Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 5717 visningar

Snörning av skor

Walker67
1947 • Växjö
#1
25 oktober 2010 - 00:09
Gilla
Jag var inne i en skoaffär och provade skor för utomhusbruk i jobbet. Jag sa till butiksbiträdet att jag hade besvär under vänster häl. Då svarade hon att om jag har besvär av hälsporre så skulle jag snöra skon hårt så att foten satt stadigt fast.
Detta är helt emot mina principer, då jag anser att man blir fortare trött i fötterna om foten sitter faståst i ett läge och inte kan röra sig lite upp och ner. Det hela började med att jag hade ett par skidpjäxor (Adidas) där hälen lyftes upp nästan 1 cm i varje steg och jag kan inte minnas att jag blev trött i fötterna någon gång. Numera snörar jag mina skor löst, både i och utanför löpspåret. Det är bara bra att fötterna lyfter en aning från skobottnen i steget. Tänkte lite på K-G efter butiksbesöket och hans förkärlek till barfota-löpning. Det är ju lite av samma tankegång att foten skall få ett viloläge under luftfärden framåt och inte som i en hårt snörad sko vara kvar i sitt nertryckta läge.
1965 • Eksjö
#2
25 oktober 2010 kl 18:22 Redigerad 25 oktober 2010 kl 18:26
Gilla
Hälsporre kan i vissa fall botas med olivolja och egenmassage.

Känner i alla fall fyra personer som lyckats med detta, dels den som tipsade mig, dels jag själv, dels två som jag själv tipsat senare.

I mitt fall var problemet för cirka femton år sedan så långt gånget att jag på våren blev lovad av läkare att "det här kan vi operera, dock inte förrän i höst".

Då var jag dock redan frisk och bokade av.

Det tog faktiskt bara några veckor att bli av med problemet.

Vad du gör är att smörja/massera in över det onda området tre gånger om dagen. Eller fem i mån av tid. Olivolja tränger in på djupet. Olivolja är speciellt i och med att det t.o.m tränger igenom läskpapper.

Teorin (så som jag fick den förklarad för mig) är att olivoljan i kombination med massagen mjukar upp den begynnande broskbildning som utgör hälsporren. När den blir tillräckligt mjuk, efter några veckor, så plattas den smärtande taggen ut och/eller absorberas av den övriga kroppen - och därigenom försvinner problemet.

Om det sedan egentligen är själva massagen mer än olivoljan som gör susen, vilket skulle kunna vara fallet IMHO, så spelar det ju egentligen ingen roll så länge resultatet blir detsamma, det vill säga bra.

Se dock upp så att du inte halkar på golvet inomhus - olivolja är halt också! ;-)
Walker67
1947 • Växjö
#3
25 oktober 2010 kl 23:49
Gilla
Tack för tipset, Peter, skall testa detta !

F ö vad anser ni om hårt eller löst snörade skor ?
Johan
1963 • LINKÖPING
#4
26 oktober 2010 kl 05:42
Gilla
Löst

Ser objektet skon primärt som en förstärkning av fotsulan, det är mycket delar
på foten som troligvis mår bäst av att få röra sig fritt under steget.
Har mina alltid ca 1-2cm från "kliv ur läget" om man simulerar stövelknektsmanöver med ena skon på den andra(hoppas jag uttryckte mig
begripligt)

Susanne Olofson
1969 • Skattkärr
#5
26 oktober 2010 kl 17:58
Gilla
@Peter - tackar för tips om olivolja och massage - inte för att jag själv har hälsporre, men jag träffar folk genom jobbet med det problemet nästan dagligen. Det är alltid bra att ha lite tips i bakfickan! Allt ska ju inte kureras med hjälp av inlägg!!
1958 • Tullinge
#6
26 oktober 2010 kl 23:14
Gilla
Det var intressanta synvinklar. Jag tycker inte om när foten glappar utan jag vill att skon skall sitta fast, men inte spänna på något sätt. Glappande skor ger mig lätt skavsår.
Skogsflickan
1967 • Stockholm
#7
27 oktober 2010 kl 17:00
Gilla
Hej Walker, jag har haft problem med båda fötterna efter att ha gått i skor med dålig snörning (fast det tog ett tag innan jag fattade det). På något sätt blir det extra anstängning för foten för att den "ska få med sig" skon.

För mig har det hjälpt att alltid gå i snörade skor. Aldrig sandaler eller kängor som man bara kliver i. Fast självklart ska man inte snöra för hårt.

Hoppas att det går bra med din fot.
Joakim Andersson
1978 • Alingsås
#8
28 oktober 2010 kl 10:51
Gilla
Jag har på senare tid provat dra åt skonörena mer ordentligt, tycker mig ha märkt en förbättring i mitt löpsteg och att jag springer snabbare. Jag drog i princip bara på mig skorna tidigare och tyckte själv att jag hade en "fladdrig" löpstil.

Så för min del har det varit positivt att dra åt mer i snörningen.

1965 • Eksjö
#9
28 oktober 2010 kl 14:18
Gilla
Eftersom fötterna för de flesta kan svälla upp till en centimeter eller så i alla riktningar efter några kilometer så bör det väl påpekas för nybörjarnas skull att det bästa är att knyta om skorna efter avslutad uppvärmning.

Drar man åt hårt redan från början så kan det förändras till för hårt efter en kvart, det vill säga att skorna då sitter åt så hårt att det påverkar blodflödet till och från fötterna på ett negativt sätt.

Detta lärde jag mig den hårda vägen som nybörjare för länge sedan, kunde inte förstå varför fötterna började domna ungefär samtidigt som resten av kroppen började kännas riktigt varm och bra...
Walker67
1947 • Växjö
#10
28 oktober 2010 kl 23:25
Gilla
Vet inte om det är inbillning, men tycker att det känns lite bättre efter att jag börjat massera in olivolja. Återkommer lite längre fram med mer information.
Anders Rosdahl
1976 • Göteborg
#11
29 oktober 2010 kl 09:04
Gilla
Jag började också massera min ömma plantar fasciit-häl med olivolja efter att ha läst den här tråden.

Har haft problem med plantar fasciit sedan i juni och kör sedan dess excentriska tåhävningar, fotstyrkeövningar och stretching för att bli kvitt problemet.

Walker, vilar du från löpningen eller tränar du på? Jag tvingades vila från löpningen ett par veckor i somras när jag hade problem att stödja på foten, men sedan i augusti tränar jag på och blir inte riktigt klok på om det påverkar läkningen eller inte.
Walker67
1947 • Växjö
#12
30 oktober 2010 kl 19:57
Gilla
Visserligen har jag inte kunnat träna löpning på 14 dagar pga förkylning, som satt kvar länge i bröstet, men annars har inte besvären förvärrats av löpträning. Det som varit mest besvärande har varit att stå still eller promenera sakta runt på jobbet, då det blivit belastning under längre tid på hälen, sämst har varit att stå still.
Ett mer dynamiskt arbete med foten verkar inte öka besvären.

Nu skall jag göra ett test på jobbet nästa vecka med mina arbetsskor, som jag lagt på Shoe Goo på den nedslitna hälsulan, och se om det beror på det. Försökt hitta skor, som inte trycker på hälen, men ännu inte hittat några bra. (vill ha med gore-tex mot väta)
john wahlund
1986 • stockholm
#13
30 oktober 2010 kl 21:51
Gilla
Tja!! Har inga härliga tips men för att svara på frågan så känner jag själv att en "tajt" snörning är bäst för mig. Har ganska högt och långt fotvalv och har skor som ska hjälpa mot det...

Sprang tidigare med billigare pjuck(adidas där med) och hade dem ganska löst snörade, fick ont lite här och där (höger knä och vrist).


Mvh John :D
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.