Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 5636 visningar

Smärta i vristen

Katarina Frisk
1969 • Fagersta
#1
27 juli 2010 - 15:09
Gilla
Började löpträna 3-4 ggr/vecka i mars och har ökat på sträcka och intensitet under sommarens pass. Ända sedan jag började har jag haft problem med vä vrist, insidan. Jag pronerar har jag förstått efter konsultation hos skohandlare. Har köpt en rejält uppbyggd löparsko för ändamålet, och själva löpningen går fint. Sprang en mil igår och under turen var allt ok.. men sen blir det värre. Viss smärta/obehag och en stelhet runt fotknölen på insidan, går upp en decimeter i vaden. Det knakar och låter i foten men smärtan är inte intensiv och inte ihållande. Känns i vissa lägen bara. Smörjer med liniment och det blir lite bättre, men bara kortvarigt. Sprang milen på asfalt, men med bra skor alltså..

Blir fundersam om jag ska vila mig i form, eller träna trots problemen?

Har samma känsla av stelhet uppe i en punkt runt svanskotan, också på vä sida.. anar att det är relaterat..

Någon som känner igen sig? Har något råd eller tips?
/Kattis
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
27 juli 2010 kl 15:52 Redigerad 27 juli 2010 kl 15:55
Gilla
Skor kan ställa till med mycket elände och tyvärr är det inte säkert att skohandlare kan hjälpa en rätt. De har i allmännhet ännu inte accepterat att dyra, uppbyggda skor kan vara helt fel. Säger inte att det måste vara skornas fel men vill ge dig ett tips ändå: prova att springa barfota. Korta sträckor bara på lämpligt underlag som runt en gräsplan eller på fast sand eller en slät löparbana. Om det känns bra kan du öka långsamt till lite längre sträckor. Barfotalöpning stärker fötternas och underbenens muskler och tar fram ens naturliga löpsteg.

Balansövningar, gärna på balansplatta, är också stärkande (blunda och stå på ett ben kan gå bra till att börja med).

Man ska aldrig springa med smärta och heller aldrig om det onda som känns efteråt blir värre efterhand; låter som om det är så för dig. Om det inte försvinner vid löpning barfota i stället så bör du konsultera en naprapat eller sjukgymnast med idrottsinriktning.
Det är lätt hänt att få en överansträngningsskada när man börjat från noll och sedan ökat lite och ökat lite osv. En bra diagnos hjälper en att bli av med det snabbare. Vila är sällan någon lösning för det kommer oftast tillbaka snabbt när man börjar igen. Rehabiliteringen brukar innehålla styrketräning och det kan naprapaten/sjukgymnasten ge dig ett bra program för.

PS Det kan ha med lutande underlag att göra också, om du jämt springer på samma sida av vägen så belastas utsidan och insidan av vristen på olika sätt och höften tenderar att hamna snett. Prova att springa på andra sidan av vägen en gång även om det är "fel", eller tänk på hur det lutar, ibland är det spårigt och man kan välja lutning.
Katarina Frisk
1969 • Fagersta
#3
27 juli 2010 kl 19:41
Gilla
Tack "Oldboy" för alla dina kloka synpunkter. Just detta med lutande underlag har varit ett problem när jag sprungit vissa sträckor och jag har då ibland valt att springa på fel sida av vägen för att justera detta.

Har också insett att styrketräning nog är bästa medicinen för att bygga upp muskulaturen i vristen. Jag märker att det är jobbigt att stå på det onda benet när jag parerar och ska hålla balansen. Terränglöpning är också tuffare än att springa på plant underlag.

Ska prova barfotalöpning enligt ditt förslag - låter spännande och "rätt"!

Ett klargörande om smärtan: Det gör inte ont att springa, men jag blir stel och öm i vristen dagen efter löpning, sedan klingar det av och då vill jag ju gärna "på´t igen"!

Får se nu om dina goda tips ger resultat, annars kontaktar jag en sjukgymnast.

Hälsn Kattis
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.