Foruminlägg av Mathias Andersson

< < < 1 2 > > >
#1
12 januari 2012 kl 11:51 Redigerad 12 januari 2012 kl 11:51
Gilla
Letade själv som en galning efter några bra lurar tills jag hittade Sennheiser PMX 680. Sitter fantastiskt bra även om man har brillor som jag. Mycket bra ljud och släpper ändå igenom väsentliga ljud typ tutelitut från bilen. Det enda negativa skulle kunna vara att sladden från bygel till volymkontrollen är lite kort, så den "klumpen" blir lite felplacerad men det går att leva med ; ) Rekommenderas till alla!
#2
24 januari 2012 kl 12:07
Gilla
Hej Roland. Bara nyfiken på hur det gick med armen och om du fick någon diagnos? Har själv exakt samma symtom nämligen. Biceps går ej att träna, chins är en omöjlighet. Smärtan sitter precis i armvecket lite luddigt "djupt" . Strålar något ner i underarm. Kör som du för tillfället, lite mer löpning.
#3
14 november 2012 kl 17:27
Gilla
Hej,
Har haft smärta på insidan av trampdynan under stortån en längre tid. Ibland känns det hyfsat ok, men ibland måste jag nästan halta när jag går. Funderar på att prova Footbalance-sulor för både löparskorna och fritidsskorna. Efter allt googlande så pekar allt på sesambenet. Någon som upplevt detta, eller vet vad man kan göra? Svårt att vila tåleden...
Tåhävningar blir för smärtsamt, jag tvingas vika ut på de mindre tårna i högsta läget. Kör mest balansövningar på foamroller i dagsläget.
#4
8 maj 2013 kl 09:16
Gilla
Hej,
Ska börja cykla på motionsnivå och har fått ett finfint erbjudande att köpa en Giant SCR3 i nyskick 3500 kr. Ramen är LARGE och jag själv är 192 cm. Enligt min lokala cykelhandlare så ligger jag på gränsen, men jag tycker den känns rätt ok. Har inga mått mellan sadelstolpe och styrtstam, men styrstammen känns som minst 90mm. Är ej i behov av aggressiv ställning då jag har kvar sviter från diskbråck i nacke. Erfarenheter av ramar och Giant, ni långa människor?
#5
21 maj 2013 kl 15:47 Redigerad 21 maj 2013 kl 15:47
Gilla
Hej alla FemFingrar! Tänk att det ska ta 38 år innan man inser vikten av att ta hand om fossingarna : / Använder just nu Correct toes och anatomiska Reebok Nano Crossfit-skor, för att lindra besvär från Mortons Neuroma och smärta i sesamben. Jag kan med säkerhet säga att det ger mycket bättre effekt än ett par formgjutna ortopediska inlägg, de kastade jag in i garderoben efter 2 mån. Det pågår ett hopplöst uppbyggande av stötdämpande och pronationsstöttande sulor i många löparskor idag, och det hjälper säkert många, men för mig handlar det om att försöka få tillbaka de fötter jag hade som barn. Tårna var då det bredaste stället på foten, och eftersom stårtån hade en fin och rak linje, uppstod en naturlig pronation.25 år senare pekar tårna likt pilspetsar, pga av för trånga tåboxar. Stortån pekar mot de andra tårna och jag pronerar därför mera. Trodde länge att detta åtgärdas med pronationsstöd och dämpade skor men inser att grundproblemet är tårna samt de förkortade musklerna pga för mycket heel/drop.Tänkte nu prova VFF lite försiktigt för att återta kontrollen på dessa lösa sladdriga bihang till tår, samt stärka upp de muskler och nerver som sedan länge undrat vart underlaget liksom tog vägen?
Vilken rekommenderar ni till en förstagångsköpare? Då VFF också verkar byggas upp mer å mer så funderar jag starkt på KSO, som fortfarande har kvar det ursprungliga syftet. Kan de vara nåt?
#6
21 maj 2013 kl 21:09
Gilla
Hej! Snälla, sluta genast använda ortopediska inlägg. Foten blir van vid dessa uppbyggnader och muskler å senor blir förkortade. Tro mig, mina besvär har blivit mycket bättre sedan jag slängde mina inlägg. Du behöver vänja foten vid ett naturligt steg. Platta skor med zero drop och gärna i kombination med Correct Toes. Ta en stund å läs detta https://nwfootankle.com/correct-toes
Se över deras youtubeklipp, du kommer att se fötterna på ett annat sätt. Lycka till!
#7
21 maj 2013 kl 21:15
Gilla
Correct toes är gjorda av silikon och kan bäras dygnet runt, även vid löpning. Det svåra är att hitta skor som inte trycker på tårna. Skosulan ska gå utanför tårna vid test. Läs gärna här https://nwfootankle.com/correct-toes
Jag beställde från England. Kan nog bli ett par KSO då : )
#8
22 maj 2013 kl 11:49
Gilla
@Karin. Jag beställde mina CT från England. 45 pund + 5 pund i frakt, via Paypal. En litet företag med bra bemötande. http://theemperorsnewshoes.bigcartel.com/product/correcttoes

Skor är ganska individuellt såklart, men det är viktigt att ta ut sulan och sedan sätta dit foten när du har Correct Toes på dig. Tårna ska ej gå utanför sulan. Du behöver således en anatomisk sko med stor tåbox. Jag har för tillfället Reebok Nano 2.0 Crossfit, både som vardagssko och träningssko. Har precis börjat löpträna lite i dem också, med fokus att landa på mellan/framfot. När jag stärkt upp foten och vadens muskler kommer jag att börja med Vibram FiveFingers lite smått.

Mitt tips är att du provar CT med platta skor, t.ex Reebok Nano och låter foten vänja sig. Värme, massage, töjning. Plocka kulor med tårna m.m. Sök på Youtube hur du kan tejpa hälsporre till en början, när det läker. Läkningen handlar om att få tillbaka blodcirkulationen i den döda vävnaden som bärandet av felaktiga skor åstadkommer. Tänk när du var barn, känslan, gräset, gruset. Alla nerver som bara sprudlade upp till hjärnan, och sa åt den att anpassa alla isättningar av foten. Det är dit jag själv är på väg. Inte ha en massa halvdöda sladdriga bihang till tår som undrar vart underlaget tog vägen.
Jag har precis som du fått höra att jag behöver pronationsstöd, men det har jag skippat. Kör endast med Correct Toes, platta skor och låter foten styra upp sig själv.
Tips på annan sko är: http://www.lemsshoes.com/
Kommer nog beställa ett par inom kort, verkar mycket bra!! Lycka till nu Karin, å glöm inte att googla/youtuba tejpning!
#9
19 augusti 2013 kl 09:51
1 Gilla
Hallå Karin!
Har du fått behandling av baksida underben? Ett tips är att du går till en duktig massör som får gå loss på Soleus samt Gastrocnemius. Hälproblem kan komma därifrån. Du ska också se över de muskler som fäster från hälen och går framåt, och som bidrar via senor till att kröka tårna. Flexor Digitorum Brevis samt underliggande Quadratus Plantae. (Jag namedroppar musklerna så du kan googla) ; )
Om du dagligen går loss på dessa strukturer med bandyboll, baseball, golfboll, och samtidigt använder en Zero drop-sko eller VFF, så kommer dessa muskler att bli längre. Gärna i kombination med tåspridare som jag tidigare nämnt. Effekten blir alltså att om du kliver ur duschen och gör ett fotavtryck mot golvet, så kommer du att se hålfoten tydligare på avtrycket. (Om man nu har höga fotvalv)
Kan även vara värt att besöka kiropraktor eller naprapat som kan en del om fötter. Har läst om flera som haft hälsporreproblem, där orsaken varit låsning av hälbenet (calcaneus). Denna led kan mobiliseras av någon med rätt kompetens.
Men som sagt, steg 1 är att leta efter knutor i Soleus och Gastrocnemius! Alltså behandling från häl upp till knäveck. Djupt.

Lycka till!
#10
24 februari 2014 kl 13:06
Gilla
Hej,
Har efter lång tids problem med orörlig stortåled, lyckats utveckla en stressfraktur på det inre sesambenet. Jag var helt säker på att kontrastMR skulle visa på Mortons då jag tycker att nerven smäller och beter underligt, men det var tydligen bara en litet ödem i de trakterna. (framfoten)
Pga att jag inte kan trycka ifrån ordentligt med stortån, blir vaden lidande och jag blir helt utmattad i både gastro och soleus.
Min fråga är nu om någon har tagit bort något sesamben, och vad blev kontentan av det? Det är ju ett flytande ben i senan, och det känns ju sådär att ta bort något som uppenbarligen ska finnas där av en anledning. Ortopeden kan inte svara på om det blir bra, så beslutet ligger hos mig. Svårt att veta tycker jag....
#11
26 februari 2014 kl 09:04
Gilla
Jag läser om rehab och stretch av IT-band, rulla på foamrulle m.m. Glöm ej att mitt i allt elände faktiskt se över både skor och löpsteg. Har hört flera som blivit av med sina knäproblem när de går ner till 4mm- zero-drop på skorna. Väldämpande skor gör att du klarar att landa på hälen, men den kraften skjuts upp i knät. Med ett mindre drop och omskolning till mellanfotsisättning så skonar du knäna och vaderna får dessutom jobba på det sätt de är designade för : )
Läs t.ex storyn kring Altra skorna, och dess grundare Golden Harper, som skapade en zerodrop-sko pga av sin pappas kärlek till löpning, men som hämmades av knäproblem. Jag har modellen "the One" själv och tycker den är kanonskön.
Blir man bättre under behandling och vila men får tillbaka problemen när man börjar springa, kan det mycket väl vara uppbyggda skor som är tjyven. Kan vara värt att testa innnan kniven åker fram. Dock ska man vara beredd på att kroppen inte skolas om över en natt.
#12
16 mars 2014 kl 23:13
Gilla
Fick inlägg hos ortoped mot smärta sesamben och misstanke om Morton neuroma. Detta var för ca 15 månader sedan, i samma veva som jag gick massageutbildning och snöade in på fotens biomekanik. Det kan väl inte vara naturligt att låsa fast foten i ett läge där den formas till att se ut som en rutschkana? Nej usch, bort med dom. Köpte Vibrams, Altras Zero-drop sko från USA, Correct Toes från England. Såklart att man pronerar mer om stortån pekar mot lilltån, pga att man burit smala tåboxar i större delen av livet. Man hör solkskenshistorier om människor som blir av med alla sina problem när de börjar med minimalistisk löpning, och jag önskar så att jag var en av dom. Men det är jag inte. Har haft pelott i ett halvår för avlasta främre trampdynan, tåspridare av silicon ( som man kan springa med), för att inte känna av det där obehagliga blixtrandet från Mr. Morton. Magnetröntgen visar dock stressfraktur i sesambenet, som säkert funnits där rätt länge. Foten är svag, och tåhävningar känns halvkul med dessa symtom. Kan springa men kan ej trycka ifrån pga stortåleden och sesambenet, så vaden känns åt det gubbiga hållet efter bara 4 km. Så nu funderar jag på att helt gå emot mina principer och logiskt tänkande, och kasta ner mina gjutna inlägg i mina zero drop skor. Så kanske man kan få till en läkning, för att sedan plocka ur dom? Finns det någon som använt inlägg enbart för läkning och sedan plockat bort dom? Känns ändå inte som man vill springa med dom.... I så fall. Eller?
Ska påpekas att jag inte tränat under denna tid, utan tagit upp löpningen för några veckor sen eftersom statusen är typ samma. Vila har alltså inte heller hjälpt.
#13
17 mars 2014 kl 12:02
Gilla
Tack för svar! Känns skönt att veta att det kan fungera som tillfällig "läkningslösning", och att det faktiskt går att fasa ut användandet. @Marcus N: Hur lång tid hade du inlägg innan du började utfasningen?

Pelott kan avlasta just stortåledens trampdyna där sesambenen sitter. Jag har problem med det mediala, insidan av foten. Dessutom vill man hålla leden hyfsat rak, vilket tåspridare och bred tåbox kan bidra med. Det är ingen lek att hitta en schysst anatomisk sko, där foten faktiskt får plats på sulan. Ta ut sulan och sätt foten på, så ser du. Går foten utanför så har du redan där börjat riskera Hallux Valgus-liknande symtom. Lägg sedan till ett drop på säg 12 mm för att skapa ytterligare tryck neråt på framfoten. Pelotten avlastar och sprider tårna vid belastning, men då måste ju gärna tårna få utrymme att sprida sig. Därför platt sko, bred tåbox. Jag kommer ändå att ha mina inlägg 2-3 veckor för att se vad som händer, då jag har inbyggd pelott i dessa. Samt använda min Altra-skor, eftersom tårna trycks ihop på i stort sett alla andra skor.. Rebook Nano 2.0 har skapligt utrymme, men drop på 4 mmm.
Jag har en operation av sesambenet som väntar, men jag kommer bara att ta till kniven som sista sista sista alternativ. Lycka till Marcus R, hoppas det inte är något allvarligt.
#14
17 mars 2014 kl 12:38
Gilla
Fantastiskt, jag blir imponerad Marcus! Blir väldigt avis på det där "utan problem", känns som en dröm just nu : /
Gissar att det "bara" är att läka ihop, och sedan nöta in mil efter mil i benen.
Och fötterna ; )
#15
12 april 2014 kl 16:02
Gilla
Hej Daniel,

Jag har använt mina inlägg ca 3-4veckor, och jag tycker faktiskt det går bättre att springa. Eller rättare sagt, jag KAN springa överhuvudtaget. Jag använder dom i Altra The One, som jag beställde från Running Warehouse, USA, ca 1300 spänn med frakt och tull. Jag utgick från min 29 cm fot och köpte en 10.5, men fick byta till en 11. Lite vanskligt det där med Staterna och byte, tror jag pyntade 280 spänn för returen samt fick skicka in mailkonversationer med Running Warehouse till tullverket för att slippa betala moms för båda paren. Running Warehouse var mycket tillmötesgående och betalade halva frakten för par nummer två. Det man bör tänka på är att de är breda i tåboxen, och den gjutna sulan blir oftast något smalare än Altraskon, ( eftersom den förmodligen är klippt efter en annan sko), men det funkar bra ändå tycker jag. Den bästa är nog såklart att anpassa främre delen på sulan efter skon. Bra med zero drop så man slipper kakapåkaka-uppbyggnad förutom din sula förstås. Jag använder dessa för att kunna springa, läka och bygga styrka, men kommer framöver att springa pass utan sulorna för att utmana fötterna lite. Kör VFF som allmän sommarsko, så låser man inte in foten i samma stöpform hela tiden. Lycka till!
#16
12 april 2014 kl 16:05
Gilla
Sorry, fossingarna var visst 28 cm....; )
#17
22 augusti 2014 kl 13:16
Gilla
Hej,
Har tidigare lagt upp lite frågor kring operation av Mortons och sesamben, men det verkar vara få som gjort detta ingrepp (åtminstone att ta bort en bit av sesambenet). Nu efter 3 års tragglande med olika skor, pelotter, inlägg, tåspretare, minimalistiskt, excentriska tåhävningar, vila, stötvåg ,akupunktur, kyla, värme och massage, så har jag bestämt mig för ett ingrepp.
10/9 ska jag opereras, både för frakturerat sesamben(som alltså är i två delar), och mortons nervinklämning mellan tå 3 & 4.
Om det finns någon med erfarenhet av detta så skulle jag bli glad för all info ni vill dela. Allt från operation till läkning/rehab/!

Den största oron är att aldrig kunna trycka på ordentligt i löpsteget igen, men ortopeden verkar inte kunna svara riktigt på detta. Verkar inte vara ett jättevanligt ingrepp : /

Blir tydligen ett ganska långt ärr på undersidan av foten pga ingreppet för sesambenet. Tack på förhand! Hoppas det finns någon som upplevt något liknande.....
#18
25 augusti 2014 kl 12:20
Gilla
Tack för info Mats!

GIssar att ärret för sesambenet blir det mest svårläkta då det hamnar lite under foten. Mortons tror jag dom snittar upp på översidan.(hoppas jag)
Du verkar ha återhämtat dig mycket snabbt och bra så det låter ju lovande!
#19
10 mars 2015 kl 21:01
Gilla
Hallå igen! 6 månader har gått. Mortonsärret under foten är nog 5 cm. Läkningen ser bra ut på ytan, men det finns en förhårdnad under hela ärret, som i sin tur ger en pirrig mortonsliknande känsla. Tycker det fortfarande kan kännas som det slår och hoppar till mellan tårna. (3-4) Erfarenheter av stötvåg på ärrvävnad?
#20
31 augusti 2015 kl 07:36
Gilla
Hej,
Prova att att tejpa upp fettkudden som stöd, det avlastar hälen bra. Gick runt med känslan att det var punka på hälen, men har efter tejpning blivit bättre. Läkningstid 8-15 v. Youtuba på fat pad syndrome heel, så finner du matnyttiga tejpningstip. Lycka till!
< < < 1 2 > > >