Löpning Kost & Näring 19 inlägg 4248 visningar

Toksvettas, svårt med vätskeintag..Tips önskas

1980 • Olofstorp
#1
23 mars 2010 - 11:08
Gilla
Hej!

När jag springer så svettas jag tokmycke oavsett vad jag har på mig för kläder, året runt och jag upplever inte själva svettningen som problem men jag vet ju att om jag inte får i mig vätska så minskar ju orken, mitt problem är att få i mig vätska när ja springer.
Magen reagerar med gaser och blöta pruttar.

har testat med vatten, sportdryck, egen mix av vatten, salt socker

vet inte om felet är att ja dricker för ofta eller för sällan under passet, för stor mängd eller för liten mängd

provat det mesta men magen reagerar ändå

Dricker bra för övrigt under dagen.

har ni några bra tips
Mvh Niklas
1962 • Torslanda
#2
23 mars 2010 kl 14:04
Gilla
Kolla vad du äter innan passet.
Äter du mycket grnsaker och fibrer så kan magen vara lite känslig.

Hur långt springer du?
1980 • Olofstorp
#3
23 mars 2010 kl 14:21
Gilla
Jag försöker äte mer grönsaker o mindre kolhydrater samt mycke fibrer men det har jag gjort under en längre tid, o visst har jag gaser även när ja inte springer men det verkar som att magen reagerar ännu kraftigare när ja springer och försöker få i mig vätska, inga direkta problem när jag springer utan o dricka men då märker jag av en försämring i orken.

springer ca 10km ca 3ggr a´43min samt 16km a´ 1h,12min vid ett tillfälle per vecka

märkt att asiatisk wok med nudlar är värst men gott
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#4
23 mars 2010 kl 16:29
Gilla
Du behöver väl inte dricka ngt alls för dessa pass särskilt inte nu på vintern. Kroppen kan ändå inte tillgodo göra sig vätskan om du springer så relativt kort tid.
1980 • Olofstorp
#5
23 mars 2010 kl 17:03
Gilla
Men jag svettas alltså tokigt mycke, onormalt mycket
när ja tränar.
ja får lätt vätskebrist

så ja tror att ja måste dricka fast det är relativt korta pass
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
23 mars 2010 kl 17:07 Redigerad 23 mars 2010 kl 17:17
Gilla
Toksvettas på vintern låter som alldeles för mycket kläder, vad ska det vara bra för? Utom som svetträning inför Stockholm Marathon, men kroppen behöver bara ett par veckor för att vänja sig vid att svettas mycket vid värme.
Så tips alltså: Inga onödiga kläder. Man kan springa i kortbyxor och bar överkropp om det är nollgradigt och inte blåser, bara man inte fryser (bra att vara uppvärmd innan dock). Fryser man så tar man på lite mer, men man behöver inte bli särskilt svettig på 43 minuter.
Vill du springa marathon måste du dock lära din mage att hantera vätska. Lite i taget är lättare. Minst 4 dl i timmen ska man klara av, mer om det är varmt men knappast mer än 7 dl/timme tror jag, med reservation för bristande kunskap om ökenlöpning mm.
Du skriver att du dricker bra under dagen, betyder det att du dricker mer än så att du blir otörstig? Förr tjatades det om vikten av att dricka mycket, men det är ute. Man ska se till att inte gå törstig, det räcker. Blöta pruttar låter som om det finns vatten i tarmen som den inte hunnit suga upp, kanske p g a överdrivet drickande tidigare? Själv häller jag i mig ett par dl precis innan jag sticker ut, då klarar jag en mil utan att det känns obekvämt. Men 16km känns bättre att springa med påfyllning, för det mesta.

Mer fibrer och mindre kolhydrater är ju inte vad kroppen behöver när man ska springa 16 km, före det passet skulle du kunna prova med mindre fibrer och mer pasta eller vad det blir. Du springer ändå upp en hel måltid. Och magen ska inte ha för mycket att jobba med när du springer, blodet behövs i musklerna.

Jag tror i övrigt att de flesta kan vänja sig gradvis vid att hantera mat och dryck nästan hur som helst och därför kan gå på känsla, men tillvänjningen tar tid.

PS Kikade i din träningslogg, ser ut som om du kör rätt hårt (och med övervikt=jobbigt) varje pass. Rekommenderar att du varierar farten mera. Det är nog inte vätskebrist som sänker dig (tiden är väl kort för det), snarare ligger du för nära max länge helt enkelt.
1980 • Olofstorp
#7
23 mars 2010 kl 17:46
Gilla
Då ja springer utan pulsklocka så springer jag efter hur det känns o jag känner mig inte direkt trött efter passen, har en snabb återhämtning o e snabbt nere runt vilopulsen

Äter mindre kolhydrater för att minska mina kilon men går inte runt hungrig för det.

jo ja kanske dricker för mycket under dagen skall försöka minska dosen en aning.

idag skall jag testa milen med kort ärmat under vindjackan, kanske gör susen
men efter ca 8km så går det kalla kårar genom hela kroppen, har för mig att det kan vara ett tecken på vätskebrist?

Tack för era kloka råd :)
1976 • Tullinge
#8
23 mars 2010 kl 18:42
Gilla
Tjena Niklas
Jag har precis samma problem med att jag toksvettas. Men alla fungerar ju olika och har olika kylsystem. Det är dessutom bra att svettas mycket.
Köp Kalcium 600mg-Magnesium 300mg tabletter som säljs på hälsokost affärer.
Ät en sådan varje kväll och drick och ät normalt så kommer kroppen fungera bra.
1973 • Värnamo
#9
23 mars 2010 kl 20:08
Gilla
Hej Niklas
Jag svettas också ganska duktigt, något som jag tycker hjälper för mig är Resorb köps på Apoteket, det är egentligen vätskeersättning som används vid kräksjuka och diarré, som jag tolkar det är det inget man kan ta för mycket av, det är brustabletter som finns i olika smaker. Värt att testa som sagt, jag tar det ibland även om jag inte tränar utan kanske gör något annat fysiskt.

Mvh David
Linda Eliasson
1978 • Nacka
#10
23 mars 2010 kl 21:55
Gilla
Även jag får sälla mig till skaran toksvettare- jag ser ut som Saltmannen när jag har sprungit ett snabbare pass. Och nej, jag kan inte ta av mig mer kläder utan att åka dit för förargelseväckande beteende :-)

Jag vätskeladdar ganska ofta med Resorb innan mina 10-15km pass på våren och sommaren och även ibland på vintern för att inte få ohygglig huvudvärk efter passen. Då brukar jag inte behöva ta med något att dricka. På långpass med vätskebälte försöker jag hellre dricka lite och ofta för att inte få magproblem. Jag dricker då nästan uteslutande sportdryck med tillsatta salter (typ Maxim electrolyt e.d) eftersom jag mer sällan får ont i huvudet efteråt. Det funkar för mig.
anna
1980 • Malmö
#11
23 mars 2010 kl 23:06
Gilla
Jag brukar också använda resorb om jag vet att jag ska göra något extra krävande. Antingen innan träningen, eller slänga ner några tabletter i sportflaskan.
1959 • Saltsjö-Boo
#12
24 mars 2010 kl 02:00
Gilla
Många slår mig i löpning men ännu har ingen slagit mig i svettning...:-)

Niklas, du antyder att du har haft tre lager kläder på överkroppen i vinter, och det är för mycket. Man behöver aldrig mer än två lager. Jag har sprungit i minus 21 med två lager på överkroppen och ett på benen utan problem.
Är man varm av sig går vindjackan bort. Jag brukar ha två ventilerande lager på mig vintertid, en kortärmad och en långärmad funktionströja, alternativt en löpartröja ytterst (ungefär samma material som tunna tights). Är det plusgrader räcker det med ett lager. Luften måste kunna strömma genom kläderna så att svetten kan dunsta och kyla kroppen. Är det extremt blåsigt så kan man ha träningskläder med vindtät framsida och ventilerande baksida

Brukar faktiskt aldrig ha med mig vätska, men kan precis innan jag sticker iväg på ett långpass dra i mig upp till 6-7 dl vatten. Har lyckats springa uppemot 3 h utan vatten, men då har kläder och väder varit perfekt avvägda. Shorts, linne 12 grader, mulet, blåsigt och låg luftfuktighet.
Normalt kan jag väl förlora tre liter vätska utan att jag känner av det negativt.

Magproblem? Lidingöloppet 2007 var hemskt. Blev som en ballong :-( Alldeles för mycket fibrer i den dubbla frukosten jag åt. Lärdom: ät inte mer än vanligt, inte fibrer utan bara lättsmälta kolhydrater och ät inte för nära inpå loppet

Att Svettas mycket är kanske bra för att kyla kroppen i varma förhållanden, men det är absolut ingen fördel att bli onormalt varm vid fysisk ansträngning. Om det beror på för varm klädsel så är det ju lätt att åtgärda.
Misstänker dock att onormalt stor värmeproduktion kan bero på ineffektiv metabolism, nån slags defekt på mitokondrienivå. Vid förbränningen i musklerna blir det alltså en stor andel värme och en lite andel ATP för muskelarbete. Med dålig bränsleekonomi är det svårt att bli högpresterande i en konditionssport...
1976 • Tullinge
#13
24 mars 2010 kl 10:45
Gilla
Jag tycker inte man ska springa omkring och frysa så jag har oftast 4lager på mig på överkroppen och två på underkroppen. När det är som jävligast annars blir man ju nedkyld och förkyld. Och om du svettas mycket så är det ju risk för att jackan fryser till is om ska ut i skogen och göra sina behov. Jag tycker Resorb är överskattat istället för att köpa en tub för 60 kr går det lika bra att blanda socker och salt i vattnet man har med sig på passet. Det är ju bättre att lära kroppen gå på ens eget förråd och bara dricka vatten. Sportdryck för mig brukar jag nästan bara ta på tävlingar och vissa långpass som går över 30km.
1980 • Olofstorp
#14
24 mars 2010 kl 10:45
Gilla
Hej alla vänliga själar,

Olof Reimer...Hade varit kul o tävla i svettning mot dig o jag tror jag har en stor chans att kamma hem pokalen :)
jag misstänker också att något inte stämmer med min metabolism, men frågan är om jag kan göra något åt detta.
Har visserligen inga planer på att bli en elitlöpare så det är väl kanske inget stort problem.
Idag skall jag köpa magnesium och kalcium och testa om det blir ngn skillnad.
Har vid enstaka tillfällen när det var som kallast minus 20 haft 3lager på överkroppen men annars bara 2lager

ska börja laborera mer med material för att hitta ngt optimalt men kommer ändå svettas stora mängder, har gjort detta hela livet, men nu vill jag få bukt med detta.

använt resorb efter träningen men det blir så dyrt så jag blandar egen men har svårt att dricka under passen utan att magen reagerar

tack för alla kloka tips :)
1964 • Ekhagen
#15
24 mars 2010 kl 13:31
Gilla
Jag är bara nyfiken, vad finns det i Resorb som det inte finns i en flaska mineralvatten?
Lena M
1961 • Norrtälje
#16
24 mars 2010 kl 14:45
Gilla
Vad det finns i mineralvatten vet jag inte, men i Resorb finns det, per 100 gram,:

70 gr glukos
6,5 gr natrium
7,5 gr klorid
3,5 gr kalium
10 gr citrat
Oliver Klett
1969 • Enköping
#17
20 juni 2010 kl 09:54
Gilla
@olof, har du lite mera bakgrundsinfo om bränsleekonomin? kan vara nåt jag drabbats av :(
Hör också till skaran blötdjur och är rätt så irriterad över det. Också (eller egentligen mest) över att det kan ta 0.5-1h efter passen tills att eftersvettningen är slut, vilket sätter stopp för att till vardags sticker ut under lunchrasten och springa då.
/oliver
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#18
20 juni 2010 kl 14:33
Gilla
Jag har tidigare haft problem med att svettas mycket,men jag ska snart åka till ett varmare land i 6 veckor och har därför börjat basta flera ggr i veckan,och vips så toksvettas jag inte lika mkt längre när jag tränar.
Anders Ström
1956 • Skogås
#19
7 juli 2010 kl 07:30
Gilla
Oldboy´s tips om att springa i kortbyxor och bar överkropp när det är nollgradigt låter genomfriskt och värt att prova på. Det måste kännas friskt och skönt. Toksvettas gör man förstås när man kommer in i rumsvärmen igen, men då känns det bara skönt om man ska ta en iskall dusch efter. Dessutom verkar det vara en grabbig idé, något för oss "oldboys" dvs medelålders grabbar som fortfarande känner oss unga!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.