Foruminlägg av Fredrik Ottosson

#1
2 februari 2012 kl 20:18
Gilla
Har en 405 som jag haft i ett år. Fungerar väl bra men touchfunktionen är kass, alldeles för känslig. Finns också en del meningslösa funktioner som inte är värt att betala extra för. Sannolikt är 305 bättre.
#2
20 oktober 2013 kl 21:39
Gilla
Jag är ingen expert och ny i sporten och gjort 4 HIM i år. Lär mig hela tiden nya grejor, har dock en del erfarenhet av träning. Det viktigaste enligt min uppfattning är att träna konsekvent. Försök under lågsäsongen (vintern) träna åtminstonde 5-7h/v. Skidor, löpning och spinning fungerar bra. Spinningen blir mer tempokaraktär, löpningen lugnt tempo i snömodd, skogen mm vilket stärker balans och vrister. När snön smälter ta fram MTB och börja cykla grusväg, gärna kuperat. Kanske 2-3ggr/v och 25-70km. Lägg in lite längre löppass och märk hur lätt det går på barmark. Ska du ha tempocykel är det i april läge att börja träna cykling i tempoställning. Cykla med någon klubb 1ggr/v så får du ett långpass. Lägg också in en del tävlingar tex löpning vilket är utmärkt träning! Pressar sig betydligt hårdare där. Har du någon triathlonklubb i närheten försök delta på träning som brukar börja i juni kanske. 1ggr/v där man kör alla moment och byten. Ofta kortare sträcka med hög intensitet. Nu kan det bli 7-10h vissa veckor.

Om det gäller att genomföra utan speciella tidsmål så fokusera på uthållighet i löpning och cykling. Simma är sällan något problem då det inte är så långt, öva dock på att simma ute. Motivationen är viktigt så träna mer av det som är kul tex om du är ner sugen på löpning så löp mer. Beakta och modifiera träningen också efter ev känningar av överansträngning/skador.

Gällande nutritionen så har jag aldrig tänkt speciellt på det. Ingen uppladdning eller så men ät ordentligt innan tävlingen. Generellt kan man säga att det är under cyklingen det blir möjlighet att äta och dricka. Brukar aldrig dricka något om jag tränar mindre än 1,5h.

Jag tror inte du behöver ha något träningsprogram och det kan också vara svårt att följa. Jag har kört helt utan och det har ungerat ganska bra.

Mvh

#3
7 januari 2014 kl 23:45
Gilla
Ser inget behov av detta och har cyklat i många år. Cyklar på ganska låg kadens ca 65-70 både på MTB och triathlon och benen har aldrig tagit slut. Är också bra styrketräning så jag tror man anpassar sig till det som känns bra. Har heller aldrig märkt någon trötthet i benen på avslutande löpningen på triathlonlopp. Har också sett olika artiklar i ämnet och någon riktig konsensus vad som är bäst verkar det inte finnas utan är en smaksak. Det viktigaste är nog att det känns bra och att du håller hela distansen.
#4
9 mars 2014 kl 01:55
Gilla
BST rules! Bästa MTB loppet.
#5
17 april 2014 kl 20:34
Gilla
Kan ju vara "syrebrist i tarmen". Muskelförsörjningen prioriteras. Tarmen står lite still. Brukar aldrig kunna äta direkt på lopp över 3h pga illamående/ingen hunger.
Rejäl vätske/saltbrist kan förstås också bidra vilket jag själv erfarit vid tävling i 40 grader.
#6
19 maj 2014 kl 22:33
2 Gilla
Jag är inte 50 med gjorde milen på 36:45 när jag var 20år. Slog förra året, efter 6 mån med mer löpträning, till med 36:20! Får se hur tiden blir vid 50.
#7
30 juni 2014 kl 12:44
Gilla
Har kört med den i 1 år. Funkar bra. Skön passform, bra ventilation och även varm när det är kallt ute. Tappat visiret en gång när jag var oförsiktig och drack. Det höll.
För mig funkar den perfekt.
#8
27 november 2014 kl 21:26
Gilla
Kollat blodvärdet?
#9
8 mars 2015 kl 13:20
1 Gilla
Då var debuten avklarad. Kul tävlingsform och bra stämning utmed banan. Tycker banan passade mig bra även om låren tog stryk nedför.
Kul att testa något nytt, kanske blir något mer lopp. Men idag blir det cykeln istället.
#10
16 mars 2015 kl 22:28
Gilla
Det låter som ett helt rimligt mål om du kör på träningen som du gör nu. Springer du 25-35km pass 1ggr/v så klarar du 42km av bara farten. Sen tror jag ändå att det är bättre att fokusera på känslan och upplevelsen och inte slaviskt följa tiden under loppet. För mycket fokus på gps, puls mm förtar upplevelsen, bättre att lära känna kroppens signaler. Som några nämnt kan energi vara viktigt så gör som kienle gjorde då han vann på kona, ta det lugnt vid vätskestationer och se till drick fokuserat.

Som parentes gjorde jag mitt första marathon 2013. Hade då sprungit ca27km som längst och sprang nog 130 mil det året. det var 45 km terräng och det gick bra 3:40. Springer nu sällan över 30km men på tävling har det blivit 72km.

Lycka till!
#11
20 mars 2015 kl 22:20
Gilla
Kört ca 10 halv ironman. Dricker energidryck några munnar till 3-4dl efter sim vid T1. På cykeln 2-3 flaskor energidryck ev 1 till om det är varmt. 3-4 små gel.
Löpningen lite vatten vid alla stationer. Det som kan bli problemet är om det är riktigt hett över 30 grader att bara vatten på löpningen är för klent med tanke på saltförlusten. Hänt en gång i Vegas men då var det 40 grader och kom imål.
Viktigt att äta rejält innan loppet med men inte för nära inpå.

Som parantes Skövde 6h för ett par veckor sedan. 1,5L sportdryck och 5 Gel. 4 plusgrader.
#12
1 september 2015 kl 21:28
Gilla
Har sprungit en gång 2013 och klarade medaljen. Jag har aldrig följt något speciellt träningsprogram. Springer nästan alla km jag gör i skogen eller grusväg. Också en hel del kuperat (småland). Aldrig intervaller eller tröskelpass men tävlar en del för att få tävlingsfart. Oavsett milen eller upp till 30km brukar farten vara ca 4:30-4:40 på träning. Cirka 10mil/månad. Håller med om att det var trångt i början. Inte speciellt teknisk eller utmanande terräng utan lättlöpt och backarna var ju inte heller särskilt tuffa. Att träna i tuff terräng och skogen gör att lopp som detta ändå känns "lätta". Sen tror jag mycket på att annan träning tex cykling gör att man skonar kroppen och kan hålla igång träningen utan att bli less.