Foruminlägg av Martin Jansson

< < < 1 2 3 > > >
#1
8 november 2009 kl 15:36
Gilla
Intressant debatt! Och precis som några har skrivit så blir mycket till gift i kroppen om kroppen får för mycket av det.

Kroppen behöver alla näringsämnen, och det får den genom en allsidig kost.

Det finns många anledningar till att glukos är viktigt för kroppen, men den främsta anledningen måste ändå vara att glukos är det enda ämne som hjärnan utvinner energi ifrån. Glukos lagras i kroppens muskler och i levern som glykogen som en lättillgänglig energikälla. Energin vid musklearbete utvinns från ATP till ADP (alldeles för mycket att beskriva närmare). Sker energiutvinning med närvaro av syre så kan den fortgå under lång tid, men är inte tillgången på ATP tillräcklig (och då även glukos) så kommer till slut mjölksyra att uppstå eftersom energiutvinningen har skett utan närvaro av syre under för lång tid.

Och om kroppen behöver bryta ner muskelprotein (proteinkatabolism) för att få energi, då är kroppen sjuk och mår inte bra. Det är något som är allt annat än normalt, det är ett tecken på undernäring. Det är något som anorektiker drabbas av bl a.

Till sist! Kroppen behöver sin del av godis och chips, den behöver fett och den behöver både snabba och långsamma kolhydrater. Detta är i alla fall vad jag tror (eller rättare sagt vet)
#2
8 november 2009 kl 16:26
Gilla
Köpte min i juli i år. Den gör löpningen så mycket roligare. Det bästa av allt är den sk virual partner, som i alla fall har hjälpt mig att hålla km tiden.

Det jag har råkat ut nu när det är dags att börja ta på handskar, det är att handsken på klockarmen kommer åt knappen för att pausa (det har hänt en gång).

Dessutom är den faktiskt snyggare än 305an....*S*
#3
8 november 2009 kl 20:01
Gilla
M F R!

Har du hittat en kost som passar dig så är det utmärkt. Själv är jag skeptisk till olika sorters kosthållningar och dieter, jag tror med på att äta som man alltid har gjort (förutsatt att man har ätit allsidigt och har sett till att bli av med de kalorier som får in).

Kim Brink!

Det är klart att kroppen inte behöver godis och chips för att överleva. Men jag tror att de flesta är överens om att en näve lösgodis vid rätt tillfälle gör gott för själen (men självklart inte för ofta). Men om man vill äta godis eller ej är upp till var och en.

Återigen och sist: Hjärnan är i stort behov av glukos då det är hjärnans stora energikälla, vilket syns vid hypoglykemi.
#4
8 november 2009 kl 22:26
Gilla
Kim Brink!

Vad jag menar är att jag inte delar tanken på att köra efter en metod som LCHF vid fysisk aktivitet, detta eftersom kroppen då är i stort behov av kolhydrater. Detta var i start eller efter ett längre tag.

Mattias!

Det beror på hur man ser definitionen "egna erfarenheter". Jag har som alla människor ibland fått det vi kallar för lågt blodsocker, eftersom man ibland har ätit lite dåligt. Fast hypoglukemi har jag sett många gånger i mitt arbete som sjuksköterska, både på avdelning och i ambulans. Och ett lågt blodsocker är inget man ska leka med, vare sig man är diabetiker eller ej.
#5
8 november 2009 kl 22:35
Gilla
M F R!

Jag anser min kost vara allsidig med ett underskott av grönsaker (måste bli bättre på detta), jag äter ganska mycket nötkött (vill åt proteinerna). Pasta intas mycket samt potatis, ris blir mer sällan (fast det är mycket gott). Jag tar aldrig något av det som vi i dagligt tal kallar lightprodukter, och håller mig till vanligt fett på smörgås och i mat. Och självklart blir det pizza ibland, fibergröt på morgonen (vinter) och fjällyoghurt med start (sommar).

Jag har personligen svårt att ta till mig och tro på alla dessa olika dieter och kostrekomendationer, men tycker man att det passar så ska man självklart äta så.

Jag har själv mycket svårt att gå upp i vikt och tycker att sk bantningsdieter får för mycket lats i media (off topic och dags för en ny tråd på detta)
#6
16 november 2009 kl 14:00
Gilla
Min Garmin 405 är ett superbra köp, den har hjälpt väldigt mycket. Framför allt får man väldigt exakta längder på löppassen.

Idag var det första gången som jag upptäckte ett problem med den. DIMMA! Den sökte och sökte, men inte kom signalen igenom molnen. Då är det tur att man har en bana som man vet hur lång den är (uppmätt med 405an), och då kan använda sig av tidtagaren på mobilen (men som har en glädjemätare vad gäller längden på passet). Att ha en sådan runda är ett bra tips till andra, och jag tycker att en lagom längd är 2 - 2,5 km som man sedan kan springa om och om igen. Tråkigt och trist kanske, men jag tror att det är lite nyttigt också.

Är det någon med Garmin som har använt sig av deras eget löparprogram för lagring? Jag har inte testat det ännu.
#7
7 december 2009 kl 22:08
Gilla
... När man hela tiden ser nya löparvägar vart man än går, och tänker att den backen skulle passa att köra backträning i.
#8
7 januari 2010 kl 21:39 Redigerad 7 januari 2010 kl 21:41
Gilla
Blodpudding och bacon tillsammans med vitkål och rårörda lingon.

Bra löparmat........... Och alldeles underbart gott.

#9
9 januari 2010 kl 01:03
Gilla
Idag matlåda på jobbet............ Hemlagad fisksoppa, och självklart grädde i.
#10
4 juni 2010 kl 16:54
Gilla
Konserten var suverän...... Kanonerna och Rosie är stämmningshöjare. Fast nog kommer jag att bli mer svettig under broloppet.
#11
16 juni 2010 kl 14:46
Gilla
Herr Runheim här väl alltid gillat att provocera oavsett om han är i TV eller redaktör. Det är ett nöje att läsa hans ledare och smilgroparna får arbeta, men jag tror inte att något större engagemang ska läggas på alvaret i hans inlägg. Det är förmodligen bara han själv som tror på vad han skriver.

Jag väntar på dagen han överraskar oss alla i sin ledare.

#12
26 juni 2010 kl 23:35
Gilla
Jag började på allvar löpträna i januari 2009, efter ca 2 månader fick jag med största sannolikhet det som kallas löparknä. Smärtan kom efter ca 1,5-2 km och det gick ej att fortsätta springa. Jag höll upp med löpningen helt under 1 månad, sedan började jag löpa korta sträckor om ca 600-800 meter x 4-5 rep. I maj förra året var besvären borta, för mig berodde förmodligen besvären på att jag innan inte sprang något och plötsligt fick benen 9 mil på 2 månader.

En övning jag lärt mig är att sitta på en stol och lägga upp benet med besvären på det andra och pressa ner knät mot golvet.

Jag kände även som du ibland av knät i trappor.
#13
30 juni 2010 kl 21:58
Gilla
Var idag och hade backintervall vid Ekensberg bakom VC och fick tyvärr en ganska ilsken pitbull efter mig i spåret, jag blev ej biten men den sprang inte efter för att leka. Det kan vara bra för övriga Nyköpingsbor här på jogg som använder Ekenbergsspåret att tänka på om den skulle dyka upp igen. Den var kopplad men ägaren hade inte koll på om han höll hunden eller ej. Ett tips är att stå still om den dyker upp igen.
#14
8 juli 2010 kl 11:46
Gilla
En kompistråd kommer här till den om ormar. Det är ca 1 människa var 10e år som dör av huggormsbett i Sverige, betydligt fler dör eller får men för livet av fästingburna sjukdomar. Ha respekt för dessa små gynnare, och till er som inte har vaccinerat er så gör det.
#15
8 juli 2010 kl 11:47
Gilla
Idag hade jag den äran att äntligen få se årets första huggorm, den låg och solade precis vid cykelbanan. Ett ståtligt brunt exemplar på ca 50 cm.
#16
13 juli 2010 kl 00:11 Redigerad 13 juli 2010 kl 00:13
1 Gilla
Undrar hur världen skulle se ut om vi körde över alla vi inte tyckte om......... Det är jag och övriga löpare som är gäst i ormens landskap och inte tvärtom.

Ursäkta taggigheten, men jag blir förbannad på att folk ska ha ihjäl djur de inte gillar så fort de får syn på dem (Nej! Jag är inte vegitarian)

Är man så rädd för vissa djur, då får man helt enkelt hålla sig till löpband.
#17
18 juli 2010 kl 20:41
Gilla
Emma! Förmodligen är inte jogg rätt forum att ha en diskussion om hundar på. Men du som veterinärstuderande borde väl veta att det blir en total skadeskillnad mellan bett från en pitbull och t ex en golden retriver. Det är bara patetiskt att ens försöka dra liknelser.

Mia! Jag har råkat ut för samma sak och du gjorde helt rätt i att stanna, det som sker då är att man tar bort mycket av jaktlusten hos hunden.
#18
26 september 2010 kl 22:27
Gilla
Inte vet jag om det var för många löpare, även om det för delen var ganska trångt ibland. Problemet med trängsel strax efter starten var att några ljushuvuden tvärnitade för att kunna lokalisera bästa vägen för att klara att ha fötterna torra. Inte trodde jag att vissa joggare var rädda för vatten.......

Själv var jag inte tillräckligt ödmjuk inför hur jobbigt LL faktiskt skulle bli, men det har jag nu lärt mig till nästa år.
#19
15 oktober 2010 kl 17:43
Gilla
Själv föredrar jag att lyssna till naturens ljud, fast i stan blir det förstås bilar....
Men om jag gjorde en lista skulle den kunna se ut så här

Iron Maiden - Run to the hills
Judas Priest - Painkiller
Dio - Last in line
In Flames - Delight and angers
Black Sabbath - Sabbath bloody Sabbath
Amon Amarth - Fate of norns
Bathory - Mother earth, father thunder
Motorhead - Ace of spades

Kroppen bör nu vara trött och som avslutning blir det:

Johnny Cash - Georgia on a fast train
Willie Nelson - Gravedigger
#20
27 mars 2011 kl 22:20
Gilla
På hemsidan varnas för p-böter om man parkerar fel och jag log på min promenad förbi naturhistoriska och fick se bilar som hade parkerat allt annat än rätt fick sin p-bot. Under vägen vid infarten till Bergianska fanns det gott om p-platser och nog är det lite komiskt att människor som ska springa 1 mil inte orkar gå 25 minuter t & r från bilen till starten. HeHe
< < < 1 2 3 > > >