Löpning Kom igång 5 inlägg 1622 visningar

Skenande puls och inget syre

1968 • Göteborg
#1
8 september 2010 - 18:53
Gilla
Jag började springa, en sanning med modifikation, i början av juni. Innan dess hade jag väl inte rört mig på många många år. Jag är inte överviktig, knappt normalvikt är mer rätt. Kände dock att det var dags att röra lite på sig. De första passen var helt ok. Mycket gå, lite spring. Försökte öka spring och minska gå. Följen blev att under första hälften av passet så rusar pulsen något vansinnigt, luften tar slut och jag måste stanna. För att sedan promenera mycket långsamt en längre stund. Så småningom kan jag börja lunka för att till slut börja jogga. Dock med promenadpauser invävda. Sista delen av passet känns alltid bättre och det spelar ingen större roll om jag kär 5 eller 10 km. När jag kommer hem så är jag aldrig helt slut,ont i musklerna kanske men konitionsmässigt känns det som om jag skulle orka mer. Är det någon som vet vad detta beror på och finns det några tips om hur jag skall kunna få pulsen att hålla sig nere så jag åtminstånde får syre nog. Glädjen med att springa börjar bytas ut mot hopplöshet. Jag vill ju så gärna men det går inte.
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#2
8 september 2010 kl 19:52
Gilla
Till att börja med borde du kolla ditt Hb, om det inte är nyligen gjort ! För det andra; du har väl inte astma ( och som är halvdant behandlad ) ?Du är på rätt väg men ha tålamod. Att komma imål och känna att du orkat mera är ju helt rätt, att 5 känns som 10 säger också att du ligger på lagom nivå/intensitet. Håll nu bara ut och fortsätt, småningom kan du springa hela tiden , långsamt.
Keep on jogging !!
1968 • Göteborg
#3
8 september 2010 kl 20:08
Gilla
Astma har jag inte vad jag vet. Men skall följa ditt råd med Hb:t. Naturligtvis kan det vara lågt värde, då transporteras det ju mindre syre. Det har jag inte tänkt på. Tack för tipset!
Lotta Olsson
1959 • Svallet
#4
8 september 2010 kl 21:28
Gilla
Du kanske håller ett för hårt tempo på jogging-delen? I alla fall var det mitt problem fram tills jag fick en enkel pulsklocka och blev tvungen att lära mig _springa-sakta_, eller lunka, omväxlande med gång. Så småningom kunde jag lunka lite längre sträckor, och springa lite fortare med bibehållen puls. Tror att det är detta man menar med att "bygga upp en aerobisk bas", att långsamt öka hjärt- och lungkapaciteten samtidigt som skade- och överansträngsningsrisken är minimal.

Dessutom blir det inte plågsamt!!! Jag återupptog min jogging efter åratal av inaktivitet pga skador och sjukdom förra sommaren. Då med mer än 20 kg övervikt. I söndags sprang jag en "sympati-tjejmil" härhemma i skogen! Dessutom har jag tappat nästan 13 kilo. Ge inte upp! Klart du ska komma över "initial-motståndet"!
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
8 september 2010 kl 21:44
Gilla
Det kan väl vara så att kroppen ännu inte lärt sig att du har tänkt hålla på att springa lite längre stunder, det känns lätt i början och därför går det helt enkelt för fort. Absolut ska du kolla Hb men dessutom tycker jag du ska hålla igen ordentligt på farten under första halvan av passet så att du inte tar i förrän du börjar bli trött. Bättre att öka längden på passen eller delen joggning än att hålla hög fart.
Försök också ta djupare andetag, skulle du ha svårt att hinna ta två steg med vardera foten (2+2) för varje utandning så sänk farten. Det får väl gå lusigt då, tills kroppen blivit van! Gå i uppförsbackarna om det behövs för att hålla nere andningen.
Övertygad om att det kommer att gå bra bara du fortsätter att röra på dig några gånger varje vecka. Den goda vanan kommer att ta dig igenom motståndet. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.