Löpning Kost & Näring 28 inlägg 7035 visningar

srpinga långt utan vätska

1975 • uddevalla
#1
1 april 2013 - 22:17
Gilla
Igår blev det drygt 26 km utan vätska. Fungerade rätt bra.
Springer min första Mara 1 Juni i Stockholm. Klarar man säg hyfsat med bara vatten o sportdryck då eller måste man "!tugga" i sig någon? Har aldrig testat bars eller andra saker. Svårt att äta i farten(vill ej stanna)?
Kan kall nyponsoppa vara en bra dryck att ta längs banan?
Mycket socker(energi). Drack det efteråt igår och det kändes hur gott som helst
< < < 1 2 > > >
1965 • Kungsholmen
#2
2 april 2013 kl 08:05
Gilla
Det viktiga är att du får i dig vätska OCH snabba kolhydrater, sen kan du välja fritt mellan sportdryck, gel, banan, nyponsoppa, godis, etc etc.
Mr. B
1963 • Hemma
#3
2 april 2013 kl 08:40
Gilla
Det finns många och långa trådar om det här. Många löpare är överens om att vätske- och energibrist märks tydligt när kroppens reserver tar slut efter ungefär två och en halv eller tre timmar. Fyller man på i god tid så slipper man få tvärstopp där.
På själva tävlingen klarar sig de flesta på vad som serveras längs banan.
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#4
2 april 2013 kl 08:43
Gilla
Brukar hoppa över de "fasta" sakerna under ett marathon. För mig fungerar de inte då jag ofta är så pass uttorkad att det bara blir som en torr osväljbar klump i munnen. Än värre är dextrosol.

Däremot fungerar bars bra under bergsmarathon osv.

Sportdryck eller gel är ett måste under en mara om man ska springa i tävlingsfart och inte bara jogga genom det. Om du håller högre fart betyder det att din kropp kommer använda mer kolhydrater än i din vanliga fart. Dessa måste du försöka ersätta så gott det går under loppet då du inte kommer kunna ha nog i kroppen för att kunna hålla farten genom loppet.

Om amn sedan kör på sprotdryck eller gels är nog mer en smaksak. Man kan väl säga att gel är en sportdryck i väldigt koncentrerad form. Om du nu tar en gel så kommer du ändå vilja ha vatten i anslutning till det.

Brukar själv köra med sportdryck under maror och gels under tävlingar då jag är tvungen att bära allt själv (viktsparande).
1975 • uddevalla
#5
2 april 2013 kl 21:33
Gilla
Tack för kloka svar...blir nog att växla vatten o sportdryck och kanske be någon langa någon gel eller annat?
Är det isostar i sthlm mara?
Någon spec gel som rekommenderas...aldrig testat men det finns säkert oändligt många
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#6
2 april 2013 kl 21:41
Gilla
Maxim, inte alla magar gillar den så kan du testa den innan är det bra.
HR
1972 • Stockholm
#7
2 april 2013 kl 21:53 Redigerad 2 april 2013 kl 21:53
Gilla
Tommy: provköp det som serveras på Maran och provköp och testa dina egna alternativ så du inte hamnar i (mag)knipa. Det går bra att späda sportdryck lite också - eller blanda egen.

Nyponsoppa är prima och allt som inte sätter fart på magen ofrivilligt som man trivs med kan man ju köra på.

Om man inte gillar att tugga saker så klarar man sig säkert fint utan det på en mara och köra på vätska/gel. En bra tanke är att inte bli så törstig att man måste dricka för mycket och försöka dricka ikapp och en annan bra tanke är att inte okynnesdricka om man inte alls är törstig. Om det inte är RIKTIGT varmt - då kan man behöva dricka lite grann i förebyggande syfte då törsten kan komma fort annars. Brukar inte vara några större mängder.
1980 • Åby
#8
2 april 2013 kl 21:53
Gilla
det är inte så dumt att köra långpass utan vätska har jag erfarit, men återhämtningstiden blir direkt längre vilket kanske inte är målet med träningen.

Klarar magen maxim så räcker det med nån gel eller två utifall att du känner att det behövs. Skulle inte rekommendera nyponsoppa eller något annat med "vanligt" socker, inbillar mig att det har avsevärt lägre oktantal än en vettig gel. Själv kör jag oftast med Enervits liquids, lättare att få i sig än gels och gör jobbet bra.
Micke Larsson
1971 • Norge
#9
3 april 2013 kl 13:30
Gilla
Tommy: "Igår blev det drygt 26 km utan vätska. Fungerade rätt bra."
Mattias: "det är inte så dumt att köra långpass utan vätska har jag erfarit".

Men varför? Många vätsketrådar på Jogg (inte denna än) börjar till slut att handla om vem som kan springa längst utan att tillföra kroppen vatten eller energi.

Att kroppen förbrukar vätska är ett faktum, liksom att kroppen efter ett par timmars löpning funkar bäst om den får ny energi att bränna. Att man på tävling försöker klara sig så länge som möjligt utan "soppa" fattar jag, men varför någon vill springa över två timmar utan att dricka fattar jag inte. Otympligheten av att behöva bära med sig vätska eller besväret att stanna på en bensinmack kan väl omöjligen mäta sig med obehaget av att inte ge kroppen maximala förutsättningar att göra sitt jobb?

Jag vill vara snäll mot och jobba i samklang med kroppen. Annars kunde jag lika gärna sitta framför tv:n och skyffla i mig ostbågar.
Mr. B
1963 • Hemma
#10
3 april 2013 kl 14:06 Redigerad 3 april 2013 kl 14:07
Gilla
Jag gissar att många som säger sig klara långpass utan vätska eller energi helt enkelt springer "korta långpass". Ett pass kan väl kännas långt även om kroppens reserver räcker hela vägen - och det gör de ju ungefär två och en halv timme eller lite mer - men det är stor skillnad mot att hålla på ett tag till.
1969 • Åkersberga
#11
3 april 2013 kl 14:20
Gilla
Jag tänker lite train low compete high med att snåla lite med vätskan under pass. Eller att träna cykel med dåligt pumpade nabba-däck och sen köra tävling på slicks
Jag springer så långsamt på träning att jag sällan eller aldrig blir törstig. Jag skulle aldrig snåla på tävling, men det känns bra (kanske främst mentalt) att inte känna behovet av att dricka hela tiden. Man (jag) kan ju inte prestera i högt tempo utan att dricka.
Micke Larsson
1971 • Norge
#12
3 april 2013 kl 14:53
Gilla
Mr B: Jag har i Jogg-trådar sett allt upp till maratondistans på träning utan vätska. Själv skulle jag inte överleva 42 km utan vätska. Jag har möjligen någon gång sprungit 21 km utan vätska (borde åtminstone klara det om jag skulle försöka) och det finns löpare som springer 42 km nästan lika snabbt som jag springer 21. Så jag fattar att det går, men för mig påminner dessa trådar lite om sketchen Four Yorkshiremen, där fyra Monty Python-medlemmar tävlar om vem som hade jävligast barndom.

Magnus: Bäst förklaring hittills. Inte min strategi, men jag förstår åtminstone hur du tänker.
HR
1972 • Stockholm
#13
3 april 2013 kl 17:49
Gilla
Jag håller med både Micke L och Magnus S.

Efter att ha kört med och utan vätska på två till fyra timmars pass så vet jag vad jag föredrar - och det är helt enkelt att gå på "känsla" upp till en timme till en och en halv timme och dricka eller inte dricka beroende på fart och väderlek.

De två enda "snabbare" halvmarapassen blev utan dricka och det var rätt jäkla segt efteråt medan det senaste HM-passet med drickastopp gick kalas.

På pass som kan hamna runt en och en halv timme eller kanske mer så planerar jag nu in dricka eftersom jag upplever att återhämtningen samt känslan i slutet av passet är mycket bättre om jag dricker lite grann och det även om jag inte är "speciellt törstig". Dricker sällan förrän efter 12-13km på sådana pass men sen klunkas det lite vartefter.
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#14
3 april 2013 kl 17:57
Gilla
Jag brukar sällan tillföra vätska (vatten) på långpass under 30km, upplever ingen större skillnad på kroppen med eller utan. Pass över 30km kan det hända att jag knaprar en dextrosol, möjligtvis två.

Försöker dock i största möjliga mån att inte att tillföra energi i form av gel eller sportdryck. Anledningen är enkel. Jag tror på att man blir bra på det man tränar på. På tävling vill jag inte springa omkring och äta/dricka var 5e km. Alltså försöker jag träna på att låta kroppen vänja sig vid så lite energitillförsel som möjligt.

Är inte halva grejen med långpass att träna på att låta kroppen använda fett som energikälla när kolhydraterna är slut? Att knapra energidryck, gel, nötter etc under långpass tar väl bort en del av den effekten.
HR
1972 • Stockholm
#15
3 april 2013 kl 19:14 Redigerad 3 april 2013 kl 19:22
Gilla
Coach: nu drar du det kanske till sin spets.
Poängen är aldrig att man ska sträva efter att dricka var 5:e km lika lite som att plåga sig igenom ett pass med törst - "bara för att".

Jag tänker själv ungefär som du och dricker så "lite som möjligt" och de flesta pass upp till 25km har gått helt utan vätska - och gått bra. Jag är helt enkelt inkonsekvent. :)

På passen runt 30km och över har jag magrare statisktik då jag kanske bara gjort fyra-fem sådana pass. Där har det varit tomt på dricka fram till 30km på ett pass och påfyllning igen vid runt 40km och på annat 30km pass så var det ett par klunkar vid runt 15km och sedan ingenting. I princip alla pass har gått "bra" en del tack vare vätska och en del utan.

Själv dricker jag allra helst bara vatten. Har "lyxat" på ett par pass med en mugg Cola för att känna på hur det känns men föredrar en fräsch klunk vatten vid behov. Om Colan gör nytta? Tyvärr gör den ju det. Jag dricker aldrig Cola annars och tänker heller inte göra det annat än undantagsvis.

Att hälla i sig socker är något man bör undvika på normala pass.

Det finns inte så mycket som talar för att kroppen använder fett "bättre" som energikälla utan kolhydrater. Kroppen gör vad den är tvungen till oavsett om det är bra eller dåligt.

På längre lopp blir det ju en bland-drift och det sköter kroppen så bra den kan. För de flesta subelit-motionärer på långlopp innebär det sportdryck för att orka trycka på och undvika att krokna rejält. Då har de ju kommit fram till att det funkar bättre med än utan.

Utan kolhydrater tappar kroppen högfartsprestanda och fettomvandlingen har (siffra som lagts fram av andra) ca 16% lägre effektivitet för kroppen som bränsleform vid aerobt arbete. Det tappet vill man ju bespara sig så långt som möjligt. Fettdriften är mer effektiv som bränsleform på låg till medelintensiv aktivitet - knappast under ett lopp. Duktiga löpare springer ju riktigt fort på långlopp men för dem är ju kanske 3:50 fart bara "medelintensiv" aktivitet eftersom de tränat upp sin aeroba kapacitet.

Att träna på att springa utan sportdryck är en bra filosofi tycker jag. Man ska varken överskatta eller undervärdera kroppens förmåga att sköta energidistributionen själv.

Musklerna kan tydligen aldrig bli helt noll på glykogen men givetvis bli riktigt låga. Det pratas ofta om att leverglykogenet spelar en mycket större roll i frågan om prestation och när det glykogenet är slut så blir det tungt, riktigt tungt. Det kan kroppen inte ersätta av nedspjälkat fett och det antas att den berömda "väggen" är en följd av att leverglykogenet är slut. Tillför man de snabba kolhydraterna så kan levern tillgodogöra sig det och hjälpa till att bibehålla effektiv energitransport utan att störa bland/fettdriften." Levern är lite kinkigare och tar såvitt jag förstått inte glukos i form av sackaros utan i form av fruktos (och galaktos dvs mjölksocker). Vanligt strösocker är ca50/50 sackaros och fruktos och då man kan förmoda att t ex Cola innehåller den typen av socker så håller man leverglykogenet intakt redan med måttliga mängder. Fruktosen anses vara mer benägen till att hamna som fett i kroppen och bara det är ju en anledning att hålla sockerintag till ett rent minimum.

Ren" fettdrift tror jag inte förekommer i den utsträckning som man tror när man pratar om fettdriften då den nedspjälkning av triglycerider (höljet kring fett som kan omvandlas till glukos) sker i en snabbare takt än kroppen kan tillgodogöra sig och det innebär också att det fett som blir över efter loppet/passet och som flyter omkring i blodet återigen packas in i triglycerider och lagras in - som fett igen. Varför? Kroppen är smart. Den vill konservera energi och har ingen lust att göra sig av med det. Det nedspjälkade fettet försvinner inte på något magiskt sätt ur kroppen.

Nötter under långpass tycker jag kan vara "gott" men jag tror personligen att det är mer feelgoodfaktor än praktisk nytta. Gel har jag aldrig provat. Tycker det verkar slibbigt men en del verkar gilla det. :)

MÅSTE jag äta något på ett riktigt långpass så tar jag idag vadfan som helst på ren svenska. Rune Larsson - Ultralöparlegenden - föreslår ju en korv och en kaffe på bensinmack på vägen och tycker man ska vänja kroppen vid att äta under långpassen.

Innan längre pass kan jag ibland - men ganska sällan - tanka ett utspätt glas juice och vatten för innan-frukost-löpning men oftast bara vatten.

Jag är ju ingen långpass-räv och inte heller någon fartkomet så jag faller i den stora massan av vardagsmotionärer så det jag skriver är ju ingen sanning utan bara mina egna reflektioner över det man snappat upp av de som satsat lite hårdare och tävlar samt andra i samma sits som en själv som gärna provat sig fram till vad som funkar för en själv. :)
Micke Larsson
1971 • Norge
#16
3 april 2013 kl 19:40
Gilla
Men Henrik, vad menar du med att långpassen utan vatten på de första tre milen "gått bra"? Jag betvivlar inte att du sprang snabbare än vad jag hade gjort (med vatten eller sportdryck), men min logik och en hel del vetenskap och experter säger mig att du förmodligen haft mer kraft att spendera om du hade börjat dricka från start.

Coach: "Är inte halva grejen med långpass att träna på att låta kroppen använda fett som energikälla när kolhydraterna är slut?"

Jag siktar visserligen inte på några världsrekord, men på mina långpass är det exakt 0 procent av grejen att göra slut på kolhydraterna. Jag brukar ändå vara slut så det räcker och blir över efter 3-4 mil.
Nils-Tim
1975 • Stockholm
#17
3 april 2013 kl 19:53
Gilla
Anders Svensson
1982 • Stockholm
#18
3 april 2013 kl 20:16
Gilla
Well. Givetvis drog jag det kanske till sin spets men jag tror fortf. på att inte dricka och äta mer än nödvändigt. Jag siktar inte heller på några världsrekord, bara på att förbättra mig själv. Anledningen till att jag springer långpass är bland annat att lära kroppen utnyttja fett som bränsle istället för glykogen. Det tycker jag att man gör bäst genom att göra slut på kolhydraterna och försöka tillföra så lite ny energi som möjligt. Om det är rätt eller fel får andra bedömma. För mig funkar det bäst att göra så.
HR
1972 • Stockholm
#19
3 april 2013 kl 20:17
Gilla
Micke L: därav " " runt gått bra. :)

Det underlättade att a) tempot var lågt och b) det var kallt ute.

En av de saker som jag kom fram till efter passen var ju att det "gick bra" trots allt. Efter långpasset med Gabriel L-E märkte jag att det _verkligen_ hade behövts vätska och då bestämde jag mig för att börja dricka på pass runt 20km och uppåt framöver.

Hur stor skillnaden blivit åt det bättre kan jag inte svara på ännu eftersom jag sprungit så få pass med vätska men som jag skrev så har återhämtningen varit mycket bättre och säkert så blev passen i sig lättare.

Får se i sommar då jag vet att jag kommer behöva vätska på passen. Under tiden kör jag med min nyinskaffade vätskeblåsa;
http://www.ladda-upp.se/bilder/ivwwdbweeeeke/

Ska bara hitta lagom långt sugrör - kanske någon har en dropställning till övers som jag kan få ta slangen ifrån? ;)
HR
1972 • Stockholm
#20
3 april 2013 kl 20:23
Gilla
Coach: jag stödjer din strävan och jag tycker det är en sund approach att inte äta eller dricka mer än nödvändigt. Det känner du ju faktiskt bäst själv.

OM du har lust kan du under en period jämföra att dricka lite på passen (vatten) så vet du ju skillnaden. :)

Som sagt så är det ganska svårt att göra "slut på kolhydraterna" och det du vänjer dig vid är helt enkelt hur kroppen beter sig under dina pass. Springer du låg- till medelintensivt så kommer du med tiden att få en bra fettförbränning. Känner du att du inte vill äta kolhydrater innan passen så är det ju fritt val och en sliten klysch är: känns bra = är bra,

Det finns ett par lite mer satsande individer på forumet som provat att strypa kolhydraterna under en längre period och det gick tyvärr markant sämre för dem så det har återgått till den "normala" löparkosten.

Själv balanserar jag upp mina kolhydrater mellan varven med att skära ner på dem under träningsfria dagar och med periodisk fasta - vilket tagits upp hör på forumet. Jag har inte ens tänkt på att kalla det periodisk fasta utan jag går ju bara på vad kroppen tycker känns bra. Fick en liten aha-upplevelse när jag läste tråden eftersom det inte är något jag ens tänkte på. :)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.