Löpning Träning 4 inlägg 219 visningar

Maxpuls och pulsklocka

1969 • Sala
#1
26 februari 2008 - 14:29
Gilla
Känner du till din personliga maxpuls? Man ska ju aldrig anpassa sig efter en allmän maxpuls som bygger på ålder. Min maxpuls ligger t.ex. över den som baserar sig på ålder. Räkna ut vad din personliga maxpuls ligger på.

Pulsklockorna brukar räkna med 60-70% av maxpuls för långpassen, och det är nog klokt att inte ligga högre. Szalkai rekommenderar att man åtminstone inte ligger allför mycket över 70%, och 151 bpm är inte särskilt mycket högre (bara 67%). Om din maxpuls verkligen är 194 så kan du nog köra efter det. Men på korta distaner går du väl på fortare än så? Då kanske pulsen snarare bör ligga på 70-80% av maxpuls.
Emil
1984 • Sundsvall
#2
26 februari 2008 kl 14:31
Gilla
Det finns möjlighet att själva ställa in maxpulsen i någon meny, kolla i manualen ;) Förmodligen under träningsmode och typ "personal settings" eller så.

Ett annat sätt är att du beger dig ut och toppar din puls. då när du är klar med löparpasset kommer klockan säga "hej hej! Vi såg att du hade en högre maxpuls än vad som var intälld, vill du byta till denna? kram"
Håkan Melinder
1971 • Upplands Väsby
#3
26 februari 2008 kl 16:58
Gilla
Det där med att räkna intervaller och procent av maxpuls har mer än en skola. Jag vet inte vilken din klocka använder automatiskt men jag TROR att man pratar om rakt räknad procent (hela pulsspannet, från max till noll) och procent utan vilopuls (Bara räknar procenten i intervallet mellan max och vilopuls). Surfa runt lite och kolla efter Karvonens formel så kanske du hittar något som passar dig. Jag använder den och det känns bra. Jag vet inte hur Szalkai räknat.
Lycka till.
1969 • Sala
#4
27 februari 2008 kl 07:46 Redigerad 27 februari 2008 kl 11:13
Gilla
Jag har läst någonstans att man helst ska räkna ut den genom att springa tre gånger uppför en brant backe så fort man orkar, men jag kom upp högre på plan mark, i slutruschen på en femkilometersrunda. Men testa även en enkilometersrunda!

Nej, Korvonen tror jag inte ett dyft på, eftersom åldern inte verkar ha så mycket med maxpuls att göra. Den varierar från person till person. Och vad vilopulsen har med det hela att göra förstår jag bara inte. Nej, logiken tycker jag säger mig att man mäter maxpulsen genom att se hur högt man orkar komma upp. Sen kan man ju alltid lägga på 5 slag om man är övertygad om att man kan komma upp högre, men att benen inte orkar, men vad vinner man egentligen på det? De flesta av oss behöver snarare dra ner på tempot än dra upp på det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.