Foruminlägg av Christher Johansson

#1
8 juli 2011 kl 00:51
Gilla
Är inget proffs på detta men...
Jag tror att det finns flera utgångspunkter att ta hänsyn till.
1. Det krävs mer energi(kalorier) per minut ju högre fart det är.
2. Det innebär att om du bara multiplicerar tiden med energikravet så tar de i stort sett ut varandra. Detta då om vi bara rent teoretiskt säger att springa i Y minuter kräver X kalorier så skulle energikravet för att promera i 1/3 av joggfarten innebära att det blir 3Y i tid och kanske bara 1/3 av energikravet med den hastigheten också dvs X/3. OBS! Detta är bara ett räkneexempel och inte det verkliga energikravet!!!
3. Det tidningar som iForm och andra inte tar med i beräkningen är den efterförbränning som sker! Den är betydligt större och sker längre med den högre belastningen(farten) än vid lägre fart. Där är den stora skillnaden i energiförbrukningen!
4. iForm vänder sig ofta till personer som är mindre vältränade som kanske bara skulle orka jogga 10-20 min i t.ex. 6-7 min/km men kan promenera i 60-120 min i 10-12/km. Då blir den totala mängden av energiåtgång för dem större vid promenaden pga av den stora skillnaden i tidsfaktorn.
När jag själv springer min milrunda så får jag i stort sett samma energiåtgång oavsett tiden. Tex Vecka 25 46:26 (684 KCal med Pulssnitt 162), Vecka 26 41:45 (621 KCal med Pulssnitt 162) och Vecka 27 43:34 (607 KCal med Pulssnitt 157). Vecka 25 och 26 hade jag alltså samma pulssnitt och borde alltså ha samma energikrav! Det skilde 63 KCal och det måste då ha berott på att det skiljde 4:41 i tid!
#2
19 juli 2011 kl 15:21
Gilla
Gustav ett bra sätt är att försöka hitta löparkompisar som tränar lugna pass. Det kan hjälpa dig i början så du vänjer dig vid att kunna hålla igen.
Förutom skaderisken så finns risken att du inte utvecklas optimalt om du kör för fort på alla pass! Givetvis beror det på hur ofta du tränar men tränar du 5 pass eller mer i veckan så finns det risk för att kroppen inte hinner återhämta sig mellan passen om alla är tuffa. Det kommer på sikt göra att de riktigt snabba passen så kommer du inte att vara tillräckligt fräsch för att verkligen kunna trycka på. Ökad skaderisk kommer sedan som ett brev på posten! Men kanske snabbare;-)!!

Lyvka till med träningen!
#3
20 augusti 2011 kl 11:21
Gilla
Längden beror helt och hållet på vilken träningsstatus man har. Tröskelfart är ungefär den fart du skulle klara av att hålla i en timme och syftar till att flytta fram tröskeln dvs där kroppen inte längre klarar av att transportera bort mjölksyran i samma takt som den bildas utan den ökar hela tiden tills man inte klarar av att springa längre.
Snabbdistans finns det lite olika synpunkter på vad det är. Jag brukar tänka mig den som ett pass där jag ligger en bit över tröskelnivå men inte i tävlingsfart på aktuell sträcka. Tex kör jag ibland 3 km snabbdistans i min 5 km-fart eller 5 km snabbdistans i min milfart.
Helt klart är det att snabbdistansen ligger på en högre ansträngningsnivå än tröskelpass.

Tiden på tröskelpassen kan alltså ligga på upp till 1 timme för tränade löpare. Sedan går det att splitta upp tröskelpass i intervallform eller köra den i sin helhet i ett sträck. I intervallform brukar farten ligga lite högre än vid helhetströskel då vilan gör att mjölksyran hinner tansporteras bort.