22 juli 2009 kl 15:28
Redigerad 22 juli 2009 kl 15:40
Joel: om du inte vet vad du pratar om så uttala dig inte om det. Det är en väldigt stor skillnad mellan snabba kolhydrater och andra kolhydrater och om du inte vet det så behöver du verkligen läsa en fysiologibok istället för en massa LCHF-bloggar.
Om du läst (eller ialla fall tittat på) studierna jag länkade till så hade du sett att det inte är kolhydraterna i sig som man tror orsakar cancer utan det är en höjning av hormonet IGF-1 som man tror kan leda till en ökad risk. IGF-1 höjs av flera faktorer där högt insulin är en utav dem. Högt insulin får man när man utsätter kroppen för en hög GL kost eller om man är överviktigt och/eller har dålig insulinresistens. Det är därför en väldigt stor skillnad mellan glukos som kommer ut i blodet långsamt och glukos som kommer ut snabbt.
För att du ska förstå så kan du tänka dig en tratt där toppen kan ses som inflöde av glukos, hålet i botten som lagring av glukos i musklerna och själva utrymmet i mitten som glukos i blodet. Vi säger lite förenklat att det finns två tillflöden till tratten, ett från levern och ett från magsäcken. Kroppen ser hela tiden till att det finns lite glukos i tratten. Om det inte kommer från magsäcken så kommer det från tratten och om det kommer från magsäcken så slutar levern hälla i glukos och istället så hjälper den till att tömma tratten. Om man vill så kan man tillföra väldigt mycket glukos på en gång genom magsäcken och risken är då att något rinner över (dålig konsekvenser). Om man däremot ökar tillflödet lite extra under en stund så klarar kroppen av det hur bra som helst och allting "rinner igen" utan några obehagliga överraskningar.
Nu är det ju dessutom så att studierna på området ger väldigt blandade resultat precis som jag mycket tydligt visade i mina tidigare inlägg. När man ser ett samband så är det oftast kopplat till ett hög GL, lite till ett högt GI och väldigt få/inga visar ett samband till kolhydrater i sig. Så att likställa alla kolhydrater är väldigt dumt och något du verklien bör sluta med.
Om du inte vet vad hög GL innebär så är det en förkortning för glycemic load och representerar precis det jag gick igenom med mitt exempel med tratten. Det är arean under en graf som visar hur stora mängder glukos som tillförs blodet över en bestämd tid.
GI är endast ett mått på hur snabbt kolhydraterna kommer ut i blodet och säger ingenting om hur det belastar kroppen. 5g druvsocker har högt GI men det är ingen större belastning för kroppen som tar upp det snabbt utan att behöva höja insulinnivåerna något nämnvärt.