Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 7690 visningar

Trött och hög puls - tappad kondition - Diagnos

Peter Tulemo
1966 • Mariefred
#1
11 augusti 2010 - 15:14
Gilla
Under de senaste 10 månaderna har jag tränat regelbundet 2-4 gånger i veckan med pulsmätare. Distansen ligger normalt mellan 5-8 km och jag brukar lägga in en intervall träning en gång i veckan. Pulsen har vid en given hastighet och distans sjunkit allt eftersom konditionen har blivit bättre.

Eller så var fallet tills för omkring 10 veckor sedan då jag märkte en förändring. Jag blev mycket fortare trött och kunde knappt springa längre än 3 km utan att stanna. Pulsen låg mycket högre än förväntat trots att jag inte sprang fortare än normalt. Övertränad tänkte jag först eller var det kanske stressen på jobbet som hade tagit ut sin rätt? Det blev dock inte bättre efter några veckors vila men jag försökte att fortsätta träna. Det visade sig inte vara en bra idé då det gick sämre och sämre. Bokade till sist tid hos läkaren för att kolla hjärtat då jag började bli orolig att jag hade någon infektion. Efter besöket skickades jag till labbet där de tog en massa prover och skickade sedan hem mig för att vänta på svar.

Idag ringde läkaren och berättade att ett av proven var positivt. Jag hade tydligen något som kallas för TWAR. Enligt FASS har sjukdomen följande symtom
" Symtomen varierar allt ifrån inga symtom alls, vilket är vanligt, till en svår infektion i alla nivåer i luftvägarna. Till en början virosliknande symtom.

Typiskt är att en ungdom eller yngre vuxen söker för ”förkylning” som inte går över eller som ständigt återkommer. Varierande bild: ont i halsen, slem i övre luftvägar med ideliga harklingar, långvarig hosta med slem, lockkänsla i öron, tryck över bröstet som är mycket typiskt för åkomman, lättare lunginflammation, huvudvärk, yrsel, muskel- ledvärk, hög puls vid ansträngning, trötthet med åtföljande depression eller irritation.

Sjukdomen kan utlösa både astma- samt KOL-anfall men det är ovisst om bakterien orsakar kronisk astma.

Sjukdomen har vanligen ett milt förlopp med spontanläkning. Dock kan sjukdomen pågå under månader och t o m år.

Sjukdomen kan misstolkas som ”Tonåringsbeteende” (sover gärna och mycket, försämrad prestation i skolan, håglösa, irriterade), Kroniskt trötthetssyndrom eller utbrändhet. "

Låter kul eller hur? Hur som helst, det botas med lite antibiotika så det är ingen större fara. Tråkigt nog så sa läkaren att det tar ganska lång tid att återhämta sig så nu får jag ta det lungt med träningen. Tydligen så brukar sjukdomen spridas lokalt så om någon annan har liknande symtom i Mariefredsområdet så kan det vara en idé att kolla upp det.
1965 • Torsås
#2
11 augusti 2010 kl 19:42
Gilla
Vad BRA att du gick till läkare!!!! Önskar dig God Bättring och att du snart är tillbaka i joggingskorna igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.