pass 3
Distans, detta pass tänkte jag göra längre och längre varje vecka. Typ öka 5-10 minuter per vecka.

Mitt mål med träningen är att i år kunna springa minst 10 km lopp utan problem och kanske någon halvmara i höst. Långsiktiga målet är att springa Lidingöloppet 2012.

Vad tror ni om detta?
#8
1 mars 2011 kl 07:43
Gilla
Sökte vidare själv på om det var ett bra upplägg och hittade programmet för halvmara på 2 timmar (http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=23&Ph_ID=13&Rac_ID=2).
Verkar ligga lite i linje med mina tankar så jag kör det programmet i stället, då slipper man tänka något själv och bara gå efter ett schema.
#9
1 mars 2011 kl 11:00
Gilla
Jag började jogga för 3 månader sedan. Från att i stort sett aldrig konditionstränat på 36 år springer jag nu 10 km och har börjat med ett nytt program för halvmara.

Hur som helst körde jag följande program och det funkade som sagt klockrent för mig: http://www.stadsmaran.nu/2005/info/bilder/10km_upplagg.pdf

Programmet är för 2 pass i veckan, jag gjorde dock 3 pass i veckan så det gick snabbare.
#10
8 mars 2011 kl 14:10
Gilla
Jag hade tanken när jag börjat jogga att jag automatiskt skulle tappa vikt bara för att jag började röra mig. Blev väl något kilo under 3 månader, men det behöver inte bero på att jag började jogg. Dock hade jag inte speciellt bra koll på vad jag tog in.

Sedan två veckor tillbaka började jag ha koll på vad jag äter och äter i stort sett lika mycket varje dag, träningen är i stort sett oförändrad. Vecka 1 tappade jag 1 kg och andra veckan 1.4 kg. Så för mig var lösningen ett kontrollerat matintag i kombination med träning. Vi får se om det fortsätter så, hoppas det för jag har 10-12 kg kvar att tappa.
#11
10 mars 2011 kl 07:39 Redigerad 10 mars 2011 kl 07:40
Gilla
Den här tråden tror jag är intressant för dig: http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=53

Jag var hur som helst i samma läge som dig för drygt tre månader sedan. Med träning och kontrollerat intag av mat har jag lyckats gå ned. Jag gick dock inte ned så mycket genom bara träning, utan jag var som sagt även tvungen att tänka på kosten också för att få effekt. Tråden nämnd ovan tyckte jag dock var riktigt bra och intressant.
#12
13 mars 2011 kl 18:19
Gilla
Starkt jobbat!!!
#13
17 mars 2011 kl 07:36
Gilla
Efter 3.5 månad har jag nu min första skada. Jag tror jag överansträngt vaden. Första 2.5 månaderna sprang jag på löpband, men senaste månaden har jag även börjat springa ute på asfalt. I lördags sprang jag en mil följt av en promenad på söndagen (var under promenaden jag fick ont första gången). På måndagen när jag skulle springa började vaden ömma efter ca 1 km, men dum som jag var sprang jag ytterliggare 4 km. Efter att jag slutat springa visar det sig att jag fått ganska ont och närmsta 15 minutrarna har jag problem att använda benet. Just nu är vaden bara rejält stel och ömmar. Har dock inga problem att gå utan att halta.

Läst en del här och på andra ställen att man ska stretcha och köra tåhävningar. Är det verkligen rätt medicin? Personligen känns det mer som att jag ska vila 1-2 veckor (eller hur lång tid det kan ta) tills vaden inte ömmar mer... känner mig ganska lost här, vill ju komma igång och springa igen men vill ju inte heller göra grejer som förvärrar det hela ännu mer.
#14
17 mars 2011 kl 08:02 Redigerad 17 mars 2011 kl 08:02
Gilla
Du skriver att stretch och tåhävningar förebygger, men ska jag göra detta även nu när jag har problem eller vila först tills problemen försvinner?

Skor har jag provat ut, se de tror jag är bra. Tror problemet var att jag gått ut för hårt när jag började springa ute.
#15
17 mars 2011 kl 08:32 Redigerad 17 mars 2011 kl 08:32
Gilla
Erika: Ganska högt upp på vaden (strax under knävecket) och känns ganska ytligt. Ömmar när jag trycker på vaden där, men ömmar även lite mer i mitten av vaden.
#16
17 mars 2011 kl 10:18
Gilla
Har fixat en telefontid hos sjukgymnast, får se vad de säger.

Tack för er input, hoppas jag får ordning på det snart. Ganska frustrerande att inte kunna träna när man har kommit igång så bra.
#17
12 augusti 2011 kl 08:16
Gilla
Jag har en 410, i stort sett nöjd med den men navigeringen i menyer suger på den. Man förflyttar sig upp och ned i menyer med en slags touchplatta som går runt klockan och den är hopplös att använda. Ska man gå på en dyrare Garmin, undvik 410:an och gå på en 610:a i stället där de verkar tagit bort denna del och satt dit fler knappar och touchskärm.
#18
10 september 2011 kl 16:36
Gilla
Kolla in mina rundor, finns flera där som är runt 40 km. Tror jag har dem öppna för alla. Finns massor med bra vägar runt Örebro.

Den jag precis körde är 40 km och går via Tysslinge och Garphyttan
#19
20 september 2011 kl 19:48
Gilla
Bra gjort! Kämpa på! En annan började också förra hösten och jag har också valt samma taktik, att ta det lugnt för att undvika skador (vilket jag ändå inte lyckats med).
< < < 1 2 > > >