Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 303 visningar

Sjuk eller inte....

1967 • Umeå
#1
7 februari 2008 - 11:01
Gilla
Had en en mycket bra månad i Januari med ett mycket lättsprunget pass på 14.5km i i mot slutet på månaden. Yes... nu har man tagit ett steg uppåt tänkte jag. Sedan fick 3 av 6 i familjen influensa med hosta och hög feber... jag tyckte oxå jag hade känningar och stog över helgen och långpasset på söndagen i tron om att nu blir jag snart sjuk. Hände dock inget och sedan i måndags har jag kollat vilopuls och feber och kört tre lite kortare pass på 7-9km. Helt plötsligt så känns det mycket tyngre... syns inte speciellt på pulsen men benen och kroppen är mycket tyngre en vanligt.

Hur funkar kroppen, kan det vara så att jag ändå har en svag släng av influensan men inte så att det synns på tep eller vilopuls? Att nämna är att jag dras med en reumatisk åkomma, bechterews som oxå gör sig lite mera påmind just nu.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#2
7 februari 2008 kl 11:42
Gilla
Ett jättetråkigt svar från mig är jag tror du tränar för mycket och för snabbt... Mer återhämtning/vila tror jag är det du behöver! Och att det är det din kropp försöker säga till dig.
1967 • Umeå
#3
7 februari 2008 kl 12:13
Gilla
Mmmmm... håller med om att det är ett tråkigt svar ;) Har nog funderat i de banorna oxå. Jag skall springa mitt första Stockholm Maraton i sommar (mitt första lopp överhuvudtaget) Siktar på 4timmar, kikar på Szalkais program men följer dem inte slaviskt... men mycket riktigt så blir det fler km än i hans 4timmars schema. Till saken hör att jag tycker det har gått lätt att komma upp i kring och drygt 50km i veckan och pass på 80-100minuter känns som rena terapin. Tanken var att inte öka detta utan ligga på 4-5 pass/vecka ca 5-6 timmar.... men visst kan det ha gått lite för fort då ag började löpträna i oktober (hyffsad grundkondis innan).

Har verkligen blivit biten och har lite svårt att vila mer än två dagar, men jag kanske skall ta detta som en varning och ta en "vilovecka" lite då och då.
Tommy Simonsson
1971 • Veinge
#4
7 februari 2008 kl 12:43
Gilla
Hej, ett förslag som jag har är att du skulle kunna ha ett ännu lägre tempo på långpassen. Exempelvis hålla en genomsnittspuls på 140-145. Men börja med en vilovecka. Så hade jag nog gjort.
Härlig motivation du måste ha.
Anders S
1973 • Göteborg
#5
7 februari 2008 kl 13:00
Gilla
Det jag reagerar på i din träningsdagbok är mängden. Dryga 25 mil är vad jag gjorde själv i januari och bakom den mängden ligger ca 2,5 års träning.
Pulserar du träningen något, dvs blandar tuffare veckor med lättare?
Så att kroppen få chans att hämta sig ordentligt mellan varven. Om tungheten i benen är ett tecken på den stora mängden kanske du skall vara glad att det inte istället kom i form av en skada.

När det gäller överträning så brukar det väl synas på pulsen iofs, men det oavsett viktigt att behålla motivationen och ibland kan för tung träning inverka negativt på lusten att ge sig ut, iallafall för mig.

Mitt tips blir att ta det lugnt några dagar, spring lugnt och lätt på de pass du gör och vänta med att hårdköra och pulsera i fortsättningen.
Lycka till!
1967 • Umeå
#6
7 februari 2008 kl 13:21
Gilla
Vet inte riktigt om man kan kalla det att pulsera men jag brukar springa kortare långpass varannan vecka. Däremot så springer jag nog minst 4ggr i veckan, hade en sjukvecka i december därav "bara" 160km, men kanske var den veckan behövlig! Har provat att springa lågpuls men har svårt att springa så långsamt så jag kommer ner mot 140.

Jag skall försöka ta åt mig av råden, vore synd att förstöra en så positiv upplevelse som löpningen kan vara. Kommer nog att ha svårt att minska på passen men jag skall försöka köra lugnare veckor emmelanåt
Henning Looström
1973 • Lund
#7
8 februari 2008 kl 06:36
Gilla
Du har ju ökat träningsmängd rasande fort. Det ger ju ofta problem från tex knän eller benhinnor. Skönt om du inte har fått det. Ännu. Ta det försiktigt så att du inte skadar dig! Håller du så kommer du klara maran. Som sagt, en lugn vecka hade nog inte suttit fel. Lite annan träning och lite sofftid, tex tv-spel. (Sedan slås jag av att du kör mer eller mindre samma tempo på alla träningstillfällen oavsett typ av pass)
1967 • Umeå
#8
8 februari 2008 kl 14:33 Redigerad 8 februari 2008 kl 15:20
Gilla
Jo jag har kanske tagit i för fort,kanske beroende på att det hittils varis så lätt och jag har gjort så stora framsteg. Riktigt samma tempo är det nog inte men visst det diffar inte så mycket, känns helt enkelt så naturligt att springa kring 5:40 tempo vilket är "mitt" maratontempo. Kör en del med högre tempo men jag har tidigare inte sprungit så mycket saktare.

Har dock denna vecka sprungit med lägre puls.... och kommer att lägga in mera vila framgent.

Kollade din dagbok Henning och seågatt du diffar dina pass mellan 4:30-7:30.... De undre tiderna är lite i underkant för mig,men det jag slås över är de övre tiderna. Jag kan inte springa långsammare än 6:30 då somnar jag ; ) Går du emellanåt eller lyckas du faktiskt att jogga i detta tempot. Jag får nog rent öva mig att springa långsamt. Jag tyckte att jag som hade tider mellan 4:45-5:50 hade "stort" spann, men då förstår jag ju att du tycker att jag inte varierar mig.

Tack för alla inlägg, det har gett mig lite perspektiv. Eftersom det är första loppet så har jag nog kännt att jag vill verkligen inte missa pga jag tränat för lite och jag tyckte att 200-300km i månaden fram till Maj kändes som ganska bra.
Henning Looström
1973 • Lund
#9
9 februari 2008 kl 17:07
Gilla
Jag hade för mig att det var mindre diff än 65s mellan pass märkta "snabb" och långpassen men jag tittade bara som hastigast. När det gäller min träningsdagbok ger den nog inte så mycket stöd för det jag skrev ovan eftersom jag sedan mitten av oktober bara har bara kört lugn löpning. Passen är mest en grådaskig sörja av mer eller mindre snigeltempo... Körde lågpuls enl Maffetone tre månader, därav sömngångarpassen @ 7.45min/km... Och, ja, jag har gått en del. Så fort det kommer en backe piper pulslarmet så får man promenera ner pulsen. Rätt stolt över min envishet som fick mig att stå ut 3 månader.
Senaste tre veckorna har jag sprungit i vad jag upplever som ett bekvämt lugnt tempo, ca 6.30. Från nästa vecka skall jag börja peta in lite snabbare pass också.
Någon sade att det är vanligt att man springer för sakta när man skall springa fort och för fort när man skall springa sakta. Rätt kloka ord tycker jag.
1967 • Umeå
#10
11 februari 2008 kl 10:05
Gilla
Vi hade skitväder i Umeå igår så det fick bli ett långpass på bandet igen. Denna gången höll jag igen och försökte ligga på en puls under 140. Sedan körde jag emmellanåt backe för att minska monotonin samt ett snabbt parti på två kilometer (efter sprugna 15). Efter detta hade jag dock lite svårt att komma ner till sub140 i puls men hela passet 150min (24,7km) snittade jag på 144 vilket är lågt för mig jämfört med tidigare. Passet gick överlag bra.... undrar om jag ändå inte hade nåt i kroppen i början på veckan....

Jag kommer nog att fortsätta köra lite längre pass på söndagar men då inte tänka så mycket på längden utan på tiden. Kommar oxå att försöka lägga i någon annan form av träning under veckan och inte bara löping. Istället för 4-5 pass får det bli 3-4pass plus nått annat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.