Löpning Träning 12 inlägg 11910 visningar

Tips för att ta första milen

#1
19 december 2014 - 16:17
Gilla
Hej allihopa! Jag är 22 år och har kommit igång på riktigt med löpningen nu, det har blivit ett av mina största intressen. Jag har motionerat genom promenader kontinuerligt lite mer än ett år och kommit igång med löpningen för ungefär 4-6 månader sedan. Just nu så springer jag säkert 4 gånger i veckan med en distans runt 5-6 km.

Jag har nu fått ett lopp i present. Loppet är i Stockholm och ligger på en mil och det hålls i mars 2015. Därför söker jag nu alla tips som ni sitter inne på för att ta den där första milen. Hur såg ert schema ut när ni bestämde er för att ta den där första milen? Jag planerar att ta den första milen innan mars alltså och helst fler gånger så att jag känner mig någorlunda säker att ta mig igenom loppet.

Tack på förhand! Mvh Fredrik
#2
19 december 2014 kl 16:59
Detta inlägg har raderats
1976 • Västerås
#3
19 december 2014 kl 17:12
Gilla
Jag hade kört en del Indoor walking så jag hade lite grundkondis. Har du sprungit i 4-6 månader borde du också ha det. Sen sprang jag 5km 3 ggr innan jag gav mig på milen. Tog en 5km runda sen kände jag att jag orkade lite till så jag tog 2,5 km till och sen gick en 2,5km runda på vilja.
Tar du det lugnt kommer du säkert orka 10 km resan nu. Iof åkte jag på hälsporre efter det upplägget ;) men jag orkade milen.

Testa dig själv.
#4
19 december 2014 kl 17:20
Gilla
Tack för fina svar! Jag har som längst sprungit ungefär 8 km och det gick på ungefär en timme. Jag tränar fortfarande mina ben och får känningar rätt så lätt fortfarande. Är det kanske bra att vila 2 eller fler dagar innan man försöker sig på den första milen? Ska kika mer på en pulsklocka också, låter som en bra grej.
1988 • Barkarby
#5
19 december 2014 kl 18:20
Gilla
Antar att loppet är Premiärmilen. Ska också köra det med målet sub 38 minuter. Vila är individuellt. Inför min första mil 2009 (gick på 52 min) vilade jag en dag innan. Numera kan jag träna lätt dagen innan utan problem. Mer rutinerade löpare kan ibland uppleva att helvila gör dem ringrostiga. Men du som är nybörjare kan utan dåligt samvete gott vila en dag innan. =).
Jenny
1974 • Knivsta
#6
19 december 2014 kl 18:33
Gilla
Jag skulle ta det lite lugnt veckan före milen. Inte helvila, men inga superduperpass som drar på dig massa mjölksyra heller. Det är tråkigt att springa första milen med träningsvärk. Mitt förslag är att du springer kanske 7 km i hyggligt ansträngande tempo en vecka före loppet, 4-5 km med några korta rusher i början av veckan före och kanske 2 km jättelugnt och fint två dagar före loppet.
Jenny Eilertsen
1982 • Norrköping
#7
20 december 2014 kl 17:32
Gilla
Vet inte om du springer med nån klocka eller med någon app i telefonen? Jag är också relativ nybörjare när det kommer till löpning, började i mars i år med att först klara av att ta mig runt 5 kilometer och där är du ju redan. Inför min första mil så använde jag mig av appen Runkeeper och ett träningsprogram som heter "Sub 65 min 10 k". Det är ett program på 16 veckor, men redan några veckor in i träningen så klarade jag att springa en mil... dock inte på under 65 min (men det klarade jag efter 16 veckor).
Stort lycka till!
1973 • Norrköping
#8
20 december 2014 kl 19:00
2 Gilla
Hej, du får en massa tips om tidsmål och appar och grejer här, men här kommer ett enkelt tips från en enkel amatör:

Mät upp en trevlig milrunda och spring lugnt så länge du orkar och gå resten. Gör det en gång i veckan. Sträckan du behöver gå kommer att bli kortare efter hand, och när loppet närmar sig har du stenkoll på hur långt du orkar springa till vardags.

Lycka till!
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#9
22 december 2014 kl 22:51
Gilla
Verkar på dig som att det är distansen som är viktigare än själva tiden? Läste någonstans att du klarar att springa dubbelt så långt på tävling som på träning så runt kommer du komma oavsett.

För min del var det ett väldigt lyft rent psykologiskt när jag skaffade mig en pulsklocka och började springa lågpulsträning. Till en början gick det otroligt långsamt även med mina mått mätt, men var väldigt annorlunda att uppleva jogging som behagligt och att komma hem med ork kvar och vara jäkligt sugen på nästa pass. Det sporrade mig att sakta men säkert öka distansen på mina rundor så jag kunde köra 13-15km och känna mig hyfsat fräsch efteråt.

Med tanke på att du verkar dras med lite småskador skulle jag rekommendera dig några pass i låg puls för att känna efter om det är något för dig. Kör hårt!
1984 • Stockholm
#10
22 december 2014 kl 22:57 Redigerad 22 december 2014 kl 23:24
Gilla
Missuppfatta inte det här men skillnaden mellan att springa 5-6 kilometer 4 gånger i veckan och att öka en av dom gångerna till en mil är minimal. Det kan du göra imorrn om du tar det i ett lugnt tempo. Pga dina känningar så tycker jag inte att du ska göra det men du har fått mkt tips om att ta det lugnt redan. Lyssna på dom, men ha inte överdriven respekt för distansen för det. Kan man springa 5-6 kilometer 4 gånger i veckan(!) så är 10-12 km nångång då och då ingen stor grej. Troligen är det tempot på dina 5-6 kilometersrundor du ska vara försiktig med om du har känningar - för det låter som att du är fullt tillräckligt försiktig med själva distansen.

Mitt tips blir att ta det lugnt på de rundor du kör och öka ett av passen med en kilometer i veckan. Då kommer du rätt snabbt upp till en mil. Du kan öka det till 12-15 km också om du vill känna dig ännu bättre förberedd i mars - det viktigaste är att du springer långsamt! Prattempo på långa passet, inte fortare. Sen vilar du när du behöver och lyssnar på kroppen. Ont = dåligt = vila.

EDIT: Läste nog lite slarvigt tidigare för nu såg jag att du inte alls hade fått massa tips om att ta det lugnt - handlade ju bara om sista veckan. Oh well, jag skrev samma sak som alla andra :).
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
22 december 2014 kl 23:45
Gilla
Är man frisk och 22 år är det en baggis att springa en mil. Byt ut ett pass i veckan till ett lugnt pass på en mil. Är det jobbigt lägg in pauser där du går hundra meter då och då. Pulsklockor och andra leksaker är roliga men absolut inte något du behöver, bättre lägga pengar på bra skor mm.
1984 • Stockholm
#12
22 december 2014 kl 23:56
Gilla
Förresten. För att svara på din fråga om hur schemat såg ut för att klara en mil första gången:

Jag hade som längst sprungit 4km tidigare i livet och hade kommit igång såpass att jag kört nån kort runda på 2-3 km ett par ggr i veckan. Kunde absolut noll om löpträning. Hade hållit på och maxat mig igenom denna typ av sprintrundor i kanske 3 veckor innan jag fick för mig att det vore kul att springa en mil. Tänkte prova om det var skillnad att springa långsamt. Gick ner på gymmet för det var svinkallt ute. Satte löpbandet på 9,5km i timmen - klart långsammare än tempot jag sprang mina 2kilometersrundor i. Så sprang jag en mil och började gilla löpning på allvar. Det var inte det minsta svårt det gick bara lite långsammare. Nån månad senare sprang jag 2mila-pass varje helg. Inte en ökning jag skulle rekommendera - skadade mig efter 4 månader. Men det var så det gick till för mig. Skillnaden mellan 5km och en mil är inte särskilt stor alls. Däremot ska du inte plötsligt springa milen VARJE runda och du ska inte ösa på allt du kan utan ta det lugnt för det mesta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.